• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į sko­las nu­grimz­du­si Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė neat­sis­kai­to su sa­vo įmo­nė­mis, ku­rių pa­slau­go­mis nau­do­ja­si miesto gy­ven­to­jai. No­rė­da­mos mies­tie­čiams ge­rin­ti pa­slau­gas, sa­vi­val­dy­bės įmo­nės sko­li­na­si. Ban­kams ten­ka mokė­ti pa­lū­ka­nas, to­dėl tiems pa­tiems mies­tie­čiams kai­na už pa­slau­gas au­ga. Vien „Šiau­lių ener­gi­jai“ sa­vi­val­dy­bė sko­lin­ga 24 mln. li­tų, ta­čiau biu­dže­ti­nės įstai­gos ne­ska­ti­na­mos tau­py­ti ši­lu­mos. „Mo­kyk­lo­je įjun­gė­me šil­dy­mą, vos tik bu­vo leis­ta. Pro kiau­rus lan­gus vis tiek vė­jai ši­lu­mą iš­pu­čia, o sa­vi­val­dy­bė už mo­kyk­los šil­dy­mą, elekt­rą, du­jas ski­ria lė­šų tiek, kiek pa­ti nu­sta­to, o ne kiek rea­liai yra“, – sa­ko vie­nos mies­to mo­kyk­lų di­rek­to­rė.

REKLAMA
REKLAMA

Ma­žins šil­dy­mo iš­lai­das, ma­žės li­mi­tai

Šiau­lių biu­dže­ti­nė­se įstai­go­se pra­si­dė­jo šil­dy­mo se­zo­nas ir mo­kyk­los įjun­gė šil­dy­mą. Vie­nos mies­to mo­kyk­lų direkto­rė sa­ko, kad jos va­do­vau­ja­mo­je įstai­go­je ne­pa­keis­ti lan­gai, tad šil­dy­mo „kra­niu­kas“ at­suk­tas mak­si­ma­liai. Mokyk­la no­rė­tų tau­py­ti, ta­čiau tai ga­lė­tų da­ry­ti tik ta­da, jei vė­jas ne­pūs­tų pro lau­kan nuo su­si­dė­vė­ji­mo virs­tan­čius lan­gus. O kas mo­kės už šil­dy­mą? Ži­no­ma, sa­vi­val­dy­bė iš biu­dže­to. Mo­kės, nors pro kiau­rus lan­gus iš­skris šim­tai tūks­tan­čių.

REKLAMA

Mo­kyk­loms, ku­rių ne­pa­keis­ti lan­gai, vie­no kvad­ra­ti­nio met­ro šil­dy­mas per mė­ne­sį kai­nuo­ja 6–7 li­tus. Mo­kyk­lų, kurių pa­keis­ti lan­gai, vie­no kvad­ra­ti­nio met­ro šil­dy­mo kai­na – apie 3 li­tus.

Jei mo­kyk­los plo­tas 5 tūkst. kv. m, ne­sun­ku su­skai­čiuo­ti, kad per mė­ne­sį mies­to biu­dže­tui vie­nos ne­re­mon­tuo­tos mo­kyk­los šil­dy­mas at­siei­na 35 tūkst. li­tų. Jei mo­kyk­los pa­keis­ti lan­gai, šil­dy­mas per mė­ne­sį kai­nuo­ja 15–19 tūkst. li­tų. Tai reiš­kia, kad per šil­dy­mo se­zo­ną sa­vi­val­dy­bė su­tau­py­tų apie 100 tūkst. li­tų.

REKLAMA
REKLAMA

Yra ir ki­ta me­da­lio pu­sė – lė­šų už mo­kyk­lų šil­dy­mą, elekt­rą, du­jas skirs­ty­mas biu­dže­te nė­ra efek­ty­vus. Yra paskaičiuo­ja­mas vi­dur­kis, kiek kiek­vie­nai mo­kyk­lai šil­dy­ti lė­šų rei­kė­jo per tre­jus me­tus. Tiek lė­šų iš biu­dže­to ir ski­ria­ma ei­na­mai­siais. Ar to­kia sis­te­ma ska­ti­na mo­kyk­las tau­py­ti?

Jei mo­kyk­los di­rek­to­rius siek­tų su­ma­žin­ti mo­kyk­los šil­dy­mo iš­lai­das, val­di­nin­kams pa­skai­čia­vus vi­dur­kį, kiek mokyk­lai ei­na­mai­siais me­tais iš biu­dže­to skir­ti lė­šų, sa­vi­val­dy­bė ki­tą­met skir­tų jų ma­žiau. O jei žie­ma bū­tų šal­ta ir mo­kyk­la su­nau­do­tų dau­giau ši­lu­mos mo­kyk­lai šil­dy­ti? Tuo­met skir­tu­mą tek­tų pa­deng­ti mo­kyk­lai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ke­lių mies­to mo­kyk­lų di­rek­to­riai ne­slė­pė spe­cia­liai ne­ma­ži­nan­tys šil­dy­mo iš­lai­dų, nes bi­jan­tys, kad ki­tais me­tais lėšų šil­dy­mui bus nu­ma­ty­ta ma­žiau. Tai reikš­tų, kad mo­kyk­lo­se bū­tų šal­ta, nes tek­tų „pri­suk­ti“ šil­dy­mą.

Kaip ši­lu­ma ga­li pig­ti, jei sko­li­na­ma­si iš ban­kų?

Kol mo­kyk­loms skai­čiuo­ja­mi li­mi­tai pa­gal tre­jų me­tų rod­me­nis, sa­vi­val­dy­bės sko­los už šil­dy­mą įmo­nei „Šiau­lių ener­gi­ja“ jau pa­sie­kė 24 mln. li­tų. Tie­sa, ši­lu­mą tie­kian­ti įmo­nė, vyk­dy­da­ma bend­ro­vės ši­lu­mos ūkio modernizavimą pa­gal Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės. Ir Vals­ty­bi­nės kai­nų ir ener­ge­ti­kos kont­ro­lės ko­mi­si­jos patvirtin­tą 2009-2011 m. bend­ro­vės in­ves­ti­ci­jų pla­ną, įgy­ven­di­na di­džiau­sią sa­vo apim­ti­mi ir in­ves­ti­ci­jų dy­džiu Šiau­lių re­gio­ne pro­jek­tą „Šiau­lių ter­mo­fi­ka­ci­nės elekt­ri­nės pro­jek­ta­vi­mas ir sta­ty­ba“.

REKLAMA

Pag­rin­di­nis pro­jek­to tiks­las – Šiau­lių mies­to pie­ti­nės ka­ti­li­nės te­ri­to­ri­jo­je pa­sta­ty­ti nau­ją bio­ma­sę nau­do­jan­čią termo­fi­ka­ci­nę jė­gai­nę. Pro­jek­to ver­tė – apie 106 mln. Lt. Iš­kel­tas už­da­vi­nys – pa­sta­ty­ti 11 MW elekt­ros ir 27 MW ši­lu­mos ga­lios ter­mo­fi­ka­ci­nę elekt­ri­nę, kū­re­na­mą bio­ku­ru, su 8,3 MW ši­lu­mos ga­lios kon­den­sa­ci­niu eko­no­mai­ze­riu išei­nan­čių dū­mų ši­lu­mai iš­nau­do­ti.

REKLAMA

Šiau­lių mies­to ta­ry­bos na­rys Ar­tū­ras Vi­soc­kas ste­bi­si šio vyk­do­mo pro­jek­to tiks­lin­gu­mu. Jo tei­gi­mu, „Šiau­lių energi­ja“, ne­ga­vu­si pi­ni­gų iš sa­vi­val­dy­bės ir be­si­sko­lin­da­ma iš ban­kų, bus sko­lin­ga apie 100 mln. li­tų. „Ko­dėl nereno­vuo­ja­mi dau­gia­bu­čiai? Juk juos re­no­va­vus ga­li­ma su­tau­py­ti 40 pro­c. ši­lu­mos. Tai tik­ra­sis tau­py­mas. Da­bar ima­ma la­bai ri­zi­kin­ga be­veik 90 mln. li­tų pa­sko­la ir aiš­kė­ja, kad pa­sta­čius ter­mo­fi­ka­ci­nę elekt­ri­nę ši­lu­mos kai­na nė kiek ne­su­ma­žės“, – sa­ko jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Vi­soc­ko nuo­mo­ne, dėl ban­kams mo­ka­mų pa­lū­ka­nų nau­da bus tik­rai ne gy­ven­to­jams, o ban­kams ir me­die­nos tiekė­jams. „Pas­ko­los pa­lū­ka­nos – 1 mln. li­tų per me­tus – „bus už­krau­tos“ „Šiau­lių ener­gi­jai“, ir jei ka­ti­li­nė at­si­pirks, tai tik po 10 me­tų, to­dėl ne­rea­lu ti­kė­tis, kad ši­lu­mos kai­na ma­žės“, – sa­ko A. Vi­soc­kas.

Ta­ry­bos na­rys sa­ko nie­kaip ne­ga­lin­tis su­pras­ti, kad sta­to­ma ne tik ši­lu­mos ka­ti­li­nė, bet ir elekt­ri­nė. „Mil­ži­niš­ka ener­gi­jos da­lis bus ati­duo­ta elekt­rai ga­min­ti ir kam jos rei­kia? Ko­kio vel­nio už­si­ma­ny­ta ga­min­ti elekt­rą nau­do­jant bio­ku­rą? Jei ji bū­tų pi­gi, bū­tų su­pran­ta­ma, bet da­bar ji bus bran­gi. Sta­tant tu­ri bū­ti vie­nin­te­lis tiks­las – ši­lu­ma tu­ri pig­ti. Kam kur­ti pro­jek­tus, jei pi­giau ne­bus? Ma­ža to, Šiau­liuo­se pa­keis­ta tik 5 pro­c. vamz­džių. Ar 100 mln. li­tų skolin­ga įmo­nė iš­ga­lės pa­keis­ti vamz­džius, dėl ku­rių nuo­lat ky­la pro­ble­mų?“ – pik­ti­na­si Ta­ry­bos na­rys.

REKLAMA

Sa­vi­val­dy­bė kaip vals­ty­bė

Sa­vi­val­dy­bė sko­lin­ga ir ki­toms įmo­nėms, ku­rių pa­slau­go­mis nau­do­ja­si mies­to gy­ven­to­jai. Bend­ro­vei „Šiau­lių vande­nys“ sa­vi­val­dy­bės sko­la rug­sė­jo 30 d. bu­vo 261 tūkst. li­tų, t. y. apie 1 pro­c. įmo­nės me­ti­nių pa­ja­mų.

„Šiau­lių van­de­nų“ at­sto­vė spau­dai Džiul­je­ta Mar­ti­nai­tie­nė in­for­ma­vo, kad šiuo me­tu įmo­nės pro­jek­tams fi­nan­suo­ti dėl to­kios sko­los nė­ra bū­ti­ny­bės pa­pil­do­mai sko­lin­tis ir kel­ti van­dens pa­slau­gų kai­nas.

REKLAMA

Bend­ro­vei „Bus­tu­ras“ sa­vi­val­dy­bė už šiuos me­tus sko­lin­ga ko­ne 4 mln. li­tų. Ne­gau­da­ma pi­ni­gų įmo­nė bu­vo priversta sko­lin­tis – iš ban­ko paė­mė 3 mln. li­tų, rei­ka­lin­gų apy­var­ti­nėms lė­šoms. Lo­giš­kai mąs­tant, ir pa­sko­lą, ir palū­ka­nas už ją įmo­nė tu­rės grą­žin­ti iš gau­na­mo pel­no. O kaip jį gau­ti, jei vie­nas pa­grin­di­nių klien­tų vis ne­mo­ka? Bet ku­ri pri­va­ti bend­ro­vė to­kiu at­ve­ju di­din­tų kai­ną mo­kiems klien­tams, t. y. ei­li­niams var­to­to­jams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nė­ra taip, kad sa­vi­val­dy­bės sko­la nu­lem­tų au­to­bu­so bi­lie­tų kai­nų ki­li­mą, ta­čiau dėl sko­lų mes bū­na­me pri­vers­ti lik­ti sko­lin­gi ki­tiems. Štai dve­jus me­tus bu­vo­me sko­lin­gi Mo­kes­čių ins­pek­ci­jai – ne­mo­kė­jo­me pri­dė­ti­nės ver­tės mokes­čio. Ra­šė­me raš­tus, pra­šė­me ne­skai­čiuo­ti dels­pi­ni­gių. Sa­vi­val­dy­bė juk kaip vals­ty­bė“, – sa­kė „Bus­tu­ro“ finan­sų di­rek­to­rė Al­do­na Au­gus­tie­nė.

Ok­sa­na LAU­RU­TY­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų