REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Planuodami išsvajotąjį poilsį, daugelis  mūsų iš karto pagalvojame apie atokią, ramią poilsio vietą su įspūdingais reginiais ir pramogomis. Nusistovėjęs stereotipas  mūsų visuomenėje, jog geros atostogos – tai atostogos svečioje šalyje. Tačiau išvargusius ir poilsio trokštančius žmones savo įspūdingais vaizdais ir garbinga istorija vis labiau ima traukti Molėtų rajone esantis, paslaptimis apgaubtas Dubingių miestelis.

REKLAMA
REKLAMA

Legendų pynės

Įspūdingas tiltas nusidriekęs per garbingą titulą turintį Asvejos ežerą, tarsi kviečia mus užsukti ir pasimėgauti Dubingių gyvenvietės teikiama ramybe ir gamtos prieglobsčiu.

REKLAMA

Atrodo, jog ir legendomis apipinto miestelio gyventojai kitokie: ramesni, santūresni, pakylėti istorinės praeities. Legendų iš tiesų čia netrūksta.

Dubingiai minimi jau nuo XV a. Kryžiuočiai paliko neišdildomus pėdsakus šio miestelio istorijoje, tūkstančius aukų.

Miestelis garsėja ne tik ilgiausiu ežeru Lietuvoje, tačiau ir savo piliakalniu, dar kitaip vadinamu Barboros meilės sala. Toks romantiškas pavadinimas atsirado neveltui: nuo XVIa. čia įsikūrė ir didingą pilį įsirengė Radvilų giminė.

REKLAMA
REKLAMA

Barboros meilės istoriją ir dabar išdidžiai pasakoja miestelio senoliai, tarsi patys būtų ją išgyvenę. Apsupta ežero tvirtovė atlaikė negandas ir marus, matė  Barboros meilės kančias ir ašaras, kol jos mylimasis klaidžiojo po svetimas šalis. Tačiau net ir stipriausioms tvirtovėms buvo lemta išnykti - per Šiaurės karą Radvilų pilis buvo palaidota.

Smuklė – medinės architektūros stebuklas

Tik įvažiavus į miestelį dėmesį patraukia senovinė varpinė ir  rąstinė smuklė, kurią 1842 m. pastatė Boleslovas Tiškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje smuklėje įsikūrusi Asvejos regioninio parko direkcija, kuri keliautojams ištiesia pagalbos ranką pritrūkus išsamesnės informacijos. Savo senoviniu stiliumi ir architektūros subtilybėmis šis pastatas sulaukia daugelio žmonių dėmesio.

Miestelis nekviečia pasižiūrėti tik po žemėmis palaidotų griuvėsių. Pilis restauruojama, todėl norintys tyliai išgyventi istorinius įvykius, gali pasižvalgyti po kylančios pilies teritoriją.

Gamtos prieglobstis vilioja ir vasarą, ir žiemą

Pažintinis takas, nuo kurio matosi kone visa gyvenvietė ir ežero toliai nuo ūžesio ir darbų išvargintas mūsų mintis perkelia į paslaptingą gamtos pasaulį. Čia sau malonų kampelį gali atrasti kiekvienas: tiek miesto žmogus ieškantis ramybės, tiek keliautojas ištroškęs pramogų ir nuotykių.

REKLAMA

Netoli Dubingių, 6km atstumu ant Asvejos ežero kranto yra įsikūrusi garsi poilsiavietė „Dubingiai“. Ši poilsiavietė žmones traukia savo pramogomis, sporto aikštynais, bei rimtai nusiteikusius padiskutuoti į savo konferencijos sales.

Tad žmonėms, reikalaujantiems pilnavertiško poilsio, ar išsiilgusiems gamtos Dubingių miestelis tapo tikra atgaiva. Vasaros metu čia suplūsta daug atostogaujančių žmonių, kurie mėgaujasi gamtos ir žmogaus sukurtomis gėrybėmis.

Gintarė Valauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų