• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva Europos Komisijos (EK) Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui papildomai prašo skirti 770 mln. eurų 2014-2020 metų laikotarpiui. Tuo tarpu EK Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos AE uždarymui iš viso žada teskirti 500 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai trečiadienį po pasitarimo dėl derybų pozicijos dėl Europos Sąjungos finansinės paramos Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbams finansuoti pranešė Ministro Pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis.

REKLAMA

Pasak jo, EK šiuo metu Ignalinos AE uždarymui projektuoja neadekvačiai mažą finansavimą.

„Mūsų pagrindinis uždavinys yra akcentuoti, kad tai yra abipusis įsipareigojimas. Mes savo įsipareigojimus įvykdėme, taip pat EK, Europos Sąjunga savo įsipareigojimą užtikrinti adekvatų Ignalinos AE uždarymo finansavimą turėtų irgi taip pat įgyvendinti“, - kalbėjo darbo grupei dėl ES finansinės paramos IAE vadovaujantis D. Matulionis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis patikslino, kad Ignalinos AE uždaryti numatoma iki 2029 metų. Derybas su EK planuojama pradėti nuo kitos savaitės. Vyriausiuoju derybininku paskirtas Užsienio reikalų ministerijos Transatlantinio bendradarbiavimo ir saugumo politikos departamento direktoriaus pavaduotojas Neilas Tankevičius. N. Tankevičius yra dirbęs ambasadoriumi Danijoje, tad tikimasi, kad ši patirtis gali duoti naudos kitąmet Danijai pirmininkaujant ES.

Paskirtasis derybininkas sakė, kad Lietuvos pozicija dėl lėšų Ignalinos AE dar nėra parengta, šiuo metu yra formuluojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pozicija priklausys nuo to, kokius pagrindinius argumentus suformuluos Lietuvos institucijos, įtrauktos į darbo grupę“, - kalbėjo N. Tankevičius.

Anksčiau buvo skelbta, kad Lietuva Ignalinos AE uždarymui prašo skirti 870 mln. eurų, tačiau EK sutinka duoti tik 270 mln. eurų.

Sumą, skirtą Ignalinos AE uždarymui, EK turi nustatyti iki lapkričio 27 dienos.

Europos Parlamentas ne kartą ragino griežčiau kontroliuoti Ignalinos AE uždarymui skirtas lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų