REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) Bukarešte esantį vyriausybinį pastatą naudojo kaip kalėjimą, kuriame buvo laikomi kai kurie svarbiausi įtariami teroristai, rašo rt.com.

REKLAMA
REKLAMA

Šioje vietoje buvo kalinami tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" nariai, kurie 2006 metais galiausiai buvo perkelti į Gvantanamo įlankos karinę bazę Kuboje, teigė buvę JAV žvalgybos pareigūnai.

REKLAMA

Apie CŽV kalėjimo buvimą Rumunijoje buvo daug spėliojama, tačiau tiksliai nebuvo žinoma, kur jis įsikūręs.

Naujienų agentūra "The Associated Press" (AP) ir Vokietijos visuomeninė televizija ARD išsiaiškino, kur veikė centras.

Kalėjimas Rumunijoje priklausė vadinamųjų juodųjų centrų tinklui, kurį CŽV buvo sukūrusi užsienyje - Tailande, Lietuvoje ir Lenkijoje, skelbia televizija.

Kalinimo įstaiga Bukarešte pradėjo veikti 2003 metų rudenį, kai amerikiečiai nusprendė panaikinti "juodąjį centrą" Lenkijoje, sakė buvę JAV pareigūnai, pageidavę neviešinti jų vardų, nes jie nebuvo įgalioti pasakoti žiniasklaidai apie šią kalinimo programą.

REKLAMA
REKLAMA

Atskraidinti į Bukareštą, kaliniai būdavo atvežami mikroautobusais, kurie įvažiuodavo į ORNISS kompleksą pro užpakalinius vartus, kurie vedė tiesiai į kalėjimą..

Rūsyje buvo įrengtos šešios kameros, o kiekvienoje iš jų buvo pritvirtintas laikrodis ir nupiešta rodyklė, rodanti Mekos kryptį. Kameros buvo įrengtos ant paslankių spyruoklių, kad jose laikomi asmenys prarastų orientaciją.

CŽV atsisakė komentuoti informaciją apie šį kalėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų