• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai į kelionę pasiimame angliukų, jodo, ko nors nuo skausmo, tačiau, kaip elgtis, jei jums reikalingas ypatingas gydymas ir ypatingi vaistai? Be įprastų atsargumo priemonių, kartais mums prireikia vaistų nuo konkrečios ligos. Taigi, kaip susigaudyti, jeigu kelionėje reikia vaistų? – domisi kelionių tinklalapis Makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia – dėl jums reikalingiausių vaistų pasitarkite su savo gydytoju. Paprašykite jo, kad jums būtų išrašytas receptas. Būkite atidūs, pasiimkite receptą arba kokybišką jo kopiją su savimi į kelionę.

REKLAMA

Būtina įsidėmėti, ypatingai tiems, kieno vaistai turi narkotinių ar psichotropinių medžiagų:

Vežantys narkotinius/psichotropinius vaistus per Lietuvos sieną (išvykdami ir atvykdami), privalo laikytis taisyklių:

narkotinius ar psichotropinius vaistus vežtis tik asmeniniam vartojimui sveikatos priežiūros tikslais;vykstant į Šengeno valstybę kartu su vaistais būtina turėti asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduotą nustatytos formos pažymą*, o vykstant ne į Šengeno valstybę – vežamų vaistų receptų kopijas (šių receptų kopijų Sveikatos apsaugos ministerijoje tvirtinti nereikia);turėti tik keliaujančio asmens vardu išrašytą pažymą arba receptą (recepto kopiją);nesivežti daugiau vaistų, negu nurodyta pažymoje arba recepte (jo kopijoje);vykstant į Šengeno valstybę narkotinių** vaistų vežtis galima ne ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui, o vykstant ne į Šengeno valstybę – ne ilgesniam kaip 15 dienų laikotarpiui;psichotropinių*** vaistų vežtis ne ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui;vaistus laikyti originaliose pakuotėse (tokiose, kokiose vaistai pirkti vaistinėje).

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu vaistų reikia ilgesniam gydymo kursui, reikėtų su savimi vežtis atitinkama užsienio kalba parašytą gydytojo pažymą apie ligą ir skiriamą gydymą, kad būtų galima kreiptis į užsienio gydytojus, kurie išrašytų reikalingų vaistų.

Narkotinių ir psichotropinių vaistų vežimas kontroliuojamas visose šalyse, bet vienodų tarptautinių kontrolės taisyklių kol kas nėra. Kad nekiltų problemų, rekomenduojama dėl tam tikrų vaistams taikomų įsivežimo reikalavimų kreiptis į atitinkamos šalies atstovybę.

* Pažymos išdavimo tvarka ir forma patvirtinta sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-138.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

** Narkotiniai vaistai – tie, kurių sudėtyje yra: buprenorfino, fentanilio, metadono, morfino, petidino, tramadolio. Vaistinių medžiagų, kurių galima vežtis ne ilgesniam kaip 15 dienų (į Šengeno šalis – 30 d.) laikotarpiui, sąrašas: II narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašas (ne visų pateiktame sąraše esančių medžiagų turintys vaistai registruoti Lietuvoje, tačiau jie gali būti registruoti kitose šalyse, bet kitų šalių gyventojai, atvykdami į Lietuvą, gali jų atsivežti, laikydamiesi reikalavimų).

REKLAMA

*** Psichotropiniai vaistai – tai vaistai, kurių sudėtyje yra: alprazolamo, bromazepamo, chlordiazepoksido, diazepamo, estazolamo, klonazepamo, klorazepato, kodeino didesnės dozės, fenobarbitalio, lorazepamo, medazepamo, midazolamo, oksazepamo, nitrazepamo, pentazocino, temazepamo, tetrazepamo, triazolamo, zolpidemo. Visą vaistinių medžiagų, kurių galima vežtis ne ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui, sąrašas: III psichotropinių medžiagų sąrašas (ne visų pateiktame sąraše esančių medžiagų turintys vaistai yra registruoti Lietuvoje, tačiau jie gali būti registruoti kitose šalyse, kurių gyventojai, atvykdami į Lietuvą, gali jų atsivežti, laikydamiesi reikalavimų).

Jei jums turite papildomų klausimų, kreipkitės į Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą telefonais: (8 5)  261 65 49, (8 5)  212 40 59.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų