REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar kada nors susimastėte, kokius universitetus lankė svarbiausių pasaulio kompanijų vadovai. Nepasakokite to savo vaikams, tačiau žinokite, kad dalis šių asmenų niekada nebaigė koledžo, o kai kurie net nesivargino pabandyti į juos įstoti, rašo CNBC.

REKLAMA
REKLAMA

Įvairiausių sričių vadovai sėkmingai valdė milžiniškas kompanijas ir net nemanė, kad diplomas yra vienintelis kelias į sėkmę.

REKLAMA

 

10. Alfredas Taubmanas

Schultzas (nuotr. SCANPIX)A. Taubmanas

„Taubman centers“ įkūrėjas.

Rinkos kapitalizacija – 3,3 mlrd JAV dolerių.

Alfredas Taubmanas mažmeninės prekybos karjerą pradėjo būdamas vos 11 metų. Tuo metu jis įsidarbino prekybos centre, kuriame pasiliko iki pat mokyklos baigimo. Baigęs mokyklą A. Taubmanas įstojo į Mičigano universitetą, tačiau II pasaulinio karo metu buvo pašauktas atlikti karinės tarnybos. Grįžęs iš karo A. Taubmanas tęsė meno ir architektūros studijas Mičigano universitete. Netrukus būsimasis milijardierius pasipiršo studijų draugei ir perėjo į vakarinę studijų programą.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoje to, kad pabaigtų koledžą, jaunuolis suprato, kad jo ateitis – nekilnojamojo turto sektorius. Pasak paties verslininko, po II pasaulinio karo jis pastebėjo gimstančią viduriniąją klasę ir suprato, kad jo misija yra patenkinti šių žmonių būsto poreikius.

Šiuo metu kompanijai vadovauja vyriausias įkūrėjo sūnus, kuris vis dėlto baigė koledžą.

9. Richardas Schultzas

Laurenas (nuotr. SCANPIX)R. Schultz

„Best Buy“ įkūrėjas ir buvęs vadovas.

Rinkos kapitalizacija 10,1 mlrd. JAV dolerių.

R. Schultzas darbuotis pradėjo labai anksti – vos 11 metų. Baigęs mokyklą jaunuolis planavo įstoti į koledžą, tačiau šaukimas į kariuomenę neleido išsipildyti šiam troškimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po karinės tarnybos A. Shultzas darbavosi pas tėvą, kuris vertėsi elektroninių prietaisų prekyba. Po kelių metų vyras įsteigė savo kompaniją - „The sound of Music“. Devintajame dešimtmetyje verslininkas suprato, kad maža kompanija neturi šansų išgyventi šioje itin sparčiai besivystančioje industrijoje. Dėl šios priežasties R. Shultzas pakeitė kompanijos pavadinimą į „Best Buy“ ir išplėtė teikiamų paslaugų spektrą, netrukus verslas suklestėjo

Šiuo metu milijardierius vis dar tebėra kompanijos direktorių tarybos pirmininkas. Universitetinio išsilavinimo stoka nesutrukdė R.Schultzui gauti teisės garbės daktaro laipsnį.

REKLAMA

8. Ralphas Laurenas

R. Lauren (nuotr. Balsas.lt)R. Lauren

„Polo Ralph Lauren“ vadovas ir įkūrėjas.

Rinkos kapitalizacija – 11,9 mlrd. JAV dolerių.

R. Laurenas įkūrė kompaniją 1967 metais. Tuo metu ji specializavosi vyriškų kaklaraiščių srityje, šiuo metu R. Laureno vardas siejamas su mados imperija.

Anot paties dizainerio – „Niekada nelankiau mados mokyklos, tiesiog buvau paprastas vyrukas, turintis neblogą skonį. Niekada negalvojau, kad mano kompanija taps tuo kuo ji tapo šiandien. Aš tiesiog vadovavausi savo instinktais“.

Šiandien R. Laurenas kompanija yra viena sėkmingiausių mados pasaulyje.

7. Richardas Bransonas

Richardas Bransonas (Scanpix) (nuotr. Balsas.lt)Richardas Bransonas (Scanpix)

„Virgin Group“ vadovas ir įkūrėjas.

Rinkos kapitalizacija – 18 mlrd. JAV dolerių.

Šis vadovas nebaigė net mokyklos. Būdamas 16 metų jis metė vidurinę mokyklą ir pradėjo leisti „Student Magazine“. Po ketverių metų R. Bransonas įkūrė „Virgin Group“, kurios tuometinė veikla apsiribojo siuntų pristatymu. Dar po dviejų metų Londone atidaroma pirmoji įrašų parduotuvė, o netrukus įkuriama ir įrašų studija. 1977 metais R. Bransono kompanija pasirašo pirmą rimtą sutartį su grupe „Sex Pistols“. Netrukus kompanija pradeda dirbti su „The Rolling Stones“ ir „Culture Club“. 1984 R. Bransonas išplečia veiklą į JAV kur kompanija pradeda sparčiai augti.

REKLAMA

Šiuo metu kompanija teikia, mobilaus ryšio, interneto, TV, radijo, finansų, sveikatos priežiūros, turizmo, pramogų ir kelionių paslaugas

6. Micky Arisonas

Micky Arisonas (nuotr. Balsas.lt)Micky Arisonas

„Carnival“ vadovas.

Rinkos kapitalizacija – 19, 6 mlrd JAV dolerių.

Būsimasis kompanijos vadovas pradėjo veiklą nuo žemiausiojo laiptelio. 1974 jis tapo vienu iš „Carnival“ pardavimų skyriaus darbuotojų, tačiau greitai pradėjo kilti į verslo viršūnes ir galiausiai 2003 metais, neturėdamas net koledžo diplomo tapo kompanijos vadovu.

Šiuo metu kompanija yra viena iš kruizinių laivų paslaugų lyderių pasaulyje.

5. Michaelas Dellas

„Dell“ vadovas Michaelis Dellas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)„Dell“ vadovas Michaelis Dellas (nuotr. SCANPIX)

„Dell“ įkūrėjas ir vadovas.

Rinkos kapitalizacija – 30 mlrd. JAV dolerių.

Dauguma 19-mečių 1000 JAV dolerių išleistų kelionei arba priedui prie pirmojo automobilio, tačiau M. Dellas šiuos pinigus skyrė kompanijos „Dell“ įsteigimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1992 metais M.Dellas tapo jauniausiu kompanijos vadovu, kuris pateko į „Fortune 500“ sąrašą. Per aštuonerius metus jo kompanija išaugo nuo vieno iki 100 tūkst. darbuotojų.

Šiandien „Dell“ teikia informacinių technologijų sprendimus didžiausioms pasaulio įmonėms, vyriausybėms, sveikatos apsaugos sektoriui, mažiems ir vidutiniams verslams, mokslo įstaigoms ir namų ūkiams.

4. Markas Zuckerbergas

Mark Zuckerberg (nuotr. SCANPIX)Mark Zuckerberg (nuotr. SCANPIX)

„Facebook“ įkūrėjas ir vadovas.

Apytikrė kompanijos vertė – 100 mlrd. JAV dolerių.

Nors kol kas vis dar viešai neprekiaujama „Facebook“ akcijomis, tačiau šios gyvosios legendos negalima neįtraukti į sąrašą.

REKLAMA

Jau vaikystėje M. Zuckerbergas domėjosi kompiuteriais. Mokydamasis vidurinėje Markas sukūrė mp3 programą ir netrukus gavo darbo pasiūlymus iš „AOL“ ir „Microsoft“, tačiau ignoravo juos.

Įstojęs į Harvardo universitetą M. Zuckerbergas sukūrė programą „Facesmash“, kuri leido studentams vertinti bendramokslių išvaizdą. Netrukus gandai apie jaunojo genijaus sugebėjimus pasklido po Harvardą ir jis sulaukė pasiūlymo bendradarbiauti, kuriant socialinį tinklalapį „Harvad Connection“. Vos tik pradėjęs darbą M. Zuckerbergas jį metė ir pradėjo kurti savo socialinį tinklą „TheFacebook.com“. Vėliau jo partneriai pateikė milijardieriui ieškinį dėl neteisėto idėjos pasisavinimo.

REKLAMA

Siekdamas visas jėgas skirti projekto plėtojimui M. Zuckerbergas metė mokslus Harvarde.

3. Paulas Allenas

P. Allenas (nuotr. Balsas.lt)P. Allenas

Vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų.

Rinkos kapitalizacija – 226, 2 mlrd. JAV dolerių

P. Allenas augo kompiuterinės eros aušroje. Kartu su vaikystės draugu B. Gatesu jis nusprendė sukurti programavimo kalbą tuo metu dar tik atsirandančiam asmeninio kompiuterio prototipui „Altair 8800“.

Šiandien vyrui priklauso didžiulis įvairių kompanijų akcijų portfelis. Be to jis įsigijo „Seattle Seahawks“ futbolo komandą ir „Portland Trail Blazers“ krepšinio komandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Milijardierius labdarai yra paaukojęs 1 mlrd. JAV dolerių, tačiau ateityje šiam tikslui jis ketina paskirti beveik visą savo turtą.

2. Billas Gatesas

Billas Gatesas (nuotr. SCANPIX)Billas Gatesas (nuotr. SCANPIX)

Vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų, dabartinis tarybos pirmininkas.

Rinkos kapitalizacija – 226,2 mlrd. JAV dolerių.

Nors B. Gatesas ir ne pirmas iškritęs iš Harvardo universiteto, tačiau jo sėkmės istorija jau tapo legenda. Į Harvardą B. Gatesas įstojo dar 1973 metais. Pirmaisiais studijų metais jis sukūrė programavimo kalbą – BASIC, kuri buvo skirta pirmajam tuometiniam mikrokompiuteriui. Norėdamas visas jėgas atiduoti „Microsoft“ kompanijai B. Gatesas metė studijas.

REKLAMA

Nenustygdamas vienoje vietoje veiklus verslininkas nusprendė pabandyti laimę ir kitose srityse. Jis įsteigė kompaniją „Corbis“, tapo vienu iš investicinės kompanijos „Berkshire Hathaway“ tarybos narių, bei įsitraukė į kitus verslo projektus.

1. Steve’as Jobsas

Steve'as Jobsas (nuotr. SCANPIX)Steve'as Jobsas (nuotr. SCANPIX)

„Apple“ įkūrėjas ir vadovas.

Rinkos kapitalizacija 362,4 mlrd. JAV dolerių.

Jau nuo pat ankstyvos vaikystės S. Jobsas rodė didžiulį susidomėjimą kompiuterinėmis technologijomis. Būdamas 12 metų jis paskambino „Hewlett Packard“ įkūrėjui Billui Hewlettui, kurio numerį surado telefonų knygoje. Kuomet HP kompanijos vadovas pakėlė telefono ragelį S. Jobsas prisistatė esąs dvylikametis, trokštantis sukurti dažnių matuoklį, ir paprašė padovanoti jam reikalingų detalių iš „Hewlett Packard“ kompanijos.

REKLAMA

B. Hewlettas davė reikiamų dalių ir pasamdė berniuką vasaros metu pasidarbuoti kompanijos surinkimo linijoje.

Pabaigęs mokyklą S. Jobsas įstojo į Reed koledžą iš kurio vėliau ir buvo išmestas. Kartu su draugu Stephenu Wozniaku S. Jobso garaže įsteigė kompiuterių surinkimo kompaniją „Apple“.

Iš garažo kompanijos „Apple“ virto vienu vertingiausių verslo gigantų, kurios abu įkūrėjai net nesugebėjo pabaigti koledžo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų