• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas šeštadienį paskelbė 20 dienų nepaprastąją padėtį, o šalies vakaruose esančiame naftos mieste Žanaozene įvedė komendanto valandą, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai įvyko praėjus dienai po to, kai susirėmimų metu Žanaozeno mieste žuvo mažiausiai 10 žmonių. N. Nazarbajevas išleido dekretą, kuris buvo paskelbtas oficialiame prezidento interneto tinklapyje. Dekretas uždraudė streikus ir politinius protestus, panaikino judėjimo laisvę aplink Žanaozeno miestą bei riboja patekimą ir išvykimą iš jo.

REKLAMA

Dekrete rašoma, kad nepaprastoji padėtis įsigalioja tuojau pat ir išsilaikys iki 2012 metų sausio 5 dienos.

Penktadienį Žanaozene kilo policijos susirėmimai su streikuojančiais naftininkais iš "Ozenmunaigaz". Liudininkai teigia, kad policija ėmėsi smurto prieš taikius protestuotojus, tačiau valdžia tai neigia.

Incidentų metu buvo sužeista daugiau nei 70 žmonių.

Šis susirėmimas buvo žiauriausias nuo 1991-ųjų, kai Kazachstanas atgavo nepriklausomybę. Jis kilo, kai policijos pareigūnai bandė iš centrinės aikštės išvaikyti daugiau nei šešis mėnesius joje praleidusius streikuotojus. Naftininkai reikalavo padidinti atlyginimus.

Kazachstano valdžios atstovai praneša, kad susirėmimų metu buvo padegtas viešbutis ir policijos automobiliai.

JAV įsikūrusi tarptautinė nevyriausybinė organizacija "Žmogaus teisių stebėtojai" pasmerkė žiaurumus ir paragino policiją susilaikyti nuo per didelio jėgos naudojimo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų