• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, šeštadienį atidarydamas Seimo pavasario sesiją, tarp svarbiausiųjų valstybės uždavinių įvardino pilietiškumo ir bendruomeniškumo skatinimą.
Tardamas įžanginį žodį prasidedant šeštajai šios kadencijos Seimo sesijai, Seimo pirmininkas akcentavo, jog, gyventojų vertinimu, politinės sistemos veikimas neatitinka demokratiškumo kriterijų ir neužtikrina tinkamo gyventojų interesų atstovavimo valdžioje.

REKLAMA
REKLAMA

O, Seimo pirmininko žodžiais, atsakas į tai - pasyvumas, užkertantis kelią bendradarbiavimui tarp piliečių ir politinės valdžios, sprendžiant nacionalines, atskirų regionų, bendruomenių problemas.

REKLAMA

"Pabrėžtina, kad menkas gyventojų organizuotumas rodo ne tik pilietinės visuomenės, bet ir visos demokratinės sistemos silpnumą. Todėl visapusiškas gyventojų pilietiškumo, bendruomeniškumo skatinimas turėtų būti vienas iš svarbiausių valstybinės politikos prioritetų", - sakė V.Muntianas.

Pristatydamas prasidedančios sesijos svarbiausius darbus, viešojo administravimo srityje Seimo pirmininkas išskyrė tris kryptis - vietos savivaldos tobulinimą, politinių kampanijų ir politinių partijų finansavimo teisinio reglamentavimo peržiūrą ir valstybės tarnybos ir valstybės tarnautojų elgesio reglamentavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamento vadovas priminė, jog Konstitucinis Teismas savo nutarimu Seimą įpareigojo politinėms partijoms nepriklausantiems piliečiams suteikti teisę kelti savo kandidatus savivaldybių tarybų rinkimuose.

Kalbėdamas apie socialinės politikos sferą Seimo pirmininkas akcentavo, jog, nors šalies ekonominė padėtis gerėja, iki šiol efektyvių skurdo mažinimo instrumentų mums nepavyko įdiegti.

"Seimas turėtų inicijuoti įstatymų pataisas, sudarančias kuo palankesnes sąlygas visoms grandims kovoti su skurdu ir socialine atskirtimi", - sakė V.Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pačiu Seimo pirmininkas pastebėjo, jog pastarųjų metų Lietuvos makroekonominiai rodikliai yra gana geri ir leidžia išspręsti daugelį socialinių bei ekonominių problemų.

Tarp prioritetinių sesijos darbų Seimo pirmininkas, pastebėjęs, jog korupcijos mastai šalyje nemažėja, įvardijo ir teisės aktų, užkirsiančių kelią korupcijai, priėmimą.

Seimo valdyba, įgyvendindama partijų susitarimą kovai prieš korupciją, šią savaitę sudarė darbo grupę, kuriai pavesta parengti pataisas dėl valstybės tarnautojų ir jiems prilygintų asmenų atsakomybės disponuojant turtu, kurio įsigijimo šaltinis nėra pagrįstas.

REKLAMA

Parlamentarai šeštadienį susirinko į pirmąjį eilinės Seimo pavasario sesijos posėdį.

Tai bus šeštoji šio kadencijos Seimo, išrinkto 2004 metų rudenį, sesija.

Sesijos darbų programoje numatyta priimti per 450 įstatymų bei nutarimų, apie 170 jų siūlo Vyriausybė.

Pagal Seimo statutą, parlamentas kasmet renkasi į dvi - rudens ir pavasario - sesijas. Rudens sesija prasideda rugsėjo 10-ąją ir baigiasi gruodžio 23 dieną, pavasario analogiškai - kovo 10 ir birželio 30 dieną.

Seimo statutas numato galimybę šaukti ir neeilines sesijas, eilines - pratęsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų