• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertai įvertino ekonominius nuostolius, patirtus dėl demokratinių revoliucijų Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse, vadinamojo „arabų pavasario“. Jo paskaičiavimais, valstybės, kuriose vyko didžiausi neramumai, iš viso neteko per 55 mlrd. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

BVP šiose šalyse sumažėjo 20,6 mlrd. dolerių, ir dar 35,3 mlrd. dolerių valstybių biudžetai neteko dėl išaugusių išlaidų ir sumažėjusių valstybinių pajamų. Daugiausia nukentėjo Libija ir Sirija, kurios prarado atitinkamai 7,7 ir 6 mlrd. dolerių. Kiek mažesnių nuostolių patyrė Jemenas, Tunisas, Egiptas ir Bahreinas.

REKLAMA

Jemene, kur nuostoliai siekė 6,4 proc. BVP, per 15 proc. gyventojų atsidūrė žemiau skurdo ribos. Tunisas dėl neramumų neteko beveik 5,2 proc. BVP, nukentėjo beveik visos ekonomikos sferos. Egiptui režimo nuvertimas kainavo 4,2 proc. BVP. Bahreine, kur taip pat prasidėjo liaudies neramumai, pavyko išvengti didelių nuostolių tik dėl augančių naftos kainų. Galiausiai šios šalies BVP nukrito tik 2,77 procento.

Tuo tarpu augančios naftos kainos sustiprino kitų šio regiono naftos šalių įtaką. 2011 m. pradžioje naftos barelis kainavo apie 90 dolerių, tuo tarpu gegužę barelio kaina šoktelėjo iki 130 dolerių, o dabar laikosi ties 113 dolerių riba. Dėl tokio naftos kainų šuolio JAE, Saudo Arabija ir Kuveitas, kur nebuvo rimtų vidaus sukrėtimų, sugebėjo netgi padidinti savo šalies BVP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų