REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

11 metų berniuko transeksualūs tėvai – lesbietės tikina, kad jų sūnui bus geriausia pasikeisti lytį kol jis dar yra jaunas. Thomui Lobel, dabar vadinamam Tammy, šiuo metu Kalifornijoje yra atliekamos hormonų blokavimo procedūros, kurios stabdo lytinį brendimą.

11 metų berniuko transeksualūs tėvai – lesbietės tikina, kad jų sūnui bus geriausia pasikeisti lytį kol jis dar yra jaunas. Thomui Lobel, dabar vadinamam Tammy, šiuo metu Kalifornijoje yra atliekamos hormonų blokavimo procedūros, kurios stabdo lytinį brendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak motinų Pauline Moreno ir Debra Lobel, jų sūnus vos išmokęs kalbėti, būdamas trejų metų pasakė: „Aš esu mergaitė“.

REKLAMA

Septynerių metų berniukui, kuris tuomet grasino susižaloti sau lytinius organus, medikai diagnozavo lyties tapatumo sutrikimą. Nuo aštuonerių metų buvo imtasi pradinių Thomas lyties keitimo procesų. Šią vasarą Thomas pradėjo vartoti brendimą blokuojančius hormonus, kurie slopina pečių platėjimą, balso mutaciją bei veido plaukuotumą.

Berniukas su savo motinomis (nuotr. Gamintojo)Berniukas su savo motinomis (nuotr. Gamintojo)

Auginančių Thomą pora nuolat susiduria su aplinkinių ir draugų kritika: „Visi piktinasi mūsų poelgiu, jie sako, kad mes griaunam berniuko gyvenimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Cituodama Jaunimo savižudybių prevencijos programos išvadas, panelė Moreno pažymėjo, kad apie 50 proc. transseksualaus jaunimo bent kartą  pabando pakelti prieš save ranką iki sulaukiant 20 metų.

Panelė Moreno tiki, kad toks žingsnis leis jos sūnui jaustis pilnaverčiu paauglystėje.

„Lytinio tapatumo sutrikimą turintiems vaikams svarbu laiku diagnozuoti ligą, kad būtų galima išvengti pirmalaikio brendimo ir padėti jiems tapti tuo, kuo jie, iš tiesų, nori būti.“

Taip berniukas atrodė, kai moterys jį įsvaikino (nuotr. Gamintojo)Taip berniukas atrodė, kai moterys jį įsvaikino (nuotr. Gamintojo)

Panelė Moreno prisimena, kad pirmasis žingsnis lyties keitimo link buvo leidimas Thomui išsirinkti mergaitiškus drabužius. Beisbolo kepurės jis iškeitė į liemenėles ir sukneles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo jo asmeninis pasirinkimas, dėl kurio jis ilgai nedvejojo“, - tikina berniuko mama.

„Atrodė, kad jis gyvena tik savo pasaulyje, visiškai atsiskyręs nuo šeimos ir draugų. Didžiausia problema buvo rasti būdų įtraukti Thomą į normalų gyvenimą, - prisimena berniuko mama. - Kai leidome jam tapti Tammy, viskas apsisuko 180 laipsniu kampu. Ji tapo linksma, nuolat kikenančia, bendraujančia mergaite.“

Ši berniuko nuotrauka yra motinų albume pavadintame: Ši berniuko nuotrauka yra motinų albume pavadintame: „Mano saldi saldi princesė“ (nuotr. Gamintojo)

Toks sprendimas nebuvo lengvas Tammy tėvams, kurie susituokė 1990 metais ir turi du vyresnius sūnus bei anūkę.

REKLAMA

Laimei, šeima turi plačią paramos sistemą, pradedant Tammy mokytojais, Alamedos vaikų mokymo centro atstovais ir baigiant religinėmis bendruomenėmis, kurios palaiko Thomas apsisprendimą.

„Mes gyvename labai palankioje vietoje, kuri priima ir toleruoja ir netradicinį gyvenimo būdą, pavyzdžiui, kai buvome sinagogoje, žmonės priėjo ir sakė 'Tammy, šiandien atrodai labai gražiai' – trūksta žodžių išreikšti padėkai šiems žmonėms.“

Berniukas su savo motinomis ir vyresniu broliu (nuotr. Gamintojo)Berniukas su savo motinomis ir vyresniu broliu (nuotr. Gamintojo)

Thomas tėvai teigia, kad gydymas hormonais duos jam laiko apsispręsti ar jis iš tiesų nori būti mergaite ar, galbūt, subręsti kaip berniukas. Jei ji nustos vartoti medikamentus, jam prasidės natūralus vyriškas brendimas, kuris neturės jokios įtakos jo vaisingumui.

REKLAMA

O jeigu Thomas vėl nuspręstų tapti moterimi, jam reikėtų pradėti gerti moteriškus hormonus, kurie pakeistų jo balso tembrą, jam imtų augti krūtys ir išsivystytų kitos moteriškos fizinės savybės.

San Franciske įsikūrusi ligoninė yra tik viena iš nedaugelio tokių įstaigų visose Jungtinėse Amerikos valstijose, kurios sudaro transseksualių vaikų programą. Tokias programas taip pat įgyvendina Bostono, Sietlo ir Los Andželo ligoninės. Vaikai yra stebimi ir gydomi patyrusių ir profesionalių pediatrų-endokrinologų.

Moterys susituokė dar 1990 metais. (nuotr. Gamintojo)Moterys susituokė dar 1990 metais. (nuotr. Gamintojo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų