• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) kviečia sutikti Naujuosius valso ritmu - gruodžio 31-ąją drauge su baleto „Žydrasis Dunojus“ pagal Johano Štrauso (Johannes Strauss) muziką premjera. Spektakliai bus rodomi ir sausio 3, 4 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA

Naujojo baleto choreografas, ilgametis Maskvos didžiojo teatro solistas ir statytojas Andrejus Melanjinas sako norėjęs Vilniuje statyti J. Štrauso „Žydrąjį Dunojų“ prieš penkiolika metų, tačiau šie planai išsipildė tik šįmet.

REKLAMA

„Žiūrovai išpirko visus bilietus, todėl spektakliui nereikia jokios reklamos. Tai spektaklis - “antidepresantas„, kurį man pasiūlė statyti Tatjana Sedunova ir dailininkas Viačeslavas Okunevas. Baleto siužetas - lengvas, meilės trikampis. Tai ironiško pobūdžio spektaklis, kurio svarbiausios ašys - meilė ir muzika“, - sako baletmeisteris.

Baleto dailininkas V. Okunevas LNOBT scenoje yra apipavidalinęs garsiuosius Boriso Eifmano baletus „Raudonoji Žizel“ ir „Rusiškasis Hamletas“ bei kitus spektaklius. „Žydrajame Dunojuje“ dailininkas iš pradžių siūlė perkelti veiksmą į 1930-uosius, kai kino ekranuose pasirodė garsusis filmas apie J. Štrausą „Didysis valsas“. Tačiau ėmę gilintis į kompozitoriaus biografiją, statytojai įsitikino, kad daugelis daiktų - automobiliai, kino kameros ir kt., kuriais norėjo pagyvinti naująjį baletą, jau buvo naudojami J. Štrauso (1825-1899) laikais.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbūs buvo ir tris žmonas turėjusio valsų karaliaus biografijos faktai. Tiesa, baleto veikėjai - jaunas kompozitorius Francas, jo sužadėtinė Ana, garsi šokėja Franciska, jos globėjas Grafas - nepaverčiami istorinėmis asmenybėmis, tačiau meilės trikampiai balete, pasak choreografo A. Melanjino, turi tam tikrų istorinių paralelių.

Premjerai rengiasi visas LNOBT baleto trupės žvaigždynas. Naujametiniame spektaklyje pagrindines Franco ir Anos partijas šoks Aurimas Paulauskas ir Miki Hamanaka, pasak choreografo, į savo vaidmenis įvesiantys ir asmeninių patirčių. Gastroliuojančią baleto žvaigždę Franciską šoks Olga Konošenko. Spektaklio muzikos vadovas - Martynas Staškus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baleto premjera šiuos metus baigiančio LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas sako, kad ekonominė krizė šį teatrą palietė ženkliausia suma - nuo 2008 metų teatras prarado daugiau kaip ketvirtadalį biudžeto. „Optimizavome finansus ir veiklą, bet finansinė įtampa neabejotinai išlieka. Jei anksčiau per metus pastatydavome 5-6 premjerinius spektaklius, tai šįmet buvo trys premjeros. Dvi iš jų - solidūs darbai: Eimunto Nekrošiaus pastatyta opera “Otelas„ ir Anželikos Cholinos baletas “Barbora Radvilaitė", - priminė G. Kėvišas.

Jo teigimu, teatras patenkintas savo publika. Nors jos ir sumažėjo, tačiau 2011-uosius teatras baigia su 90 proc. lankomumu. „Biudžeto skyles bandome užkaišyti savo pajamomis ir privačių kompanijų parama. Planuotas pajamas surinkome ir net viršijome“, - teigė teatro vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų