REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos energetikos gigantas „Gazprom“ ir keletas jo pagrindinių klientinių Europos kompanijų buvo patikrinti Konkurencijos tarnybos. Kaip praneša „Financial Times“, šis Konkurencijos tarnybos reidas yra siejamas su Briuselio inicijuotais tyrimais dėl ekonominio piktnaudžiavimo atvejų Europos energetikos rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Toks Briuselio žingsnis, rodantis Europos Sąjungos ryžtą užtikrinti gamtinių dujų sektoriaus ekonominį skaidrumą, turėtų sulaukti itin neigiamos Maskvos reakcijos. Tikėtina, jog tai lems smarkų santykių tarp Europos Sąjungos ir Rusijos pablogėjimą.

REKLAMA

Netikėti patikrinimai buvo atlikti dešimtyje Europos valstybių Vidurio ir Rytų Europoje, įskaitant ir Vokietijos „Gazprom“ padalinį. Reidai buvo atlikti tose kompanijose, kurios jau anksčiau buvo įtariamos neskaidria ir nekonkurencinga veikla. Europos Komisija teigia, jog šios kompanijos yra įtariamos neleistinu gamtinių dujų rinkos pasidalijimu, specialiai kuriamais barjerais rinkos diversifikavimui ir net piktnaudžiavimais kainų nustatymo politikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu Briuselis akcentavo, jog yra itin svarbu pasiekti didesnę integraciją tarp Europos gamtinių dujų ir elektros energijos sektorių. Europos Sąjungoje buvo nerimaujama dėl pernelyg menkų konkurencingumo sąlygų, kurios greičiausiai lemia neadekvačią energetikos sektoriaus kainų nustatymo politiką.

Europos Sąjunga iš Rusijos importuoja apie ketvirtadalį savo gamtinių dujų atsargų. Be to, su Ukraina kylantys nuolatiniai nesutarimai dėl gamtinių dujų tranzito sąlygų lėmė, jog nemaža dalis Europos vis dar jaučia gamtinių dujų trūkumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad Europos Sąjunga ėmėsi peržiūrėti savo energetikos politiką ir nusprendė liberalizuoti gamtinių dujų ir elektros energijos sektorių rinką. Ši politika turėtų ne tik įtvirtinti konkurencingas ir adekvačias dujų ir elektros energijos kainas, bet ir pagerinti Europos energetinio saugumo padėtį. Paskutiniuoju energetikos sektoriaus reformavimo sprendimu bus siekiama užkirsti kelią dažnai pasitaikančioms praktikoms, kuomet didžiosios kompanijos turi tiek energetikos resursų tiekimo, tiek jų paskirstymo monopolį.

Yra teigiama, jog „Gazprom“ patikrinimai buvo atlikti, kilus įtarimams, jog kompanija pažeidžia konkurencingo verslo taisykles, sudarinėdama neskaidrias gamtinių dujų tiekimo sutartis. Be to, nuogąstaujama ir dėl pernelyg didelės Europos Sąjungos priklausomybės nuo „Gazprom“ tiekiamų dujų.

REKLAMA

Europos Komisijos pradėtas plataus masto tyrimas gali užtrukti keletą metų. Visgi „Gazprom“ atlikti patikrinimai dar nereiškia, jog kompanijos veikloje bus įžvelgta didesnių pažeidimų. Kita vertus, pasitvirtinus įtarimams dėl pažeidimų, Konkurencijos tarnyba galėtų paskirti milžiniškas pinigines baudas.

Kaip pažymi „Financial Times“, viena iš paskatų atlikti šiuos tyrimus buvo Lietuvos išsakyti nusiskundimai dėl „Gazprom“ piktnaudžiavimo savo padėtimi. Šių metų sausį Lietuva oficialiajam Briuseliui pareiškė, jog „Gazprom“ vienvaldystė gamtinių dujų tiekimo ir distribucijos sektoriuose kelia ilgalaikę grėsmę šalies energetiniam saugumui. Tuomet „Gazprom“ atmetė bet kokius kompanijos atžvilgiu išsakytus kaltinimus.

Taip pat skaitykite:

ES supurtė „Gazprom“ Lietuvos prašymu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų