• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemė slepia daugybę unikalių kampelių, deja, ne visi galime juos aplankyti ir pamatyti gyvai. Laimei, technologijų dėka, su jomis susipažinti galime bent jau iš nuotraukų. Kviečiame virtualiai pakeliauti po unikaliausius natūralios gamtos peizažus.

REKLAMA
REKLAMA

10. Pamukalė (Pamukkale), Turkija

Pamukalė reiškia „Medvilninė pilis". Jos terasos susiformavo prieš kelis tūkstančius metų po žemės drebėjimo. Jo metu išsiveržė karštosios versmės, kurių vandenyje gausu kalcio bikarbonato. Vandeniui garuojant susiformavo kalkių nuosėdos ir travertino sluoksniai. Laikui bėgant gamta sukūrė natūralias terasas tarsi stalaktitų olose. Pamukalė tūkstantmečius buvo laikoma kaip gydomasis SPA. Kad vietovė turi gydomųjų savybių pastebėjo jau romėnai, kurie pastatė čia senovės miestą Hieropolį. Kad būtų išsaugotas šios vietovės grožis ir gydomosios galios, privažiavimas automobiliais čia yra griežtai ribojamas.

REKLAMA

Pamukale (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Pamukale (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

9. Devyni Beppu pragarai (Nine Hells of Beppu), Japonija

Beppu regione yra devyni geoterminio vandens baseinai, vadinami „Devyniais Beppu pragarais„. Dėl skirtingų mineralų visi devyni baseinai skirtingi, taigi ir pavadinti skirtingais vardais: „Jūros pragaras“( Umi Jigoku), „Skustos galvos pragaras„ (Oniishibozu Jigoku), „Verdančio puodo pragaras“ (Kamado Jigoku), „Kalnų pragaras„ (Yama Jigoku), „Velnio kalno pragaras“ (Oniyama Jigoku), „Auksinio drakono pragaras„ (Kinryu Jigoku), „Baltojo baseino pragaras“ (Shiraike Jigoku), „Kraujo baseino pragaras„ (Chinoike Jigoku) ir „Srovės pragaras“( Tatsumaki Jigoku). Šie pragarai – populiarus turistų traukos centras Japonijoje, bet mažai žinomas kitose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Devyni Beppu pragarai (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)Devyni Beppu pragarai (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)

8. Sanqingshan, Kinija

Sanqingshan nacionalinis parkas ilgai buvo laikomas neatrasta ir bauginančia vieta, kurioje nuolat tvyrojo rūkas. Jis yra paslaptingas neįprastomis geologinėmis granito formomis ir klimatu, dažnai suformuojančiu rūkus, miglas ir žavius saulėlydžius. Šis parkas yra namai 2 500 augalų rūšims. Šiandien žmonės čia ieško taikos ir ramybės jausmo, kurį sustiprina natūralūs kriokliai ir šaltiniai.

Sanqinshan (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)Sanqinshan (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)

7. Puodynių laukas (The Plain of Jars), Laose

Puodynių lauku („Plain of Jars") vadinama vietovė - vienas iš seniausių archeologinių paslapčių pietryčių Azijoje. Didžiuliai laukai nusėti šimtais įvairių dydžių, taisyklingų formų tuščiaviduriais akmeniniais indais, kurie spėjama buvo iškalti prieš 2 tūkst. metų ir naudojami žmonių laidojimui. Čia yra apie 90 skirtingų puodynių sklypų, kiekviename iš jų yra nuo 1 iki 400 puodynių ar ąsočių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruodynių laukas (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)Ruodynių laukas (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)

6. Dėmėtasis Osoyoos ežeras (Spotted Lake of Osoyoos), Kanada

Dėmėtą ežerą Okanagano slėnyje gyvenę indėnai pavadino „Ossoyoos„. Išvertus tai reiškia „siauras vanduo“ - būtent taip jis iki šiol atrodo ežere. Vasaros metu, garuojant  vandeniui, ežeras tampa dėmėtas, nes magnio sulfatas, kuriuo yra prisotintas vanduo, kristalizuojasi. Tuomet visą ežerą nukloja susikristalizavusio magnio sulfato lytys, palikdamos siaurus vandens „takelius“. JAV ir Kanados čiabuviai šį ežerą laikė šventu, todėl iki šių dienų jį juosia akmenų piramidės. Manoma, kad jos pirmykštėms gentims simbolizavo protėvių kapus.

REKLAMA

Dėmėtasis Osoyoos ežeras (nuotr. Gamintojo)Dėmėtasis Osoyoos ežeras (nuotr. Gamintojo)

5. Chamarel krioklys ir spalvota žemė (Chamarel Falls and the Colored Earth), Mauricijus

Chamarel krioklys ir spalvota žemė (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)Chamarel krioklys ir spalvota žemė (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)

Mauricijaus respublika yra nedidelė sala įsikūrusi pietryčių Afrikos pakrantėje. Įspūdingiausia šio regiono vieta yra Chamarel kaimas. Jis yra salos pietvakariuose ir gali pasigirti net dviem gamtos stebuklais: kerinčiu Chamarel kriokliu ir septynių spalvų žeme. Iš pradžių Mauricijus buvo žinomas tik dėl krioklių, tačiau vėliau, 1960 metais buvo pastebėtos spalvotos slenkančios kopos. Kopas primenančios kalvos yra susiformavusios iš vulkaninių uolienų, atvėsusių prie skirtingų temperatūrų ir sudariusių spalvotus raštus. Tai vienintelė vieta žemėje, kur vienoje vietoje galite išvysti visas septynias žemės spalvas - rudą, rausvą, violetinę, mėlyną, žalią, oranžinę ir gelsvą.

REKLAMA

4. Rio Tinto, Ispanija

Rio tinto (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)Rio tinto (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)

Rio Tinto, arba Raudonoji upė, savo kraujo raudonumo spalvos vandenis plukdo pietvakarių Ispanijoje. Upės ištakos glūdi Andalūzijos Sierra Morena kalnuose. Rio Tinto kasyklų teritorija greičiausiai būtų ideali vieta kuriant filmą apie Marsą ar Jupiterį. Ryškios raudonos, oranžinės, gelsvos ir švytinčios geltonos spalvos žemės mišinys bei pro šalį pratekanti kraujo raudonumo upė priverčia suabejoti, ar vis dar esi Žemėje. Nuo neatmenamų laikų greta raudonosios upės buvo kasamas varis, sidabras ir auksas, taip pat ir kiti mineralai. Veikiamas metalų priemaišų upės vanduo ir nusidažo ryškia spalva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Skrajojantis geizeris (Fly Geyser Reno), Nevada (JAV)

Skrajojantis geizeris Reno (nuotr. Gamintojo)Skrajojantis geizeris Reno (nuotr. Gamintojo)

„Skrajojantis geizeris„ („Fly Geyser“) ėmė formuotis nuo 1916 metų. Tuo metu šioje vietoje kasant šulinį buvo padarytas grunto gręžinys. Šulinys sėkmingai veikė keletą dešimtmečių, iki pat 1960 metų, kol karšti geoterminio vandens srautai pramušė šulinio rentinio sienas ir vanduo ėmė veržtis aukštyn. Iš trykštančiame vandenyje esančių mineralų ėmė formuotis įspūdingi „stalagmitai„, o aplink mineralų stulpus susiformavo apie 30-40 mineralinio vandens baseinėlių, kuriuos „nuspalvino“ įvairūs mineralai. Objekto aukštis – vos 1,5 metro, o jeigu skaičiuotume nuo vaizdingų geizerio „pamatų“ aukštis siektų 3,7 metro. Šioje vietoje gausiai renkasi gulbių, ančių ir kitų gyvūnų būriai. Tvenkinyje taip pat gyvena daug žuvų.

REKLAMA

2. „Mėnulio slėnis" (Vale Da Lua), Brazilija

Mėnulios slėnis (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)Mėnulios slėnis (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)

„Mėnulio slėnis“ - sraunios San Migelio upės vandens išgraužtas kvarcinės sudėties uolos darinys. Uždarame Brazilijos miške, upės tėkmė išraizgė ir nugludino uolienas, suformuodama natūralias mini grotas, uolas, krioklius ir maudynių baseinus. Manoma, kad slėnio uolienos yra seniausios visame pasaulyje, joms maždaug 1,8 mlrd. metų. Žiūrint į šią vietą iš kosmoso, ji atrodo šviesiausia vieta žemėje. Tokį neįprastą švytėjimą sukelia uolų kvarcas. Aplinkiniuose miškuose yra gausu laukinių gyvūnų ir įvairiausių rūšių orchidėjų.

REKLAMA

1. Cano Cristales, Kolumbija

Ceno Cristales (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)Ceno Cristales (nuotr.listverse.com) (nuotr. Gamintojo)

Cano Cristales yra Rio Guaviare upės intakas, kuris teka iš La Macarena kalnų rytiniuose Anduose. Gražiausia pasaulio upė „Cano Cristales„ visomis vaivorykštės spalvomis nusidažo tik kartą per metus - lietingojo ir sausojo periodo sandūroje. Ištisus metus upės vanduo niekuo nesiskiria nuo kitų upių, Tačiau atėjus tinkamam sezonui, ji transformuojasi į įspūdingą vandens pasaulį - upės dugną nukloję augalai ir dumbliai pražysta. Žmonės Caño Cristales dar vadina “penkių spalvų upe„, “upe, tekančia į Rojų„ ir tituluoja “pačia gražiausia pasaulio upe". Ji išties yra unikalus gamtos stebuklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų