REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ketvirtadienį, rugsėjo 29 d. prasideda jau 8-ojo tarptautinio Vilniaus teatro festivalio „Sirenos“ renginiai. Kaip ir kasmet jo organizatoriai žada naujų, įdomių ir netikėtų įspūdžių ne tik teatro scenos mėgėjams, bet ir tiems, kuriuos traukia kitos meno šakos. Festivalio programos pristatymo spaudos konferencijoje „Sirenų“ organizatoriai teigė vengiantys tradicinio teatro, kad ir koks geras jis būtų, o programas sudarę taip, kad jos atspindėtų naujausias Europos teatro tendencijas ir novatoriškus pastarųjų metų ieškojimus.

REKLAMA
REKLAMA

Atsisakoma tradicinio teatro

Festivalio meno vadovė Audra Žukaitytė pasidžiaugė, kad „sirenos kaukia“ jau aštuonerius metus iš eilės. „Ne visada jos kaukia vienodai garsiai, tačiau visuomet turi išskirtinį savo veidą. Jau pradėdami rengti šį festivalį galvojome, kad nepristatysime tradicinio teatro, kurį galima pažiūrėti visur. Nerodysime muziejinių vertybių, kurios nors ir vertos dėmesio, bet mūsų festivalis visada ieškojo naujos teatro realybės, paribių, kitokio teatro. Vienaip ar kitaip mes to siekiame kiekvienais metais“, ‒ kalbėjo ji.

REKLAMA

Meno vadovės teigimu, kuomet finansavimas buvo didesnis, festivalis dažnai sietas su konkrečia tema. Šiais metais pagrindinis festivalio „Sirenos“ tikslas – naujos teatro realybės paieškos, kurios anot A. Žukaitytės, vyksta vaikštant ribomis.

„Sirenų“ festivalio direktoriaus Martyno Budraičio tvirtinimu, finansiškai šie metai jau yra lengvesni. „Man kiekvienais metais tenka kalbėti apie tas pačias problemas. Šie metais palyginus su praėjusiais yra turtingesni, lyginant biudžetus. Norėčiau padėkoti rėmėjams, kurie yra su mumis. Kiekvienais metais mes kovojam, įtikėjam, kad galim būti geresni didesni ir tikimės adekvataus įvertinimo iš tos finansinės pusės“,  ‒ vylėsi jis.

REKLAMA
REKLAMA

M. Budraitis pasidžiaugė viešosios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ gyvavimu. „Smagu, kad mums pavyko išlaikyti vienoje vietoje geriausius sostinėje vykstančius festivalius. Tas buvimas vienoje vietoje duoda daug gero, panašu, kad visi tuo pagaliau patikėjo“, ‒ komentavo jis.

Užsienio programoje – geriausias vengrų spektaklis

Užsienio programą spalio 3 d. Nacionaliniame dramos teatre atidarys naujos vengrų trupės „Hoppart“ spektaklis „Korionas“, sukurtas pagal itin retai statomą W. Shakespeare'o tragediją. Vengrijos teatro kritikų gildijos apdovanojimuose šis spektaklis buvo pripažintas geriausiu nepriklausomu pastatymu. „Hoppart“ trupė į šiuolaikinę visuomenę žiūri šmaikščiai ir su ironija. Jų režisierius sako, kad nemėgsta itin rimto teatro, o su šiuolaikiniu žmogumi reikia kalbėtis su šmaikščiai ir su ironija. Taip pat šis spektaklis labai siejasi su paskutiniais Lietuvos teatro ieškojimais“, – komentavo A. Žukaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip itin intriguojantį spektaklį „Sirenų“ organizatoriai įvardina ir italų kūrėjų trupės „Muta Imago“ spektaklį „Displace #1. La Rabbia Rossa“ („Raudonasis įtūžis“). Jame nagrinėjama imigrantų, karo belaisvių, disidentų patirtis, vakarų civilizacijos kelias į susinaikinimą. „Kiekvienais metais stengiamės parodyti įdomius reiškinius iš Italijos teatro. Šios šalies kūrėjai įdomiai masto savo vizualine kalba, todėl tai jų spektaklį rekomenduočiau vizualiųjų menų gerbėjams, kadangi tai yra ne tik teatras“, ‒ pabrėžė meno vadovė.

REKLAMA

Ypatingo dėmesio turėtų sulaukti Vokietijos ir Didžiosios Britanijos teatro ir vizualiojo meno grupės „Gob Squad“ pasirodymas „Super night shot“. Jis bus rodomas du kartus ir vienu metu vyks ir scenoje, ir gatvėje, ir keturiuose TV ekranuose. „Su jais kalbamės jau seniai ir labai džiaugiamės, kad pagaliau mums pavyko juos atsivežti. Grupė labai populiari ir labai daug gastroliuoja, o šiais metais pagaliau pavyko suderinti abiejų pusių planus. Kiekviename mieste trupė bendrauja su  žmonėmis gatvėje, juos kalbina, filmuoja, todėl kiekvienas spektaklis yra kitoks. Mačiau Berlyne pastatyto spektaklio variantą, todėl bus labai įdomu, kaip atrodys vilnietiškas variantas“, ‒ sakė A. Žukaitytė.

REKLAMA

Gausi lietuviškų spektaklių programa

Didelio užsienio festivalių atstovų ir teatro kritikų dėmesio kasmet sulaukianti lietuviškų spektaklių programa šiais metais kaip niekad didelė. „Šiais metais lietuviškos programos dalyvių itin gausu. Kaip visada stengiamės į programą įtraukti ryškiausius, spalvingiausius praėjusio sezono pastatymus. Iš viso šiais metais turime net devynis spektaklius. Parodysime visiškai neseniai debiutavusių Oskaro Koršunovo spektaklį „Miranda“, taip pat Gintaro Varno spektaklį „Publika“. Festivalyje pirmą kartą dalyvaujantys „Keistuoliai“ parodys spektaklį „Vasarotojai“, – trumpai vardino svarbiausius pasirodymus programos koordinatorė Aušra Simanavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Festivalio programą taip pat papildys atnaujinta Kristiano Smedso spektaklio „Liūdnos dainos iš Europos širdies“ versija. Taip pat bus pristatyta išsami jaunojo Lietuvos teatro programa: Vido Bareikio ir teatro judėjimo „No Theatre“ spektaklis telefonų knyga, Artūro Areimos spektakliai „Prakeiktieji“ ir „Amfitrionas“ bei Agniaus Jankevičiaus kaunietiškas „Akmenų pelenų“ pastatymas.

Anot festivalio meno vadovės, pagrindinis kriterijus atrenkant užsienio, tiek ir lietuviškus spektaklius festivalio programai – specialistų vertinimai. „Buvo spektaklių, kurie nepateko. Rėmėmės profesionalų vertinimais, recenzijomis. Lietuviškai programai taikome tuos pačius kriterijus ir stengiamės pristatyti reiškinius, kurie kuria savąją teatro realybę. Yra Lietuvoje teatrų, kurie daro gerą klasikinį teatrą, tačiau jų mes nekviečiame. Svečiams iš užsienio norime parodyti kažką, ko jie negali pamatyti savo šalyse“, ‒ kalbėjo A. Žukaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų