REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį 56 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) šalys narės teigiamai įvertino ESBO biuro Zagrebe mandato vykdymo rezultatus bei šalies, kurioje jis veikia, pažangą ir nusprendė po 15 metų trukusios ESBO veiklos Kroatijoje iki šių metų pabaigos uždaryti organizacijos biurą Zagrebe.

REKLAMA
REKLAMA

ESBO biuras Zagrebe vykdė ESBO Nuolatinės tarybos mandatą stebėti ir pranešti apie šalyje vykstantį karo nusikaltimų tesiminį nagrinėjimą, remti šalies valdžios institucijas siekiant padėti karo veiksmų metu perkeltiesiems asmenims grįžti namo. Ketvirtadienį Nuolatinėje taryboje Vienoje nutarta, kad biuro mandatas įvykdytas. Biuras baigs savo darbą 2011 m. gruodžio 31 d.

REKLAMA

ESBO pirmininkas, Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pasveikino šį sprendimą ir Kroatijos pažangą, dėl kurios ESBO galės baigti ligšiolinę veiklą šalyje.

„Per pastaruosius 15 metų ESBO teikė paramą demokratizacijos, žmogaus ir mažumų teisių apsaugos, pabėgėlių grįžimo, karo nusikaltimų teisminio nagrinėjimo, žiniasklaidos laisvės srityse ir rėmė pilietinę visuomenę. Kroatijos piliečiams ir institucijoms buvo naudinga ESBO veikla. Europos Sąjunga taip pat tai pripažino praėjusią savaitę pasirašydama su šia šalimi stojimo į ES sutartį. Kroatijai darant pažangą per pastaruosius metus, ESBO turėjo galimybę mažinti veiklos apimtis. Kroatijos sėkmė yra ir mūsų sėkmė“, – sakė A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

1996 m. balandžio mėnesį ESBO atidarė pirmąją misiją Kroatijoje, kuri pačiame veiklos įkarštyje turėjo beveik 800 darbuotojų. 2007 m. pabaigoje sėkmingai ir beveik visiškai įgyvendinus jos mandatą, misija buvo uždaryta. Likusių užduočių įgyvendinimą parėmė ESBO biuras Zagrebe, šiuo metu turintis 19 darbuotojų. Oficialiai biuras veiklą pradėjo 2008 m. sausio 1 d. ir bus uždarytas 2011 m. gruodžio 31 d.

„Kroatijos vyriausybė ir žmonės bei ESBO darbuotojai, kurie darbavosi šalyje pastaruosius 15 metų, daug nusipelnė, nes galime pažymėti sėkmingą biuro mandato įgyvendinimą. Tai puikus pavyzdys, kaip ESBO gali remti šalis nares vykdant reformas ir užtikrinti tvarų saugumą“, – sakė ESBO generalinis sekretorius Lambertas Canjeris (Lamberto Zannier).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandienos ESBO Nuolatinė taryba priėmė išskirtinį sprendimą, nes paprastai sprendimo reikia tik siekiant pratęsti veiklos mandatą. Šiuo 56 ESBO šalių narių sutarimu pripažįstami mūsų bendri laimėjimai“, – pabrėžė A. Ažubalis.

ESBO toliau bendradarbiaus su Kroatijos valdžia ir nevyriausybinėmis organizacijomis gerinant jų gebėjimus stebėti karo nusikaltimų teisminį nagrinėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų