• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos komunistinė slaptoji policija kruopščiai rengė klastą, siekdama apgauti Nobelio taikos premijos komitetą. Pareigūnai bandė įtikinti komitetą, jog Lechas Valensa buvo jų bendrininkas, kad „Solidarumą“ įkūręs aktyvistas negautų Nobelio taikos premijos, rašo „telegraph.co.uk“.

REKLAMA
REKLAMA

Per tyrimą paaiškėjo, kad buvo sukurta speciali darbo grupė ir pasitelkti rašysenos ekspertai, kurie suklastojo dokumentus.

REKLAMA

Jau seniai buvo įtariama, kad slaptoji policija naudojo nešvarius triukus bandydama sutrukdyti L. Valensai gauti Nobelio taikos premiją, bet nebuvo žinomas tikrasis jų operacijos mastas. Po šešerius metus trukusio tyrimo pirmą kartą patvirtinta, kad toks planas egzistavo.

Įkalčiai rodo, kad slaptoji policija devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje klastojo dokumentus apie L. Valensos bendradarbiavimą su saugumo tarnybomis. Saugumo policijai prie Vidaus reikalų ministerijos pateikti kaltinimai specialiųjų operacijų prieš L. Valensą rengimu. L. Valensa buvo „Solidarumo“ judėjimo lyderis, todėl buvo laikomas grėsme komunistų valdžiai.

Suklastoti dokumentai buvo nusiųsti Nobelio premijos komitetui ir Norvegijos ambasadai Varšuvoje. Nepaisant tariamų įkalčių, „Solidarumo“ lyderis 1983 m. gavo Nobelio taikos premiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų