• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sūris – dažnas vyno palydovas. Tačiau labai didelė dalis šio užkandžio skonio priklauso ir nuo pjaustymo bei patiekimo būdų. Mat pastarieji aspektai kiekvienai sūrio rūšiai yra atskiri. Taigi, egzistuoja keletas svarbių aspektų, kuriuos privalu žinoti.

Sūris – dažnas vyno palydovas. Tačiau labai didelė dalis šio užkandžio skonio priklauso ir nuo pjaustymo bei patiekimo būdų. Mat pastarieji aspektai kiekvienai sūrio rūšiai yra atskiri. Taigi, egzistuoja keletas svarbių aspektų, kuriuos privalu žinoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, sūris, nepriklausomai nuo jo rūšies, niekada negali būti patiekiamas ką tik iš šaldytuvo. Tam, kad atsiskleistų tikrasis skonis, šį užkandį reikia ragauti kambario temperatūros. Svarbu nepamiršti patiekti ketinamų sūrių laiku ištraukti iš šaldytuvo. Paprastai reikia maždaug pusvalandžio, tačiau kai kurie, pavyzdžiui, kietieji, sūriai valgymui tinkamą temperatūrą įgauna per valandą laiko. Beje, svarbu atsiminti, kad jokiais būdais negalima produkto išvynioti – priešingu atveju jo krašteliai apdžius. Galiausiai toks užkandis taps ne tik neestetiškas, bet ir praras didelę dalį savo skonio ir kokybės.

REKLAMA

Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Pjaustant sūrį reikia nepamiršti, jog dėl fermentacijos proceso intensyviausias ir stipriausias produkto skonis yra arčiausiai luobelės, todėl privalu, kad supjausčius šia skonine dalimi pasižymėtų kiekvienas gabaliukas. Beje, tiekiant pastarųjų dydis turėtų būti panašus.

Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Skirtingų sūrių pjaustymui yra skirti ir skirtingi peiliai: kietiesiems sūriams, pavyzdžiui, Parmigiano Reggiano, Grana Padano ar Pecorino, smulkinti naudojami  nedideli ir aštrūs, vidutinio kietumo – primenantys oblius, itin minkštiems, pavyzdžiui, Gorgonzola, Roquefort ar šviežiesiems ožkos, – sviestiniai.

REKLAMA
REKLAMA

Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Sūris turi būti tiekiamas lygioje lėkštėje, tačiau idealiausias variantas – medinis ar marmurinis padėkliukas. Beje, jeigu patiekiama daug skirtingų šio produkto rūšių, geriau juos sudėlioti ne visus kartu, bet ant kelių atskirų padėklų.

Sūrių lėkštės gali būti puošiamos įvairiais vaisiais, riešutais, alyvuogėmis, žolelėmis ar plonais mėsos suktinukais.

Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Tinkamai supjaustyti ir patiekti sūriai taps ne tik puikia estetiška užkanda prie vyno, bet ir leis patirti tikruosius skoninius jos ragavimo džiaugsmus. Beje, norint pajusti tikrąjį kiekvienos rūšies sūrio skonį, reikėtų pradėti nuo švelniausiųjų. Priešingu atveju intensyvūs aštrieji nebeleis skonio receptoriams suprasti švelnių lengvų sūrių skoninių savybių.

Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Kas žinotina apie sūrių pjaustymą ir jų patiekimą? (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų