REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du „Opus Dei“ – glaudžiai su konservatyvia katalikų grupe susijusios draugijos – pasekėjai ketvirtadienį Paryžiuje stos prieš teismą, informuoja AP. Jie kaltinami vertę pasekėją daugiau nei dešimtmetį dirbti beveik be atlyginimo.

REKLAMA
REKLAMA

Gynybos advokatai bylą apibūdina kaip susijusią su darbo įstatymu, o „Opus Dei“ atstovė sakė, kad ieškovė savo noru prisijungė prie draugijos.

REKLAMA

Manoma, kad per bylos svarstymą išaiškės daugiau informacijos apie paslaptingos grupuotės veiklą. Dano Browno bestseleryje „Da Vinčio Kodas“ draugija „Opus Dei“ vaizduojama kaip žudikiška, valdžios ištroškusi sekta. Patys grupės nariai tai neigia. Popiežius Jonas Paulius II ispanų kunigą draugijos įkūrėją Josę de Balaguerą paskelbė šventuoju.

Ketvirtadienio bylos nagrinėjimas vyks dėl Catherine Tissier pateikto ieškinio. Būdama 14-os ji pradėjo lankyti internatinę mokyklą, kurioje religinėms apeigoms vadovavo „Opus Dei“. Ji laipsniškai prisijungė prie draugijos ir pradėjo dirbti namų šeimininke internatinėje mokykloje. Ji pasakojo, kad turėjo dirbti septynias dienas per savaitę nuo septynių ryto iki dešimtos valandos vakaro. Tris savaites atostogų praleisdavo „Opus Dei“ teologijos mokymuose. Mėnesio gale vadovai prašydavo pasirašyti tuščius čekius ir ji pati atlyginimo pinigų niekada negavo.

REKLAMA
REKLAMA

Nukentėjusioji pasakojo, kad grupuotė ją ragindavo mažai bendrauti su tėvais. „Opus Dei“ gydytojas jai diagnozavo depresiją ir išrašė vaistų. Jos sveikata labai suprastėjo, bet darbo krūvio niekas nesumažino. Būdama 29–erių C. Tissier svėrė vos 39 kilogramus. Kai vieną savaitgalį nuvyko aplankyti tėvų, šie ją nuvedė pas gydytoją, kuris patarė daugiau negrįžti į draugiją.

2001-aisiais ji pateikė ieškinį prieš „Opus Dei“ ir kaltino juos „protine manipuliacija“, bet kaltinamieji buvo išteisinti. Po dešimtmetį trukusio tyrimo du „Opus Dei“ pasekėjai ir asociacija, kuri įdarbino C. Tisser, stos prieš teismą. Jiems pateikti kaltinimai nelegaliu įdarbinimu ir per mažo atlyginimo mokėjimu.

Nukentėjusiosios advokatas sakė, kad jo klientė nori kompensacijos ir kad „Opus Dei“ peržiūrėtų padėjėjų pareigas ir statusą.

C. Tisser įdarbinusios asociacijos ACUTE advokatas tvirtina, kad byla susijusi tik su įtariamu darbo įstatymo pažeidimu, o ne su „Opus Dei“ draugija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų