• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stokholme dirbantis Rusijos leidinio „Novaja Izvestija“ korespondentas Aleksejus Smirnovas, remdamasis švedų spauda, pateikia savitą „Snoro“ nacionalizavimo versiją.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, „Snoro“ nacionalizavimas pakenkė ne tik Lietuvos ir Latvijos santykiams, tačiau ir ekonominiams Švedijos interesams.

REKLAMA

Pasak Rusijos leidinio korespondento, dalis „Snoro“ indėlių, dėl kurių iššvaistymo kaltinami „Snoro“ savininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas, iškeliavo finansuoti asmeninius V. Antonovo projektus. Vienas tokių projektų – bandymas įsigyti Švedijos automoblių kompaniją „Saab“.

2007 metais V. Antonovas suteikė apie 100 mln eurų paskolą Olandijos kompanjos Spyker“ savininkui Victorui Mulleriui. Tai leido V. Mullerio kompanijai tapti ir ant bankroto slenksčio atsidūrusio Švedijos koncerno „Saab“ savininku. Ofilialiuoju koncerno savininku norėjo tapti pats V. Antonovas, tačiau amerikiečių kompanija „General Motors“, kurios antrine bendrove buvo „Saab“ ir Europos investicinis bankas, garantavęs naujiesiems savininkams stambų kreditą, nepalaikė V. Antonovo kandidatūros.

REKLAMA
REKLAMA

„Priežastys neskelbiamos, tačiau, jei tikėti neoficialias šaltiniais, abejonių sukėlė V. Antonovo praturtėjimo būdai ir jo verslo vystymo modelis. Rusijos verslininkas pasiūlė Švedijos valstybinės skolos administravimoo biurui „Riksgalden“ - svarbiausiai tarptautinių sandorių tyrimo grupei – patikrinti ar jis „švarus“. 2010 metais, susipažinęs su detektyvų surinkta informacija, „ Riksgalden“ pareiškė, kad V. Antonovui pretenzijų neturi“, - rašo „Novaja Izvestija“ žurnalistas.

Pasak leidinio, nežiūrint to, Rusijos verslininkui dėl „General Motors“ ir Europos investicinuo banko pasipriešinimo teko trauktis š šešėlį. V. Miulleris pradėjo ieškoti kitų partnerių. Jais tapo Kinijos kompanijos „Pang Da Automobile“ ir „Zhejiang Youngman“, derybos su kuriomis derybos lapkričio viduryje įžengė į finalinę stadiją. Tačiau Švedijos apžvalgininkai pastebi, kad sandoris gali žlugti, nes kapitalas, kurį pasitelkęs „Spyker“ įsigijo „Saab“, Lietuvos prokuratūros nuomone, yra pavogtas iš „Snoro“ banko akcininkų.

„Kai kurie Švedijos apžvalgininkai, komentuodami „neįtikėtinai griežtus Lietuvos prokuratūros veiksmus“, mano, kad kalba gali eiti apie „užsakymą“, gautą iš už Okeano. JAV nenori perduoti pirmaujančių technologijų (tarp kurių yra ir karinio charakterio), kurios patenka į „Saab“ paketą, savo geopolitiniams konkurentams. O Rusija ir Kinija kaip tik jiems priklauso“, - savo versiją pateikia straipsnio autorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų