REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didėjančios socialinių darbuotojų algos – neišsemiama kalbų, bet ne darbų tema.

Socialinius darbuotojus būtų galima pavadinti vienu žodžiu – globotojai. Šie žmonės rūpinasi ir globoja neįgalius, sergančius, socialiai remtinus, į gyvenimo pakraštį nustumtus žmones, senelius, vaikus. Šio darbo negali dirbti bet kas – nuolat vykdoma darbuotojų atestacija, nuo šių metų vidurio būtinas ir aukštosios mokyklos diplomas.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu ir paties žmogaus būdo bruožai, sugebėjimai. Jau keletas metų, kai pačiuose aukščiausiuose sluoksniuose kartkartėmis griebiamasi už galvų: sunkų ir atsakingą darbą dirbančių socialinių darbuotojų atlyginimai – vieni mažiausių šalyje, reikia juos didinti. Po kurio laiko kalbos nutyla ir rūpinimasis socialiniais darbuotojais baigiasi.

REKLAMA

Permetė ant kitų pečių

Šiomis dienomis Seime dar kartą pripažinta: socialiniai darbuotojai gauna neproporcingai mažus atlyginimus, palyginti su kitais biudžetinės sferos darbuotojais.

Vėl siūlyta didinti socialinių darbuotojų algas, o savivaldybės paragintos pasinaudoti galimybe juos paskatinti priedais.

Tačiau Vyriausybės suteikta galimybe paskatinti socialinius darbuotojus išmokant jiems priedus ir priemokas iš sutaupytų piniginės socialinės paramos administravimo lėšų pasinaudojo vos kelios iš šešiasdešimties šalies savivaldybių.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Seimo pasigirdo, kad savivaldybių vadovai, matyt, nevertina sunkaus socialinių darbuotojų darbo, nejaučia už jį atsakomybės ir neskiria socialiniams darbuotojams dėmesio.

Miesto Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjas Viktoras Michailovas kategoriškas – nėra jokios galimybės net pasvajoti apie socialinių darbuotojų atlyginimų priedus iš administravimo lėšų.

„Toks Vyriausybės pasiūlymas – atsakomybės perkėlimas ant savivaldybių pečių. Visiškai nerealu nors kiek sutaupyti iš socialinės paramos administravimo lėšų. Atvirkščiai, pinigų net pristingame“, – sako vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didėja ir išlaidos

Dauguma šalies savivaldybių taip pat aiškina, jog joms trūko lėšų piniginei socialinei paramai, todėl jas taupė ir neskatino socialinių darbuotojų.

„Jų argumentas yra nepagrįstas, nes šiemet kelis kartus papildomai skiriant lėšų piniginei socialinei paramai, daugėjo lėšų ir šiai paramai administruoti“, – rašoma pranešime.

Kaip praneša Seimo Ryšių su visuomene skyrius, biudžete paramai administruoti papildomai skirta 15 milijonų litų.

Socialinės paramos skyriaus vedėjas teigia, kad, didėjant socialinės paramos apimtims, didėja ir jų administravimo išlaidos. Jos sudaro 4 procentus socialinei paramai skirtų lėšų. Šiemet Panevėžyje socialinei paramai skirta 24 milijonai litų.

REKLAMA

„Iš tų keturių procentų turi būti apmokamos visos išlaidos, ne tik kanceliarinės prekės.

Tai ir visi remonto darbai, kompiuteriai, darbo vietų steigimas, transportas ir kt. Sunku įsivaizduoti, iš ko sutaupyti, kad būtų galima skirti bent kiek apčiuopiamus priedus gerokai daugiau nei šimtui socialinių darbuotojų“, – teigia V. Michailovas.

Skyriaus vedėjas sutinka, kad socialinių darbuotojų atlyginimai privalo būti padidinti.

Bet apie tai turi būti galvojama aukščiausiu lygiu ir ne siūlant neįgyvendinamus planus.

Niekas nesikeičia

Apie 70 socialinių darbuotojų dirba Socialinių paslaugų centre. Socialinio darbo vadybininkė Beata Milaknytė tik atsidūsta paklausta apie darbuotojų atlyginimus.

REKLAMA

„Pavojingas, kvalifikacijos, kantrybės, atjautos reikalaujantis darbas kaip buvo mažai apmokamas, taip ir liko“, – teigia vadybininkė.

Darbuotojai girdėjo apie Vyriausybės siūlymus Savivaldybei nuo kažko nuskaičiuoti, nuimti, perkelti ir taip paremti socialinius darbuotojus, bet iš pradžių manė, kad nieko gero iš to nebus. „Ar negalima būtų, kaip kitų sričių biudžetiniams darbuotojams, tiesiog padidinti atlyginimus? Tam lėšų, jeigu norėtų, – surastų“, – svarstė kalbinta darbuotoja.

Socialinės darbuotojos Socialinių paslaugų centre dirba skirtingus darbus.

Pavyzdžiui, viena grupė socialinių darbuotojų globoja senelius, neįgalius žmones jų namuose, padeda buityje, perka produktus, veda pas gydytojus ir kt. Šios socialinio darbo studijas baigusios darbuotojos gauna 800 litų į rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek daugiau – 900 litų – uždirba socialinės globos skyriuje vadinamuosiuose nakvynės namuose dirbantys, benamius, iš įkalinimo vietų grįžusiuosius globojantys socialiniai darbuotojai.

Su socialinės rizikos šeimomis dirbančiųjų atlyginimas siekia didžiausią – 1100 litų – atlyginimą. O socialinių darbuotojų padėjėjos, kurios nė kiek ne lengvesnį darbą dirba, į rankas tegauna 670 litų.

V. Janeliauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų