REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) konkurencingumo tarnyba atliko kratas Rusijos energetikos bendrovės „Gaprom“ padaliniuose, esančiuose ES šalyse, bei susijusiose bendrovėse. Ne išimtis ir „Lietuvos dujos“, kurių 37,1% akcijų valdomos šios Rusijos bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA

Neteisėti veiksmai rinkoje, galintys pakenkti konkurentams, įtarimai užkertant kelią prie vamzdynų prisijungti kitoms įmonėms, pastangų plėsti tiekėjų tinklą apsunkinimas – pagrindiniai tarnybos tyrimo klausimai.

REKLAMA

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius po Vyriausybės posėdžio žurnalistams patvirtino, kad vakar kratos buvo atliekamos ne tik „Lietuvos dujose“, bet ir daugelyje kitų Europos miestų, kur yra „Gazprom“ atstovybės ir būstinės.

Lietuva kreipėsi į ES konkurencingumo tarnybą dėl įtarimų, kad „Gazprom“ nesąžiningai naudojasi monopoline padėtimi, nustatydama dujų kainas.

Premjeras priminė, kad jau esama precedentų, kai ES konkurencingumo tarnyba atliko panašius veiksmus operacinių sistemų grupės „Microsoft“ kompanijos atstovybių Europoje atžvilgiu. Tąkart ES byla prieš „Microsoft“ pasiekė tam tikrų sprendimų – kompanijai buvo skirta bauda, kainavusi milijardus dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo atžvilgiu, bet kuri kita kompanija, ar tai būtų amerikiečių, ar rusų, veikdama ES teritorijoje, turi laikytis ES sąžiningos konkurencijos taisyklių, ir jei yra įtarimų, kad nėra jų laikomasi, ES turi instrumentų, kaip apginti savo vartotojų teises, gaunant sąžiningą ir konkurencingą paslaugą, šiuo konkrečiu atveju – dujų kainą“, – sakė A. Kubilius.

Premjeras nesiėmė spręsti, kaip „Gazprom“ kompanijai atsilieps ši krata, tačiau patikino, kad galima remtis analogijomis, kaip tokie tyrimai baigėsi kitų stambių monopolistinių kompanijų atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kuo konkrečiai skundėsi Lietuva, ministras pirmininkas paaiškino, kad pas mus nustatyta nesąžininga kaina, kuri remiasi politinėmis „Gazprom“ nuostatomis.  „Gazprom“ vadovai labai aiškiai suformulavo, kad dėl to, kad Lietuva imasi įgyvendinti ES trečiojo dujų paketo direktyvą, jie taikys Lietuvai didesnę dujų kainą“, – teigė premjeras.

Taip pat jis priminė, kad dėl dujų kainų skundžiasi ne tik Lietuva, bet ir Vokietijos, Italijos kompanijos, kurios jau kreipėsi į tarptautinius arbitražus bei profsąjungų institucijas. Pasak jo, Ukraina taip pat ruošiasi imtis panašių veiksmų, taigi šia situacija dėl teikiamų dujų kainų nepatenkinta ne vien Lietuva.

REKLAMA

A. Kubilius pabrėžė, kad nepaisant to, kad konkurencingumo tarnyba inicijavo šiuos tyrimus, tarptautiniame leidinyje „Financial Times“ šiandien buvo publikacija, kuri neatmetė sąsajų tarp „Gazprom“ padaliniuose atliktų kratų ir Lietuvos.

Taip pat skaitykite:

„Gazprom“ paskelbs oficialų pareiškimą dėl kratų

„Lietuvos dujų“ patalpose antradienį buvo atlikti dokumentų poėmiai

I. Degutienė: yra pagrindas EK atlikti kratas dujas tiekiančiose bendrovėse

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų