REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiabučio namo butų savininkai nori ne fiksuoti šalia gyvenančių nuomininkų pažeidimus, o ramybės.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio ryte redakcija sulaukė telefonų skambučių iš Biržų rajono, Rinkuškių. Daugiabučio namo gyventojai piktinosi nebegalintys ramiai gyventi. Antrajame aukšte asocialioms moterims nuomojamuose butuose nuolat įvyksta vandentiekio ir kanalizacijos avarijos, dėl kurių kenčia kaimynai. Girtaujančių mamų neprižiūrimi vaikai šiukšlina koridorius ir daužo langus.

REKLAMA

Telkšojo balos

Atvykus į Rinkuškių 7 namą, čia jau buvo lankęsi policijos ir savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai. Antrajame namo aukšte, kur du butus savininkas A. Vaičekonis nuomoja dviem vienišoms vaikus auginančioms mamoms, bent jau laikinai įsivyravo ramybė.

Tačiau pirmajame daugiabučio namo aukšte jos nebuvo. Nuo lubų ir sienų upeliais bėgo vanduo. Jis telkšojo koridoriuje, sandėliukuose ir keliuose butuose.

REKLAMA
REKLAMA

Viename pirmojo aukšto bute gyvenanti pensininkė Janina Ruplėnaitė skundėsi, kad vanduo jos vonioje bėgti pradėjo iš vakaro.

Vonios sienos buvo šlaputėlės, o ant grindų – keli centimetrai vandens. Vanduo sunkėsi ir į koridorių, gretimus butus.

Pirmajame aukšte gyvenančios Danutės Šteingbergos buto avarija šįkart nepasiekė, tačiau ji baiminosi, kad sudrėkus laidams gali įvykti trumpas jungimas.

Avarijos – viena po kitos

Butų savininkas A. Vaičekonis kaltino „tas bobutes“, kurios sąmyšį sukėlė. Jį labiausiai jaudino, kas iškvietė spaudos atstovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras tikino, kad avarija įvyko vos prieš dešimtį minučių – virtuvėje trūko šilto vandens žarna. Paprieštaravus, kad vanduo laša jau nuo vakaro, jis stebėjosi, kodėl žmonės jam neskambino anksčiau. Tačiau vėliau pokalbio metu pripažino, kad vanduo tikrai varvėjo dar prieš savaitgalį, „tik ne taip smarkiai“.

Paaiškėjo, kad pirmajame aukšte gyvenantys žmonės jau nebežino, kada tos avarijos įvyksta.

„Šiaurės rytai“ buvo rašę apie J. Ruplėnaitės vonios palubėje nutiestą vamzdį, kuriuo tekėdavo viršuje gyvenančių gyventojų nuotekos, o šis nuolat nukrisdavo.

REKLAMA

Praėjusį sekmadienį namo gyventojai taip pat kentėjo dėl vandens, pliūptelėjusio iš antrojo aukšto. Savaitgalį, pasak kaimynų, čia buvo prisirinkę „baliušnikų“.

Susirinkusios pirmajame aukšte gyvenančios butų savininkės pasakojo, kad pas nuomininkes, kurios gyvena iš vaikams mokamų pašalpų, nuolat renkasi visokie vyrai, atsineša gėrimų „pūsles“. Neprižiūrimi vaikai slankioja po lauką, mėtosi obuoliais, daužo langus.

„Kiek gali vienas čia negyvenantis „betvarkis“ visiems nervus tampyti? Pilną rūsį A. Vaičekonis prikrovė įvairiausio šlamšto, padangų. Jei kiltų gaisras, kas tada? Priima į butus asocialius žmones, jie vaikų nežiūri, nespėjame laiptinės ir aplinkos valyti“, – piktinosi pirmajame aukšte gyvenanti Vita Rožėnienė.

REKLAMA

Gyventojos tikisi, kad laikinai gal bus kiek ramiau, nes antradienį savivaldybės darbuotojai vienos neišsiblaivančios moters tris vaikus išvežė į globos namus. Kita buto nuomininkė, anot jų, „dar laikosi“, tačiau būtent iš jos buto nuolat bėga vanduo.

Pelno neturi, bet butus išlaiko

Nuomojamų butų savininkas A. Vaičekonis, paklaustas, ar jis žada ką nors daryti, jog palengvintų nuo jo nuomininkų kenčiančių žmonių gyvenimą, atsakė klausimu: „Prie ko čia aš? Jos ten gyvena, tegul ir aiškinasi, duoda į teismą. Nežinot, kas yra avarija? Ją reikia likviduoti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausus, ar jis pasistengs padaryti ką nors, kad kiti žmonės galėtų ramiau gyventi, A. Vaičekonis korespondentės paklausė, ar ši negalinti rimčiau suformuluoti klausimo.

„Triukšmu ir girtuoklystėmis užsiima Vaiko teisių apsaugos skyrius, policija. Nuomininkės geria dažniausiai savaitgalį, kai niekas nebedirba. Aš ne specialiai tas moteris priėmiau gyventi, man jas rekomendavo miesto seniūnijos socialinės darbuotojos A. Šaknienė ir A. Anilionienė. Jos man sakė, kad viskas bus tvarkoje“, – aiškino A. Vaičekonis.

Pašnekovas tikino, kad, jei jis gyventų šiame name, kreiptųsi į institucijas, kurios turi rūpintis asocialiais gyventojais. Jo įsitikinimu, už viską atsako tas, kas gyvena bute, o ne jo savininkas. Namo gyventojai, jo manymu, turi fiksuoti pažeidimus ir kreiptis į atitinkamas tarnybas.

REKLAMA

Jokios nuomos sutarties vyras su butuose gyvenančiomis moterimis nėra sudaręs, tik žodinę.

„Aš nieko negaunu, jos tik moka už patarnavimus ir butus išlaiko. Jokio pelno neturiu, bet šiandien butus pardavęs nieko negausi. Reikia laukti, kol pakils kainos“, – svarstė A. Vaičekonis.

Bendro naudojimo rūsyje vyras teigė daiktus susikrovęs, nes jam tai daryti leidęs „vienas žmogus“. Daugiau į kalbas pašnekovas nesileido.

Išgirdusios, kad A. Vaičekonis joms siūlo fiksuoti nuomininkų pažeidimus, gyventojos piktinosi: „Čia jau nebe gyvenimas, kai viską teikia fiksuoti ir skambinėti prašant pagalbos. Butų savininkas nuomininkus įleido, jis turi ir žiūrėti tvarkos.“

REKLAMA

Reaguojama visuomet

Biržų rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Giedra Gedvilienė patvirtino, kad antradienį buvo paimti trys vienos iš dviejų Rinkuškių 7 namo butų nuomininkių vaikai. Pasak vedėjos, motina buvo visiškai girta.

Šiandien komisija spręs, ar kreiptis į teismą dėl laikinų apribojimų į vaikus.

„Padėtis rimta, nes mama girtauja seniai ir nuolat, pagerėjimai būna tik trumpalaikiai“, – kalbėjo G. Gedvilienė.

Pašnekovė minėjo, kad iš šio namo kaimynystėje gyvenančių žmonių sulaukiama daug skambučių. Į visus pranešimus reaguojama, į įvykio vietą važiuojama dažniausiai kartu su policijos pareigūnais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojai žino, kad mūsų galimybės irgi ribotos. Ką galime, tą padarome. Tų butų, kuriuos nuomoja, savininkas gal galėtų pasirūpinti, kad žmonės gyventų saugiau“, – svarstė G. Gedvilienė.

Biržų policijos atstovė ryšiams su visuomene Zita Žalinkevičienė sakė, kad pareigūnai jai minėjo, jog konfliktai tarp Rinkuškių 7 namo butų savininkų ir nuomininkių vyksta jau seniai.

Butų nuomotojos policijai yra pasiskundusios, kad namo senbuvės jų vaikus yra išvadinusios negražiais žodžiais. Šios savo ruožtu policiją užvertė pareiškimais apie motinų ir vaikų netinkamą elgesį.

Jurgita VITKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų