REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lotynų Amerikos šokių ansamblių planetos pirmenybėse Vilniuje gruodžio 3 dieną Klaipėdos universiteto ansamblis „Žuvėdra“ sieks septinto pasaulio čempionų titulo. Organizatoriai tikina, kad šiuo metu lietuviai – absoliutūs šių varžybų favoritai.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš 15 metų Lietuvoje buvo surengtas pirmasis Lotynų Amerikos šokių ansamblių pasaulio čempionatas, kur mūsų šalies garbę gynė „Žuvėdra“. Nuo to laiko nueitas ilgas kelias. Neįžeisdamas kitų sporto šakų galiu teigti, kad mūsų sportas – populiariausias. Tikrai nerasime nė vieno krepšininko ar futbolininko, kuris nešoktų“, – ketvirtadienį Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo LSŠF prezidentas Gintaras Skorupskas.

REKLAMA

Ant parketo – 300 profesionalų

Gruodžio 3 dieną Vilniaus „Siemens“ arenoje vyksiančiame Lotynų Amerikos šokių ansamblių pasaulio čempionate ant parketo suksis beveik 300 šokėjų. Iš viso čempionate dalyvaus 18 šokių ansamblių iš 10 valstybių. Skaičiuojama, jog į Lotynų Amerikos šokių ansamblių pasaulio čempionatą Lietuvoje atvyks daugiau nei 1000 svečių iš viso pasaulio.

Ant parketo įmantrias šokio kompozicijas demonstruos Olandijos, Austrijos, Mongolijos, Didžiosios Britanijos, Čekijos, Vengrijos, Lenkijos, Vokietijos, Rusijos šokėjai. Pastarosios dvi komandos yra pagrindiniai „Žuvėdros“ šokėjų konkurentai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamame pasaulio čempionate Lietuvai atstovaus dvi tituluotos komandos – Klaipėdos universiteto „Žuvėdra-1“ ir „Žuvėdra-2“ ansambliai, kurių vadovai – Skaistė ir Romaldas Idzelevičiai.

Tikslas – čempionų titulas

„Jeigu kalbama apie pirmąją „Žuvėdros“ komandą, tai profesionalumu, atlikimu, kompozicija ir technika nematome, kas galėtų padaryti geriau. Ar taip ir bus, vertins teisėjai. Tikimės, kad klaidos šioje vietoje nebus, – kalbėjo G. Skorupskas. – Jeigu antroji „Žuvėdros“ komanda pasieks 4-5 vietas, bus labai geras rezultatas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žuvėdra-1“ ansamblis yra septynis kartus Europos ir šešis kartus pasaulio čempionas, o „Žuvėdra-2“ – čempionatų finalininkė. „Būtų gerai, kad ir Europoje ir pasaulyje būtume laimėję po 7 kartus. Jeigu sulyginsime bus daug paprasčiau“, – juokdamasis kalbėjo Klaipėdos universiteto ansamblio vadovas R. Idzelevičius.

Lietuvoje vykusios Europos ir pasaulio pirmenybės „Žuvėdrai“ buvo sėkmingos – čia lietuviai dukart tapo Senojo žemyno ir dukart planetos čempionais. Organizatoriai pagrindiniais lietuvių konkurentais įvardija dvi Vokietijos (Diuseldorfo „Rot-Weis“ ir Bremeno „Grun-Gold-Club“) ir abi Rusijos komandas – „Vera“ ir „Duet“.

REKLAMA

Keitė aprangos detales

Besiruošiant pasaulio čempionatui įvykęs incidentas, kai Bremeno ansamblis nukopijavo „Žuvėdros“ aprangą, nesugadino lietuvių ansamblių vadovų nuotaikos. „Truputį pakeitėme sukneles, nes jei nebūtume keitę, atrodytume vienodai su Bremeno šokėjais“, – aiškino R. Idzelevičius. 5 tūkst. litų išlaidas padengė rėmėjai.

„Žuvėdros“ vadovas pasakojo, kad po Europos čempionato, kur „Žuvėdra“ užėmė antrą vietą, laiko poilsiauti nebuvo itin daug. „Tik nuo spalio pabaigos jau patvirtinome komandas ir ėmėme treniruotis dukart per dieną po keturias valandas, – pasakojo „Žuvėdros“ vadovas. – Pirmoji komanda pasiekė gerą sportinę formą, o antrosios šokėjai dar dūsta.“

REKLAMA

Nuo Europos čempionato pirmojoje komandoje pasikeitė viena šokėja, o antrojoje – du žmonės. „Tačiau ir vienas žmogus gali viską sugadinti“, – perspėjo R. Idzelevičius. Pirmoji „Žuvėdros“ komanda atliks kompoziciją „Uraganas“ pagal grupės „Scorpions“ muziką, o antroji šoks „Cuba“.

„Įdomu, kad konkurentai pradėjo nematomą kovą ir daro teisėjams spaudimą, neva „Scorpions“ muzika neatitinka Lotynų Amerikos šokių koncepcijos, tačiau ritmai ir struktūra yra, tad mūsų argumentai tvirti“, – teigė vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bremeno šokėjai šiais metais tapo Vokietijos čempionai. Jų pasirodymo vaizdo įrašas:

Akibrokštas rusams

Organizatorius nustebino faktas, kad į teisėjų brigadą nebuvo paskirtas Rusijos arbitras. „Tai pirmas kartas. Keista, nes abu Rusijos ansambliai pretenduoja į prizines vietas“, – teigė Lietuvos sportinių šokių federacijos viceprezidentas ir šio čempionato direktorius Virginijus Visockas.

Septynių teisėjų brigadą sudarys arbitrai iš Lenkijos, Vokietijos, Austrijos, Olandijos, Čekijos, Baltarusijos ir Lietuvos – Jūratė Norvaišienė. Atidaryme Vilniaus universiteto ir „Vorutos“ kolektyvai turėtų pristatyti Lietuvos liaudies šokių palikimą.

REKLAMA

„Džiaugiamės populiarumu, nes jau dabar parduoti du trečdaliai visų bilietų. O dar neprasidėjusi reklaminė kampanija. 5,5 tūkst. vietos turėtų būti užpildytos ir atmosfera – itin gera. Ne blogiau nei per krepšinį“, – tikino V. Visockas.

TIK FAKTAI

1-6 vietas užėmusios komandos bus apdovanotos įvairių steigėjų taurėmis, o prizinės pozicijos – medaliais. Pasaulio čempionato biudžetas – apie 250 tūkst. litų, kurie surinkti iš Sporto paramos fondo, rėmėjų ir bilietų pardavimo.

Ansambliai pasirodymus pradės nuo ketvirtfinalio, o finalas, į kurį pateks šeši pajėgiausi šokių ansambliai, prasidės 19 val. Vieno ansamblio kompozicijos trukmė – 6,5 minutės.

REKLAMA

Iš viso „Žuvėdra“ ansamblis Europos ir pasaulio čempionatuose iškovojo 34 įvairių spalvų medalius. Pirmą kartą už Lietuvą 1991 metais pasaulio čempionate startavę Klaipėdos šokėjai užėmė penktą vietą. Šis pasaulio čempionatas „Žuvėdrai“ - 22-asis.

Pernai Maskvoje (Rusija) vykusiame pasaulio, o šiemet Tiumenėje (Rusija) surengtame Europos čempionate „Žuvėdros“ pirmoji komanda pelnė sidabro medalius, o antroji komanda užėmė atitinkamai penktąją ir šeštąją vietas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų