• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Holivudinę šypseną vaikams žada tik po metų arba už pinigus. Miesto Stomatologijos poliklinikoje nemokamai ištiesinti dantis norinčiųjų eilėje beveik 900 vaikų. Paskutiniai prašymus padavusieji į gydytojos ortodontės kėdę greičiausiai galės sėsti po metų. Nepaisant to, poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Santa Miežinienė tikina, jog padėtis gerėja.

REKLAMA
REKLAMA

Kreivų dantų daug, tiesintojas – vienas

Prieš metus laukti, pasirodo, tekdavo gerokai ilgiau.

Tik vienintelei Panevėžio stomatologijos poliklinikoje dirbančiai specialistei atsisakius visų kitų darbų ir pradėjus dirbti didesniu krūviu, eilė sparčiau pajudėjo į priekį.

REKLAMA

Tačiau ir dabar ši įstaiga lieka vienintelė mieste, kur gali būti tiesinami vaikų dantys. Tai atliekama naudojant ortodontinius aparatus arba ortodontines plokšteles.

Kokybiškiausios ir veiksmingiausios priemonės yra lyginamieji lankai, t. y. nenuimamos vadinamosios breketų sistemos, skirtos dantims tiesinti bei sąkandžio anomalijoms gydyti.

Kaip teigia Panevėžio teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Laima Sakalauskienė, kompensuojamieji ortodontiniai aparatai vaikams, kurių dantys auga netaisyklingai, skiriami pagal 1999 metų sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą tvarką.

REKLAMA
REKLAMA

Nemokami dantų lyginamieji lankai vaikams gali būti skiriami tik esant įgimtoms veido bei žandikaulių anomalijoms ir deformacijoms – gomurio defektams, nesuaugus lūpai, įgimtoms kaukolės ir veido kaulų formavimosi ydoms ir kt. Tai nustato gydytojas ortodontas.

S. Miežinienė sako, kad tokių diagnozių vaikams nustatoma labai retai. Tad labai retai skiriama kompensuojamųjų dantų lyginimo lankų.

Tėvai, norintys vaikams tvarkyti dantis breketais ne dėl minėtų, o dėl kitų priežasčių, turi už juos mokėti. Tokios paslaugos kaina gerokai viršija tūkstantį litų, tad galimybių matyti vaiką su sveikais ir tiesiais dantimis turi ne kiekvienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Miežinienė sako, kad žmonėms bandoma padėti, poliklinikos su banku pasirašyta sutartis jau suteikia tėvams galimybę už šią paslaugą atsiskaityti išsimokėtinai.

Skundai eilės nepagreitino

Kur kas dažniau nei breketai vaikams skiriamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamos ortodontinės plokštelės. Vaikų daug – specialistas tik vienas, todėl šios paslaugos tenka palaukti.

Kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotojos teigimu, įstaigose, sudariusiose sutartis su Ligonių kasa dėl minėtų paslaugų teikimo, trūksta šias paslaugas teikiančių gydytojų ortodontų. Panevėžio ligonių kasos veiklos zonoje kompensuojamosios ortodontinės plokštelės dedamos dviejose įstaigose – Panevėžio miesto stomatologijos ir Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikose.

REKLAMA

Abiejose įstaigose dirba po vieną gydytoją ortodontą. Sulaukus skundų, kad Panevėžio mieste vaikams ilgai tenka laukti eilėje, norint nemokamai gauti ortodontinę plokštelę, Kontrolės skyriaus specialistai atliko duomenų apie suteiktas paslaugas miesto Stomatologijos poliklinikoje analizę.

Nustatyta, kad ortodontas įstaigoje dirba visu krūviu, mokamos plokštelės dedamos dirbant papildomai, o jų dalis, palyginti su dedamomis nemokamai, yra nedidelė.

Mokėjo tėvai

Ligonių kasos duomenimis, pernai Panevėžio miesto stomatologijos poliklinikoje buvo įdėtos 1 134 kompensuojamosios plokštelės, mokamų – 60. Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikoje – kompensuotos 579 plokštelės, mokamų užsisakyta 37.

REKLAMA

Šiemet miesto poliklinikoje darbai vyksta daug sparčiau. Per devynis mėnesius miesto Stomatologijos poliklinikoje įdėtos 1 134 kompensuojamosios ir 47 mokamos, rajono poliklinikoje – 507 kompensuojamosios ir 44 mokamos ortodontinės plokštelės.

Dantų lyginamųjų lankų sistemų pernai nė vienoje iš minėtų įstaigų vaikams neskirta, šiemet mieste jų buvo įdėta devyniolikai vaikų – ir už visas mokėjo tėvai.

Norint įsigyti nemokamai gydytojo vaikui paskirtą ortodontinę plokštelę, gali tekti laukti eilėje. Negalintieji ar nenorintieji laukti, turi galimybę už paslaugą mokėti savo lėšomis.

Vitalija Jalianiauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų