• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė, siek­da­ma su­tau­py­ti, biu­dže­ti­nė­se įstai­go­se ke­ti­na at­si­sa­ky­ti sar­gų pa­slau­gų. Ma­no­ma, kad pa­sam­džius sau­gos tar­ny­bas pa­sta­tų ap­sau­gai bus iš­lei­džia­ma pen­kis ar net de­šimt kar­tų ma­žiau nei da­bar. Biu­dže­ti­nių įstai­gų va­do­vai su­pran­ta, kad lai­kas pri­si­tai­ky­ti prie XXI am­žiaus, ta­čiau bai­mi­na­si dėl pa­slau­gos ko­ky­bės. Sau­gos tar­ny­bos neap­sau­gos iš­puo­se­lė­tų vai­kų lop­še­lių-dar­že­lių te­ri­to­ri­jų, be to, be dar­bo ga­li lik­ti dau­giau nei 100 žmo­nių. Kas nu­lems – tau­pu­mas ar rū­pes­tis šiau­lie­čių šei­mo­mis?

REKLAMA
REKLAMA

At­lei­dus žmo­nes, nu­ken­tės jų šei­mos

Lop­še­lio-dar­že­lio „Ąžuo­liu­kas“ pa­sta­tą ir te­ri­to­ri­ją sau­go trys sar­gai. Per me­tus už dar­bą dar­že­lis sar­gams su­mo­ka 37 500 li­tų. Įs­tai­gos di­rek­to­rė Re­gi­na Usie­nė „Šiau­liai plius“ tei­gė, kad sar­gų dar­bu yra pa­ten­kin­ta, nes jie rū­pi­na­si ne tik pa­sta­to, bet ir te­ri­to­ri­jos ap­sau­ga. Sar­gai iš­vai­ko dar­že­lio te­ri­to­ri­jo­je be­si­lan­kan­čius gir­tau­jan­čius as­me­nis.

REKLAMA

Ne­no­rė­ju­si, kad bū­tų pa­vie­šin­ta pa­var­dė, vie­no mies­to lop­še­lių-dar­že­lių va­do­vė sa­ko, kad sa­vai­me su­pran­ta­ma, jog lai­kas įženg­ti į XXI am­žių. Klai­pė­do­je lop­še­lius-dar­že­lius jau sau­go sau­gos tar­ny­bos, ta­čiau ten su­si­du­ria­ma su pro­ble­ma, kad te­ri­to­ri­jos yra nio­ko­ja­mos. „Rei­kė­tų pa­sta­ty­ti aukš­tas tvo­ras, kad aso­cia­lūs as­me­nys ne­pa­tek­tų į te­ri­to­ri­jas, ne­su­de­gin­tų vai­kams skir­tų pa­sta­tų, neiš­vog­tų žel­di­nių“, – sa­kė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Ve­dė­ja jau pa­ti kū­rė pla­nus, kad pa­sta­to te­ri­to­ri­ją sau­go­tų vaiz­do ka­me­ros. „Ži­no­ma, ir sar­gas vis­ko neap­sau­gos. Nei jis pa­gaus įsi­bro­vė­lį, nei iš anks­to pa­ma­tys, kad chu­li­ga­nas tai­ko­si į lan­gą ak­me­niu“, – si­tua­ci­ją ver­ti­na ji.

Svar­biau­siu da­ly­ku šio­je si­tua­ci­jo­je pa­šne­ko­vė lai­ko tai, kad apie šim­tą mies­to biu­dže­ti­nių įstai­gų sar­gų ne­teks dar­bo. Kiek­vie­nas žmo­gus – at­ski­ras pa­sau­lis, tad jiems ne­te­kus dar­bo nu­ken­tės ne vie­nas žmo­gus, o iš­ti­sos šei­mos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip ga­li da­bar tie žmo­nės jaus­tis, kai ži­no, kad bus at­leis­ti? Ži­no­ma, kad iš­gy­ve­na. Ir man bai­su, kai rei­kės žmo­nes at­leis­ti iš dar­bo. Ge­riau to­kių si­tua­ci­jų neiš­gy­ven­ti“, – sa­kė dar­že­lio ve­dė­ja.

Sar­gai „kai­nuo­ja“ 5 mln. per me­tus

Sie­kiant su­tau­py­ti, sar­gų pa­slau­gų no­ri­ma at­si­sa­ky­ti ne tik mo­kyk­lo­se ir dar­že­liuo­se, bet ir ki­to­se biu­dže­ti­nė­se įstai­go­se. Vik­to­ras Strups, Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas, sa­ko, kad kol kas ne­ga­li­ma tiks­liai pa­sa­ky­ti, ka­da sar­gai bus pra­dė­ti at­lei­di­nė­ti. Šiuo me­tu iš biu­dže­ti­nių įstai­gų yra ren­ka­mi pa­gei­da­vi­mai, ver­ti­na­mos jų te­ri­to­ri­jos, pa­sta­tų plo­tas. „No­ri­me pa­da­ryti pi­giau, bet ne pra­sčiau, nei bu­vo. Kal­ba­mės su įstai­gų va­do­vais“, – sa­kė jis.

REKLAMA

Vie­na­reikš­miš­kai ver­tin­ti dar­že­lių ir mo­kyk­lų te­ri­to­ri­jų ne­ga­li­ma. Mo­kyk­lų sar­gai di­de­lių te­ri­to­ri­jų ir taip ne­sau­go­jo, ta­čiau jo­se nė­ra ir leng­vai su­ga­di­na­mo tur­to. Dar­že­liai, ku­riuo­se daug sta­ti­nių ir gė­ly­nų, tu­ri bū­ti ap­sau­go­ti. Anot V. Strups, yra ta­ria­ma­si, kad dar­že­lių te­ri­to­ri­jos bū­tų sau­go­mos vaiz­do ka­me­ro­mis. Yra ver­ti­na­ma ap­sau­gos sis­te­mo­mis be­si­nau­do­jan­čių dar­že­lių ir mo­kyk­lų pa­tir­tis.

REKLAMA

Sar­gų pa­slau­go­mis Šiau­liuo­se jau ne­si­nau­do­ja Ge­gu­žių pro­gim­na­zi­ja ir lop­še­lis-dar­že­lis „Žil­vi­tis“. Įs­tai­gų va­do­vai džiau­gia­si, kad su­tau­po lė­šų, o gau­na­mos pa­slau­gos – ko­ky­biš­kos.

„Vie­na mo­kyk­la sa­ko, kad sar­gams iš­lei­džia 2400 Lt per mė­ne­sį, o ta, ku­ri nau­do­ja­si ap­sau­gos sis­te­mo­mis, ly­giai tiek iš­lei­džia per me­tus. Štai ko­kie skir­tu­mai su­si­da­ro ir aiš­kiai ma­ty­ti, kiek ga­li­ma su­tau­py­ti. Per me­tus sar­gai sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tui kai­nuo­ja pen­kis mi­li­jo­nus li­tų, nors ga­lė­tų kai­nuo­ti mi­li­jo­ną“, – sa­kė pa­šne­ko­vas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Strups pa­brė­žė, kad ab­so­liu­čiai vi­sų sar­gų at­leis­ti ne­ke­ti­na­ma. Yra įstai­gų, kur sar­gai yra bū­ti­ni. „Gal ne vi­si 100 pro­cen­tų bus at­leis­ti. Žiū­ri­me, koks bus po­rei­kis“, – sa­kė jis.

Iš kul­tū­ros įstai­gų vie­nin­te­lis Šiau­lių kul­tū­ros cent­ras nau­do­ja­si sar­gų pa­slau­go­mis. Ki­tos sam­do sau­gos tar­ny­bas, ta­čiau Šiau­lių kul­tū­ros cent­re re­pe­tuo­ja­ma iki vė­laus va­ka­ro, ko­lek­ty­vai iš kon­cer­tų grįž­ta ir po vi­dur­nak­čio, to­dėl sar­gai ten la­bai rei­ka­lin­gi.

Dėl sar­gų at­lei­di­mo Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja ne­priė­mė spren­di­mo. Kiek žmo­nių lik­tų be dar­bo ir kiek jiems rei­kė­tų iš­mo­kė­ti išei­ti­nių kom­pen­sa­ci­jų, kol kas ne­pas­kai­čiuo­ta.

O. Laurutytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų