• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV nutraukė sutarties dėl konvencinės ginkluotės Europoje vykdymą su Rusija, informavo JAV valstybės departamento atstovė Victoria Nuland, praneša „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, jog JAV su Rusija daugiau nesikeis informacija, susijusia su konvencine ginkluote ir kariais, praėjus ketveriems metams po to, kai Rusija 2007–aisiais nustojo vykdyti sutarties įsipareigojimus.

REKLAMA

„JAV praneša, jog nebevykdys tam tikrų įsipareigojimų, nustatytų sutartyje dėl konvencinės ginkluotės Europoje, susijusių su Rusija, – sakė V. Nuland. – Tai pranešama po to, kai JAV ir kitos NATO šalys pastaruosius ketverius metus bandė surasti sprendimą dėl Rusijos atsisakymo 2007 metais vykdyti sutartyje nustatytas sąlygas (...). Nuo tada Rusija atsisakė leisti vykdyti patikrinimus ir suteikti informaciją kitoms sutarties narėms apie savo kariuomenės pajėgas“.

REKLAMA
REKLAMA

16 NATO šalių ir 6 Varšuvos pakto narės 1990 metais pasirašė sutartį dėl konvencinės ginkluotės Europoje. Sutartis įsigaliojo 1992 metais. Pagal šią sutartį, visos jos narės turėjo dalintis informacija apie penkias konvencinės ginkluotės kategorijas – tankus, karines ginkluotas transporto priemones, artileriją, atakos sraigtasparnius ir karinius lėktuvus.

Ši sutartis buvo svarbi, siekiant stabilizuoti situaciją po Sovietų Sąjungos iširimo. Tačiau pastaruoju metu šis dokumentas tapo nebeaktualiu dėl didelių pokyčių kariuomenėje ir politikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų