REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės kino teatre „Pasaka“ pirmadienį vyks dokumentinio filmo „Baleto aristokratas“ apie vieną ryškiausių lietuvių baleto kūrėjų ‒ šokėją ir pedagogą Joną Katakiną (1950‒2005).

REKLAMA
REKLAMA

Beveik valandos trukmės filme surinkti šviesaus atminimo J. Katakino kolegų, mokinių ir šeimos narių pasakojimai byloja apie orias šio solisto pastangas net ir nulipus nuo didžiosios scenos gyventi pagal vertybes, kurias ištikimai puoselėja aristokratiškasis baleto menas.

REKLAMA

„Labiausiai norėtųsi, kad pažvelgtume į baletą ne tik kaip į gražų, spalvingą reginį, lydimą puikios muzikos, bet ir kaip į meną, sprendžiantį amžinas ir šių laikų problemas, pakylėtas iki filosofinių apibendrinimų“, ‒ yra sakęs J. Katakinas.

Filmo „Baleto aristokratas“ režisierius ‒ „Sidabrinės gervės“ laureatas Linas Augutis, scenarijaus autorė ‒ Aistė Ptakauskė. Filmo sukūrimą inicijavo J. Katakino dukra Jurga Katakinaitė‒Jakubauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

1971 metais J. Katakinas baigė M. K. Čiurlionio meno mokyklos choreografijos skyrių. Dar besimokant buvo pakviestas į tuometį Lietuvos valstybinį akademinį operos ir baleto teatrą (dabar Nacionalinis), kuriame šoko iki 1993 metų. 1973‒1974 metais J. Katakinas tobulinosi A. Kirovo (dabar ‒ Marijos teatre Leningrade (dabar Sankt Peterburgas), šiame teatre parengė pirmuosius ryškius vaidmenis ‒ Zigfrydą „Gulbių ežere“ ir Albertą „Žizel“. Vėliau Lietuvos operos ir baleto teatre Vilniuje šoko su Nina Antonova, Svetlana Masaniova, keletą spektaklių ‒ su pasaulinio garso žvaigždėmis ruse Galina Mezenceva, italėmis Liliana Kozi, Karla Prachi. Paskutiniaisiais baletinės karjeros metais J. Katakinas šoko su primabalerina Loreta Bartusevičiūte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Katakinas sukūrė visus svarbiausius klasikinio repertuaro vaidmenis ‒ Dezirę „Miegančiojoje gražuolėje“, Princą „Spragtuke“), Bazilį „Don Kichote“, Francą „Kopelijoje“ ir „Žydrajame Dunojuje“. Reikšmingi Lietuvos baleto istorijai jo vaidmenys lietuviškuose spektakliuose ‒ Žilvinas Eduardo Balsio „Eglė žalčių karalienė“, Baltaragis Viačeslavo Ganelino „Baltaragio malūnas“, Kastytis Juozo Gruodžio „Jūratė ir Kastytis“.

Ryškus artistinis J. Katakino ‒ šokėjo talentas atsiskleidė šiuolaikinės choreografijos pastatymuose ‒ jis šoko Romeo Sergejaus Prokofjevo balete „Romeo ir Džuljeta“, Mandariną „Belos Bartoko “Stebuklingame mandarine„, Kareniną Rodiono Ščedrino “Anoje Kareninoje„. Karenino vaidmuo dramatiniu aspektu buvo bene pats ryškiausias J. Katakino kūryboje ‒ net keturis kartus šį vaidmenį lietuvių solistas šoko su pasaulio baleto legenda Maja Pliseckaja. Šimtajame “Anos Kareninos" spektaklyje Maskvos Didžiajame teatre Karenino vaidmenį taip pat atliko J. Katakinas.

Vienas paskutiniųjų J. Katakino darbų ‒ Džeimsas romaniškajame Hermano Lovenskjoldo ir Augusto Burnvilio (Bournonville) balete „Silfidė“.

Filmo premjera ‒ 19.30 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų