• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mary Callahan Erdoes vėluoja į pokalbį su žurnalistu. Ji miegojo tik tris valandas, ir dabar negali rasti savo trijų vaikų (4, 7 ir 9 metų) auklės. Auklė nesitikėjo, kad Erdoes grįš iš susitikimo Europoje su rusų milijardieriais ir vokiečių finansininkais viena diena anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

O Erdoes negalėjo numatyti, kad netgi ankstyvas sugrįžimas namo neapsaugos nuo siurprizų – skubaus elektroninio laiško (tema - „Reikalinga pagalba“). Laiškas buvo nuo kliento, kuris rengiasi pirkti kompaniją ir nori sužinoti jos nuomonę, kokią įtaką valiutų kursui turės naujiena apie naują paskolą Graikijai, rašo Forbes.com.

REKLAMA

Gana įprasta diena „JPMorgan Asset Management“ vykdančiajai direktorei, kurios žinioje 1,3 trilijonai JAV dolerių. Erdoes vadovauja penktai pagal dydį aktyvus valdančiai kompanijai pasaulyje, į kurią įeina antras pagal dydį terminuotųjų sandorių („hedge“) fondas, žinomiausias privatus šalies bankas, aptarnaujantis pačius turtingiausius klientus, ir daugiau kaip 200 kitų investicinių padalinių. Per pirmuosius jos darbo šiame poste metus kompanijos pelnas išaugo 20 procentų – iki 1,7 mlrd. JAV dolerių, kai pajamos sudarė 9 mlrd. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Būdama tik 44 metų amžiaus Erdoes yra viena iš pačių įtakingiausių moterų Volstrite. Ji, kartu su vertybinių popierių tarnybos vadovu Michaelu Kavanaghu ir investiciniu bankininku Matthewu Ziemsu, yra potenciali „JPMorgan Chase & Co“ generalinio direktoriaus Jameso Dimono įpėdinė. Tiesa, Erdoes teigia, kad yra taip užsiėmusi, jog neturi laiko tokioms fantazijoms. „Jeigu jūs skiriate žmogų į postą, o jis jau galvoja apie kitą, jūs apsirikote, pasirinkdamas kandidatą“, – sako ji.

Nedidukė (158 cm) Erdoes užsitarnavo reputaciją „JP Morgan“ sunkiu darbu, ištikimybe personalui ir sugebėjimu megzti asmeninius ryšius. Sykį ji atliko kelionę per visą šalį, kad padėtų klientui, sergančiam Parkinsono liga susigaudyti įvairiuose investavimo variantuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Erdoes nelengva sugniuždyti. Jai teko akis į akį susidurti su pačiais kiečiausiais vyrais finansų industrijoje – milijardieriais Henry Kravisu ir Danieliu O'Shea -ir tartis dėl išimtinės teisės „JP Morgan“ klientams naudotis jų privačiais investiciniais ir „hedge“ fondais, stengiantis išsiderėti Volstritui retas palankias sąlygas.

„Ji užjaučia žmones, ir dėl to, kad ji yra moteris, tai kartais priimama kaip silpnumas, – sako James Staley, antras asmuo „JP Morgan“, vadovaujantis investicinės bankininkystės padaliniui.– Ji turi tokią kovotojos dvasią, kad gali stoti prieš bet kurį vadovą vyrą, su kuriuo tik man teko dirbti“.

REKLAMA

Dalį šių savybių Erdoes, aišku, įgijo vaikystėje: kartu su trimis broliais ji augo Ilinojaus valstijos Vinetka kaime airių katalikų šeimoje. Apie finansų industriją ji sužinojo iš savo tėvo Patricko Kallaghano, investicinio bankininko, kuris kartais ją pasiimdavo į darbą. Moterys jos gyvenime irgi suvaidino didelį vaidmenį: Erdoes lankė katalikišką mergaičių vidurinę mokyklą, kur pasižymėjo matematikos žiniomis ir pasiekimais jojime nacionaliniame lygyje.

O jos senelė, turėdama plačius ryšius, padėjo jai susirasti darbą vasarai finansų kompanijoje. Savo grupėje Džordžtauno universitete ji buvo vienintelė mergina, kuri specializavosi matematkoje, ir jai kildavo abejonių, o ji ištisas valandas sėdi bibliotekoje, spręsdama lygtis.

REKLAMA

„Prisimenu, ji kalbėjo: „Tėti, mano pažymiai gali pablogėti“, - prisimena P. Kallaghanas. - Aš atsakiau: „Mary, jeigu tu gausi matematiko laipsnį ir ateisi pokalbiui, niekas niekada tavęs nepaklaus apie tavo pažymius“. Ji tęsė mokslus Harvarde pagal MBA programą, kur susipažino su savo būsimu vyru Phillipe Erdoesu – venture kapitalistu iš Niujorko.

1996 metais Erdoes išėjo iš darbo su korporaciniais finansais „Bankers Trust“, kad galėtų valdyti fiksuotų pajamų vertybinių popierių portfelius privačiame banke „JP Morgan“. Ji padėjo įpūsti dvasios apsnūdusiam verslui tuo, kad pritraukė klientus, ką tik pardavusius savo kompanijas. Vėliau ji sureguliavo biržos maklerių ir portfelių valdytojų nesutarimus, apjungusi šiuos vaidmenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, 2005 metais, kada Erdoes tapo pagrindine kandidate į banko valdytojo pareigas, ją palaikė ne visi. Vienas iš vyresnių „JP Morgan“ bankininkų suabejojo, ar galima patikėti tokias pareigas dviejų (tuo metu) vaikų motinai. Jo neklausė. „Negaliu įsivaizduoti, kad kas nors taip pasakytų apie vyrą su dviem vaikais“, – sako Erdoes.

Ji reta moteris-kometa vyriškoje Volstrito padangėje. Tačiau nepaprastai daug laiko ji eikvojo tam, kad sulauktų savo vadovybės dėmesio.

„Mary galima siųsti pranešimą praktiškai bet kuriuo metu, ir gausi atsakymą“, pasakoja vienas iš buvusių jos globotojų Gordonas Fowleris jaunesnysis, dabar „Glenmede Trust“ vadovas. Erdoes seniai atsikratė minties subalansuoti darbą su asmeniniu gyvenimu ir pasirinko tai, ką ji vadina „darbo ir asmeninio gyvenimo integracija“. Dieną ji kai kada išeina, kad pasiimtų vaikus iš mokyklos, bet paskui vėl sugrįžta į įstaigą.

REKLAMA

„Sunkų darbą nepakeisi niekuo kitu, - sako Erdoes. - Kai kada tau sekasi, tačiau be atkaklaus darbo neapsieisi: atėjai pirmas, išėjai paskutinis“.

Pati išskirtinio požiūrio į moteris idėja gali įžeisti Erdoes. Šiais metais vykusio Pasaulinio ekonomikos forumo metu ji prie pietų stalo dalijosi savo nusivylimu naująja lyčių kvotų sistema su Sheryl Sandberg iš „Facebook“. O duodama interviu CNBC pasakė: „Nelaimei, dabar atvažiuojantys į Davosą žmonės gali žiūrėti į šias moteris ir galvoti: „Jūs čia todėl, kad jūs moterys, ar dėl savo nuopelnų?“

REKLAMA

Jos pačios nuopelnais niekas neabejoja. Jai vadovaujant bankas didino klientų bazę 15 procentų per metus. Aktyvai padidėjo 238 mlrd. dolerių. Mažai kas nustebo, kai prieš porą metų J. Dimonas pasiūlė Erdoes tapti aktyvų valdymo padalinio vadove ir prisijungti prie operacinio komiteto – komandos, sudarytos iš 15 aukščiausio rango vadovų.

Tai buvo sėkmingas momentas: padalinys nešė gerą pelną, be to, jis greitai pritraukė naujų pinigų srautą iš klientų, kuriems padarė įspūdį, kaip „JP Morgan“ įveikė krizę.

Erdoes norėjo plėsti ekspansiją užsienyje ir padidinti operacijų apimtį „hedge“ fonduose ir su privačiomis investicijomis. Vieną iš pirmųjų dienų naujose pareigose ji rado būdą, kaip įvykdyti abi užduotis. Ji prispyrė „JPMorgan Asset Management“ didžiausio „hedge“ fondo „Highbridge Capital Management“ vadovą Glenną Dubiną nupirkti Brazilijos investicinę kompaniją „Gavea Investimentos“ su 7,9 mlrd. dolerių kapitalizacija, kurią valdė Arminio Fraga, buvęs Brazilijos centrinio banko vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Fraga neieškojo aljanso, bet G. Dubinas su Erdoes įtikino jį parduoti jiems kontrolinį akcijų paketą – derybos truko metus. „Sudaryti sandorį pastūmėjo nuojauta, kad mes būsime surišti su „JP Morgan“ per Mary su jos labai paprasta ir objektyvia reikalų tvarkymo maniera, - sako A. Fraga. - Ji mąsto plačiai ir tuo pačiu sutvarko reikalus iki galo.“.

Pasaulio rinkose stebimų svaiginamų šuolių fone Erdoes investicinė grupė atrodo užtikrintai, sustabdžiusi metų pradžioje operacijas su akcijomis, o vietoj to pastačiusi ant investicinio lygio vertybinių popierių ir didelio pajamingumo kreditų. Erdoes nori steigti naujus fondus, kurie užsiimtų probleminiais Europos aktyvais ir besivystančia Kinijos rinka.

REKLAMA

Ir pinigai plaukia į jos padalinį: rekordiniai 69 milijardai dolerių praėjusiais metais ir 46 mlrd. šiais metais iki šio momento. „Aš nenutrūkstamai bandau visa tai susisteminti, juk sudėtingiausia yra tai, kad nėra jokių orientyrų, - sako pati Erdoes. - Jauti keistą jaudulį, nes viskas keičiasi pašėlusiu greičiu“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų