• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutiniu metu Lietuvos vadovų išsakyti žodžiai aktualiais kaimynų užsienio politikos klausimais atsiduria užsienio žiniasklaidos dėmesio centre. Dar daugiau, bandoma vadovautis reiškiama mūsų šalies vadovų pozicija sprendžiant dvišales (pvz. Estijos ir Rusijos) ar kaimynų vidaus politikos problemas. Tai rodo, jog Lietuva jau yra viena iš savo regiono lyderių. Deja, tenka apgailestauti, kad mūsų vadovai šiuo metu nesusitvarko su užgriuvusia nauja ir labai neįprasta situacija. Visi pamatėme, kad čia išsišokimams, neapgalvotos pozicijos išsakymui, o paskui atšaukimui ir atsiprašymams ir kitiems painiojimams vietos nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie pareiškimai, kuriais švaistėsi tiek premjeras tiek prezidentas daro gėdą Lietuvos tautai, nes jie ją atstovauja. Nacionaliniai interesai reikalauja kryptingos, vieningos, solidžios, išmintingos Lietuvos pozicijos. Reikia suteikti galimybes pasirodyti gabiausiems diplomatams, žinoma, tik tiems kurie tiki Lietuvos misija Rytuose idėja. Nevalstybiškai mąstančius nors ir labai gabius atleisti iš tų valstybei svarbių sferų arba panaudoti epizodiniuose momentuose. Įžvalgesnis politikas galėjo pastebėti, kad jau tarpininkavimas vykstant Ukrainos „oranžinei“ revoliucijai Lietuvą iškėlė kaip svarbią valstybę. Vykstanti tolesnė palanki tarptautinių santykių raida skatina mus veikti demokratinių vertybių sklaidos į Europos Rytus procesuose. Lietuvos laimėjimus lemia ne tik palanki padėtis, bet reikia pagirti Lietuvos URM ir jos diplomatų pastangas, kurie nemažai padirbėjo, jog gautume JAV pasitikėjimą ir paramą mūsų politikai Rytuose. Taip pat, jog  ES yra padidėjęs dėmesys savo Rytiniams kaimynams.

REKLAMA

Lietuvos prezidento pasiūlymai kurti bendradarbiavimo sąjungą, kurią jis pasiūlė Baltarusijai, Ukrainai ir Moldovai yra sveikintina. Smagu, kad Baltarusijos prezidentas įžvelgė jos perspektyvas ir , atrodo, jau pats imasi iniciatyvos. Moldovai reikia sujudėti ir ryžtingai modernizuotis, todėl draugiška Lietuvos parama, manau, jai būtų labai reikalinga. Ukraina į Lietuvos pasiūlymą sureagavo prieštaringai. Jos prezidentas sutinka, bet prorusiškos jėgos tam prieštarauja, nes bijo užrūstinti Rusiją. Reikia nuraminti Ukrainos politikus, nes ši sąjunga nėra nukreipta prieš Rusiją. Sutinku su A.Lukašenkos nuomone, kad tokia sąjunga leistu kalbėtis ir bendradarbiauti su Rusija kaip su lygiaverte partnere.

REKLAMA
REKLAMA

Tenka pripažinti, kad Rusija stiprėja kariniu ir ekonominiu požiūriu. Rusijos prezidentas yra didelis valstybės patriotas ir aplink save subūrė žmonės, kurie atsidavusiai nori stiprinti Rusijos galią pasaulyje. V.Putino įpėdinis turėtų būti panašaus mąstymo, todėl tolesnę Rusijos politiką galima prognozuoti. Toliau bus stiprinama valstybė. Visi resursai ir žmonės bus pajunkti valstybės stiprinimui, bet ne eilinių žmonių gerovei. Žmogus šioje sistemoje yra tik sraigtelis nuo kurio niekas nepriklauso. Jis reikalingas tik tiek, kiek naudingas valstybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva taip pat stiprėja. Ji viena labiausiai išsivysčiusi tarp buvusių TSRS respublikų. Joje vyrauja demokratija. Nors ši demokratija trapi, bet ji leidžia jai vystytis sėkmingiau negu kaimyninėse valstybėse. Jei turėtume puikius valstybės vadovus- šalis suklestėtų. Mano nuomone, Lietuva turi toliau eiti ta linkme, kad valstybė tarnautų eiliniam žmogui. Žmogus ir jo poreikiai užimtų svarbiausią vietą. Todėl su Rusija, kurioje valstybės valdymo filosofija yra priešinga, mums sunku bendrauti. Mes turime rodyti savo Rytų kaimynams, kad laisvė ir demokratija yra pažangos variklis. Negalima leisti, kad vyktų antikonstituciniai rinkimai ir juos pripažinti ne tik pas kaimynus, bet ir savo šalyje. Konstitucinis Teismas pripažino savivaldos rinkimus prieštaraujančiais Konstitucijai, todėl šių savivaldybių tarybų valdžia nėra pakankamai legitimi. Legitimumo klausimas gali iškilti, todėl savivaldybės valdžios turi savo darbais įrodyti gebėjimą valdyti.

REKLAMA

Labai noriu, kad  Lietuvoje būtų įvesta tiesioginė demokratija. Šiuolaikinė technika tai jau leidžia padaryti (bent pradėti). Reikia prisiminti Atėnų tiesioginę demokratiją (atmetus vergiją, burtus ir kitas atgyvenas), kai patys piliečiai spręsdavo svarbiausius valstybės klausimus, t.y. be jokių tarpininkų. Sumažėtų korupcija, išaugtų pilietiškumas ir svarbumas kiekvieno piliečio kartu su atsakomybe už savo kraštą. Nesakau, kad jau nereikalinga valdžia, nes ji buvo reikalinga senovės Atėnuose ir bus reikalinga ateityje. Reikalingi valstybei vadovai, kurie tvarkytų kasdieninius tautos pavestus darbus.  Tokią demokratiją mes turime vystyti ir rodyti pavyzdį kaimynams. Sėkmingai vystant tokią demokratiją, net ir Prezidentas V.Putinas negalėtų argumentuotai šaipytis iš kai kurių Vakarų demokratijos elementų.

REKLAMA

Taip pat negaliu nepaminėti mūsų brolių latvių ir estų. Na nereikia vaidytis, nes tai neatneša jokios naudos. Bendradarbiavimas ir vieningos pozicijos suformavimas bei gynimas Europos Sąjungoje atneštų gerų rezultatų. Tokiu būdu laimėtų visos trys šalys ir jos turėtų svaresnį žodį.

Kviečiu komentatorius aktyviau diskutuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų