REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį finansų makleriai teigė, kad dėl banko „Snoras“ nacionalizavimo didžiausią įtaką pajuto Lietuvos birža „Nasdaq OMX Vilnius“, o kitoms, net kaimyninių šalių biržoms, tai jokios apčiuopiamos įtakos nepadarė. Esą rinkos dalyviai jau priprato prie „Snoro“ naujienų ir praėjusios savaitės įvykiai akcijų kainoms biržoje turi minimalią įtaką.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau antradienį, po to, kai Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisijos taryba pirmadienio, lapkričio 21-osios vakarą nusprendė sustabdyti banko „Snoras“ iš dalies valdomo banko „Latvijas Krajbanka“ visų finansinių paslaugų teikimą, birža „Nasdaq OMX Riga“ nusprendė laikinai sustabdyti šio Latvijos banko narystę. Atsižvelgdama į situaciją Latvijoje, „Nasdaq OMX Vilnius“ valdyba taip pat nusprendė nuo 2011 m. lapkričio 22 d. sustabdyti „Latvijas Krajbanka“ narystę.

REKLAMA

„Visi „Latvijas Krajbanka“ galiojantys pavedimai prekybos sistemoje anuliuoti“, – pranešė „Nasdaq OMX Vilnius“.

Kokios įtakos šie sprendimai turėjo Lietuvos, Latvijos ir kitų šalių biržoms, kaip vyko antradienio prekyba? –  „Balsas.lt“ teiravosi „Swedbank Markets“ vyresniojo maklerio Arūno Urbono.

„Investuotojai atidžiai seka įvykius ne tik Lietuvoje ir Latvijoje, bet ir visoje Europoje. Gal net labiau, negu tuo, kas vyksta Baltijos šalyse, domisi įvykiais Europoje, nes jų įtaka gali būti ženkliai didesnė“, –  sakė jis antradienio pavakarę, pasibaigus prekybai biržoje.

REKLAMA
REKLAMA

Anot finansų maklerio, naujoji informacija apie tai, kad apribota su „Snoru“ susijusio „Latvijas Krajbanka“ veikla, neturėjo įtakos net Lietuvos ir Latvijos biržoms.

„Latvijos biržos indeksas šiandien nukentėjo net mažiau negu Estijos ir Lietuvos – nukrito tik 0,16 proc., o Vilniaus birža parado 1,67 proc., Talino birža 1,3 proc. Daugiausiai, 0,93 proc., Vilniaus birža prarado prieš pat uždarant prekybą, per paskutinės 5 minutės, kai aukcionas vyksta, paskutiniai sandoriai kainą numušė“, – dienos įvykius komentavo finansų makleris A. Urbonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, Vilniaus biržoje antradienį išliko tos pačios tendencijos kaip ir pirmadienį – indeksas tai šiek tiek pakildavo, tai šiek tiek nukrisdavo.

„Europos biržos „minuso zoną“ kirto po 15 val., maždaug tuo metu Vilniaus biržos indeksas buvo nukritęs 0,65 proc.,  ir tik prieš pat uždarymą prisidėjo dar beveik procentas“,– lygino A. Urbonas.

Anot finansų maklerio, apyvarta Vilniaus biržoje šiandien iš esmės nesiskyrė nuo vakar dienos.

„Vakar apyvarta buvo apie 400 tūkst. eurų, šiandien šiek tiek per 730 tūkst., tačiau 230 tūkst. iš jų buvo tiesioginiai sutartiniai  sandoriai. Atmetus juos, apyvarta praktiškai išliko ta pati. Ko nors ypatingo išskirti negalėčiau –  naujienos iš Latvijos įtakos prekybai Vilniaus biržoje praktiškai neturėjo“, – reziumavo A. Urbonas.

REKLAMA

Tuo metu Lietuvos vertybinių popierių komisija (VPK) praneša, kad su banku „Snoras“ susijusios „Finasta Asset Management“ valdomi pensijų ir investiciniai fondai neturi banko „Snoras" vertybinių popierių.

„Su banku „Snoras“ netiesiogiai susijusi UAB „Finasta Asset Management“ šiuo metu valdo 6 kolektyvinio investavimo subjektus, 6 II pakopos pensijų fondus ir 2 III pakopos pensijų fondus. VPK duomenimis, nei vienas šių fondų nėra investavęs į banko „Snoras“ akcijas, obligacijas ar kitus vertybinius popierius, fondai taip pat neturi indėlių banke „Snoras“, – praneša VPK.

Iš „Latvijas Krajbanka“ galėjo dingti milijonai, sulaikyti banko vadovai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų