REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niujorke rugsėjo 20 dieną susitikę Lietuvos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai Audronius Ažubalis ir Sergejus Lavrovas aptarė pasirengimą artėjančiam Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų tarybos susitikimui Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

A. Ažubalis pakvietė S. Lavrovą į gruodžio 6–7 dienomis planuojamą ministrų susitikimą Vilniuje, kuriame bus siekiama sprendimų kovos su kibernetinėmis ir kitomis transnacionalinėmis grėsmėmis, ESBO vaidmens energetinio saugumo srityje, spaudos laisvės ir žurnalistų saugumo klausimais.

REKLAMA

Ministrai kalbėjo ir apie kitą svarbų Lietuvos pirmininkavimo ESBO prioritetą – užsitęsusių konfliktų sprendimą. A.Ažubalis teigė tikintis, kad šiemet bus atnaujintos oficialios derybos dėl Padnestrės konflikto sprendimo.

ESBO pirmininko pareigas einantis Audronius Ažubalis ir Vokietijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorė Emily Haber rugsėjo 9 dieną Bad Reichenhalyje, Vokietijoje, sėkmingai tarpininkavo Moldovos Ministro Pirmininko Vlado Filato ir Padnestrės lyderio Igorio Smirnovo susitikimui, kuris tapo žingsniu link formalių derybų dėl Padnestrės konflikto sureguliavimo atnaujinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Per pokalbį Lietuvos užsienio reikalų ministras išskyrė ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (Office for Democratic Institutions and Human Rights, ODIHR) veiklą. Pasak A. Ažubalio, ESBO šalių narių vadovams susitikime Astanoje praėjusių metų gruodį dar kartą pabrėžus ESBO principų aktualumą, biuras toliau nuosekliai padėjo valstybėms narėms įgyvendinti įsipareigojimus žmogiškojoje srityje.

Ministras pareiškė palaikantis ODIHR veiklą ir vylėsi, kad artėjančiuose rinkimuose Rusija laikysis ESBO įsipareigojimų.

Ministrai taip pat aptarė spalio 3–4 dienomis Klaipėdoje rengiamos Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio, mokslinio ir techninio, humanitarinio ir kultūrinio bendradarbiavimo komisijos susitikimo darbotvarkę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų