• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich teigia, kad Vyriausybės bendravimas su visuomene „Snoro“ perėmimo istorijoje vertas dvejeto, nepaisant to, buvo būtina ar ne, nacionalizuoti šį banką. Politiko teigimu, didžiausia problema, po jau padarytų pirmųjų žingsnių, yra ne „Snoro“ nacionalizavimas, bet Vyriausybės kompetencijos stoka bendraujant su šio banko klientais bei situacijos valdymas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbama apie milijardus litų, priklausančių Lietuvos žmonėms ir verslo įmonėms, kuriais negalima pasinaudoti, tačiau niekas aiškiai nesugeba ne tik paaiškinti situacijos, bet ir pagrįsti Vyriausybės sprendimo nacionalizuoti veikiantį banką. Tokia Vyriausybės pozicija primena žaidimą su ugnimi ir, deja, negaliu atmesti, kad žmonės netrukus ims ją kaltinti bandymu atimti jų sukauptus pinigus, prisidengiant banko skaidrumo stoka“, — mano Darbo partijos pirmininkas.

REKLAMA

Anot V. Uspaskich, tarp didžiausių klaidu, kurias padarė Vyriausybė pirmosiomis dienomis, nacionalizavusi šį banką, buvo ne tik bendravimo stoka su šalies gyventojais, bet ir netikslios informacijos pateikimas visuomenei. Darbo partijos pirmininkas įsitikinęs, kad tokia nežinomybė gali atsiliepti ne tik Lietuvos ekonomikai, bet ir atbaidyti užsienio investuotojus į Lietuvos rinką.

„Sprendimas apginti žmonių lėšas yra teisingas. Tačiau tai, kad fiziniai ir juridiniai asmenys šiandien negali naudotis savo pinigais, kelia vis daugiau klausimų, ar tikrai buvo siekiama būtent tokių tikslų? Maža to, pažadai, kad situacija neturės įtakos ekonomikai, yra tikrovės neatitinkančių pranešimų, kuriais bandoma dangstytis, pradžia. Deja, visi puikiai supranta, kad panaikinta galimybė naudotis lėšomis yra ne kas kita, o būtent ekonomikos stabdymas, turintis įtakos tiek verslui, tiek privatiems indėlininkams. Juolab, pati Vyriausybė paskelbė, kad trūksta daugiau kaip 1 mlrd. Lt, tad nori nenori, bet tai turės pasekmių ekonomikai — ar šie nuostoliai bus kompensuojami iš valstybės biudžeto, ar privačių (fizinių arba juridinių) asmenų sąskaita“, — sako V. Uspaskich.

REKLAMA
REKLAMA

Partijos pirmininko teigimu, Vyriausybė žengė svarbų ir labai atsakingą žingsnį, siekdama apsaugoti visuomenę, tačiau padarė eilę klaidų, tiek prarasdama situacijos kontrolę, tiek komunikuodama su visuomene, todėl susiklosčiusi situacija gali būti labai žalinga Lietuvai.

„Ministro Pirmininko teiginiai apie tai, kad situacija yra daug baisesnė nei tikėtasi, ir konsultanto iš užsienio samdymas už nerealų atlyginimą rodo, kad Vyriausybė pati nežinojo visos situacijos, o tai yra labai pavojinga. Premjero vietoje kuo greičiau pradėčiau galvoti ne apie banką ar jo akcininkų turtą, o apie šio banko klientus ir jų pinigus, kurie buvo ten laikomi, ir ieškočiau būdų, kaip sudaryti galimybę kuo greičiau leisti žmonėms tinkamai naudotis tais pinigais“, — teigia V. Uspaskich.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, Darbo partijos pirmininkas įsitikinęs, kad aukščiausi šalies vadovai ir teisėsaugos institucijos skyrė nepakankamai dėmesio bandymams sugriauti visos šalies bankų ir finansų sistemą, kurie turi būti deramai įvertinti ir išanalizuoti.

„Esu tikras, kad tie, kas „Lietuvos ryte“ užsakinėjo publikacijas apie bankų sistemos problemas, siekė sukelti chaosą visoje Lietuvos finansų sistemoje ir taip pridengti vieno banko problemą. Manau, kad galutinį atsakymą į tai, kokie buvo šių straipsnių tikslai, turi duoti ne tik Vyriausybė, bet ir Prezidentės vadovaujama Valstybės gynimo taryba. Bet kurios šalies finansų sistema turi būti maksimaliai apsaugota nuo bet kokių bandymų ją sugriauti. Tai yra nacionalinio saugumo klausimas, todėl šie įvykiai privalo būti deramai išnagrinėti ir ateityje jiems turi būti užkirstas kelias“, — neabejoja V. Uspaskich.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų