REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Jeigu ta moteris ant manęs už ką nors pyksta, tegul ateina ir duoda man į snukį. Kam reikia tyčiotis iš mano mirusios mamos?“, – liejo širdgėlą redakcijoje apsilankęs Rimantas Andrijauskas. Po Vėlinių aplankęs senosiose kapinėje mamos kapą, jis rado nuverstą antkapio paminklą. Anot vyriškio, tai nebe pirmas kartas, kai niekinamas jo motinos kapas. Rimantas tikina, kad tai psichinių sutrikimų turinčios moters darbas.

REKLAMA
REKLAMA

Istorija kartojasi

– Tai trečias kartas, kai randu nuverstą mamos antkapį. Praėję kartai buvo prieš šešerius metus. Žinau, kad tai padarė Marytė. Ji yra gulėjusi Švėkšnoje, matyt, yra nepilno proto. Prieš šešerius metus, dieną, kai buvo nuverstas paminklas, mano pažįstama ją matė prie kapo. Ir šį kartą, kai radau nuverstą paminklą, prie kapo pamačiau paliktus pėdsakus. Nutariau patikrinti ir nuėjau prie Marytės namų, ji už durų buvo palikusi batus. Pažiūrėjau – batų raštas toks pat, kaip prie mano mamos kapo, – pasakojo Rimantas. – Tai dar nieko, nuo mano pažįstamos prižiūrimo kapo prieš 5 metus gėles nuraudavo, o du kartus esu radęs numestą to kapo kryžių. Kai Zita (vardas pakeistas, tikrasis vardas ir pavardė žinomi), parašė pareiškimą, buvo prie kapo ir policija atvažiavusi ir matavo prie kapo žemėje įspaustų pėdų dydį.

REKLAMA

Kapas niokotas 20 kartų

Pakalbinta Rimanto pažįstama Zita sakė nebenorinti prisiminti senų nuoskaudų, nors prieš penketą metų dėl kapo niokojimo jį bandžiusi kreiptis į policiją ir buvo pasiruošusi paduoti Marytę į teismą.

Zita atskleidė, jog jos kapas buvo niokojamas 20 kartų:

– Prieš šešetą metų nuo mano vyro antkapio paminklo nuimtą kryžių radome numestą krūmuose. Antrąkart jis gulėjo šiukšlinėje. Paskutinį kartą jo visai neberadome. Vasarą būdavo nuolat išraunamos mano pasodintos gėlės, – pasakojo Zita. – Kiek rašiau pareiškimų policijai, nebesuskaičiuoju, vien mano dukros vardu buvo jų parašyta penki. Policija nieko nedarė, tada nuėjau pas prokurorą – jis man parengė dokumentus, ir man beliko tik kreiptis į teismą, bet dukra atkalbėjo. Dabar tiesiog noriu viską pamiršti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinta paminklo vagyste

Kapinių niokojimu Rimanto kaltinama Marytė prisipažino prieš keletą metų dėl to turėjusi reikalų su policija, nes, anot jos, pastarasis su savo pažįstama Zita tvirtino, kad ji ne tik niokoja kapus, bet ir pavogė Zitos paminklą:

– Jie policijai sakė, kad kažkas mane matė tą dieną kapinėse. Ir gyrėsi, kad mane nufotografavo. Tačiau kai paprašiau parodyti nuotrauką, jie man nerodė. Policijoje buvau fotografuojama kaip nusikaltėlė: iš priekio, šonu. Man taip buvo juokinga. Negalėjau patikėti, kad mane kažkuo kaltina, – kalbėjo Marytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimai kapų niokojimu nesiliovė. Marytė pasakojo, kad paskutinį kartą policijai apie neva jos nuverstą paminklą pranešta, kai ji viešėjo pas seserį.

– R.Andrijauskas pranešė policijai, kad aš vėl nuverčiau jo motinos paminklą. Bet tuo metu aš porą savaičių viešėjau kaime pas sesę. Laimei, policininkai išsiaiškino, kad aš iš tiesų buvau kaime. Tada Rimantui policininkai pagrasino nubausti už šmeižtą. Į mano gyvenimą sugrįžo ramybė.

Policija gali nukreipti pas psichiatrą

Pakalbintas apie kapus niokojančio žmogaus elgesio motyvus, gydytojas psichiatras Antanas Penikas teigė, kad tam nustatyti būtinas gydytojo pokalbis su tuo žmogumi.

REKLAMA

Anot A.Peniko, asmeniui, kurio artimojo kapas niokojamas, parašius pareiškimą policijai, šie galintys nukreipti niokotoją pas psichiatrą:

– Pakalbėjus su žmogumi paaiškėja, ar tai liguisti dalykai. Įvertinus būklę galima skirti ambulatorinį arba priverstinį gydymą. Priverstinis gydymas ligonį išvežant į Švėkšnos psichiatrijos ligoninę taikomas, kai ligonis kelia pavojų savo arba aplinkinių sveikatai ar gyvybei.

Kaip sako gydytojas, į mirusiojo kapą nukreipto agresyvaus elgesio priežastys gali būti kerštas arba kliediminė interpretacija:

REKLAMA

– Žmogus girdi nesančius balsus, tarkim, liepiančius vienaip ar kitaip elgtis. Žinoma, toks žmogus nėra psichiškai sveikas. Jei žmogus keršija, jo keršto priežastys gali būti susijusios su kapais, gal tai senos nuoskaudos, – svarstė gydytojas.

Skundėsi, kad sumušė

Kada pradėta rašyti pareiškimus dėl Zitos ir Rimanto artimųjų kapų niokojimo, pasiteiravau policijoje. Pasak Simonos Šniaukštaitės, Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės ryšiams su visuomene, pirmasis kreipimasis į policiją užfiksuotas 2004 metų rugpjūtį, tada Zita skundėsi, kad nuo jos kapo buvo pavogti keturi buksmedžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Pareiškime nėra nurodyta, kad dėl kapams padarytos žalos kalta Marytė. Po poros mėnesių, rugsėjo 11-ąją, priimtas Marytės pareiškimas, kuriame moteris skundžiasi buvusi sumušta Rimanto Andrijausko. To paties mėnesio 25 dieną policijoje apsilankiusi Zita parašė pareiškimą, kuriame ji praneša apie paminklo nuo jos vyro kapo dingimą, padaryta žala – apie 400 litų. Po šio pareiškimo pradėtas ikiteisminis tyrimas, – apie trijulės kaltinimus vienas kitam istorijos pradžią informavo policijos atstovė.

Margarita PŪDŽIUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų