• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos valstybinė žiniasklaida turi liautis reabilituoti sovietų diktatoriaus Josefo Stalino įvaizdį, o vyriausybė turėtų pareikšti poziciją dėl jo nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią nuomonę trečiadienį išsakė žmogaus teisių gynėjai ir istorikai, praneša naujienų agentūra AP.

REKLAMA

Net ir praėjus beveik 60 metų po Stalino mirties, jis lieka nesantaiką Rusijos visuomenėje kurstančia figūra. Kai kurie jiems priskiria nuopelnus už tai, kad Antrajame pasauliniame kare atvedė šalį į pergalę ir pavertė Sovietų Sąjungą supergalia, kiti smerkia už valymus, pražudžiusius milijonus žmonių.

Rusijos valstybinės televizijos stotys pastaruoju metu pavertė Stalino vardą mėgiamu prekės ženklu. Už tai reikia dėkoti „labai talentingai vykdomai propagandai“, spaudos konferencijoje šnekėjo Aleksandras Drozdovas, Boriso Jelcino centro direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Visoje šalyje televizijos stotys parodė daugybę filmų ir laidų, kuriose J. Stalinas nušviečiamas teigiamai.

2008 metais geriausiu laiku rodomos laidos metu jis išrinktas trečia žymiausia Rusijos asmenybe. Už jį balsavo daugiau kaip 519 tūkst. žmonių. Neseniai atliktos apklausos parodė, kad nuo trečdalio iki pusės rusų nuomonė apie Staliną yra neabejotinai arba bent jau švelniai pozityvi.

Rusijos Premjeras Vladimiras Putinas, 2000–2008 metais buvęs prezidentu, ir, kaip manoma, į šį postą grįšiantis po kitų metų kovą vyksiančių rinkimų, vengia viešai girti ar kritikuoti Staliną. Tačiau jo oponentai kaltina vyriausybę gerinant Stalino įvaizdį, taip iš dalies siekiant pateisinti savo pačios atitolimą nuo demokratijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stalino kritikų pasipiktinimą sukėlė vidurinės mokyklos vadovėlis, kuriame diktatorius apibūdinamas kaip „stropus vadovas“ bei atnaujinta Maskvos metro stotis, kurios papuošimuose įkomponuoti žodžiai iš Sovietų Sąjungos himno, šlovinantys buvusį jos vadovą.

Stalinas Sovietų Sąjungai vadovavo nuo 1924 metų iki savo mirties 1953-aisiais. Per šį laikotarpį per politinius valymus ir lageriuose žuvo milijonai žmonių. Nesuskaičiuojama daugybė buvo ištremti į atokiausias šalies vietas.

Anot žmogaus teisių gynėjų grupės „Memorial“ vadovo Aresnijaus Roginskio, mažiausia, ką gali padaryti Rusijos vyriausybė, tai „teisiškai įvertinti sovietų režimo nusikaltimus“. A. Roginskio vadovaujama organizacija pateikė įvairių pasiūlymų, kaip didinti visuomenės domėjimąsi Stalino nusikaltimais, tarp kurių – mokymo programa mokykloms.

REKLAMA

Rusijos valstybės socialinės ir politinės istorijos archyvo vadovas Andrejus Sorokinas įspėjo, kad Rusija neturės ateities, jei nesugebės įvertinti sudėtingos savo praeities.

„Rusijos visuomenė pastaruosius 25 metus gyvena viešos savimonės krizėje. Žlugs bet kokie būsimi bandymai modernizuoti Rusiją, jei ji nesugebėsime pasiekti sutarimo dėl mūsų požiūrių į sovietinę praeitį“, – tvirtina jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų