• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliuose prie labdaros valgyklos durų kasdien sustoja beveik šimtas žmonių. Vidurdienį jie įleidžiami pietauti į valgyklą, tačiau Labdaros ir paramos fondo „Harė Krišna“ dalijamo maisto turi laukti kieme už durų, nesvarbu, koks oras. „Yra čia nerašyta taisyklė: neleisti jiems būti laukiamajame. Tas nurodymas iš aukščiau“, – aiškino viena paramos įstaigos darbuotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Dirba už uždarytų durų?

Socialinių paslaugų paramos centro Paramos tarnyba, esanti Šiauliuose, Stoties gatvėje, skelbiasi dirbanti iki 17 valandos, tačiau skurdžiausiai gyvenantiems žmonėms šios įstaigos durys užsitrenkia apie vidudienį.

REKLAMA

Po pirmojo maitinimo, apie 12 valandą, didžioji dalis čia pavalgiusių žmonių iškeliauja savo keliais. Kita dalis grįžta čia apie 15 valandą, kai pietus nemokamai dalija Labdaros ir paramos fondo „Harė Krišna“ atstovai.

Tačiau yra žmonių, kurie dėl savo silpnos sveikatos niekur neina. Jie priešpiečių gavę lėkštę valdiškos sriubos užsirašo antrajam maisto daviniui – krišnaitų pagamintų pietų ir čia lieka laukti vos ne iki pavakarių. Nepaisant, lietus ar vėjas, vargetos išprašomi iš valgyklėlės laukiamojo, kuriame esantys suolai ir kėdės palengvintų jiems ilgas pasienių ramstymo valandas.

REKLAMA
REKLAMA

„Į laukiamąjį mūsų niekas neįleidžia, – guodėsi lazda pasirėmęs šviesaus veido senukas, gyvenantis miesto pakraštyje. – Būtų gerai, kad duotų bent ant ko prisėsti. Ant cementinių lauko laiptų sėdėti – ne mano sveikatai, o ir lietus lyja.“

„Reikalui prispaudus į tualetą niekas neįleidžia, jis užrakintas“, – jam antrino kitas vyras, pasirėmęs ant palangės ir ramento.

Likus porai valandų iki „Harė Krišnos“ dalijamų pietų, laukiančiųjų būrelis gausėjo. Atėjusios lietaus sulytos dvi senutės skundėsi, kad buvo priverstos šlubuoti į tualetą prekybos centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra ko čia stovėti“

Paramos tarnybai vadovaujanti socialinio darbo organizatorė Stefanija Jankauskienė „Šiaulių kraštui“ aiškino: „Yra čia nerašyta taisyklė: neleisti jiems būti laukiamajame. Tuo ir vadovaujamės. Tas nurodymas iš aukščiau. Kas jį davė aš nežinau. Seniai taip ir yra.“

Paklausta, kodėl galėjo tokia taisyklė atsirasti, S.Jankauskienė aiškino: „Jie čia prišiukšlina, kiti dar ir užmiega. Pavalgė ir turi išeiti“.

Jai antrino ir už tvarką pastate atsakingas Paramos tarnybos darbuotojas Vytautas Žymantas. Vyras aiškino, kad čia esą valgyti renkasi ne tik bėdžiai, bet ir įkyrūs benamiai. Dėl jų nešvaros, laukiamasis užrakinamas po pietų, apie 12 valandą ir atrakinamas tik apie 16 valandą, kada pietus išsinešti pradeda dalyti krišnaitai.

REKLAMA

S. Jankauskienė patikino, kad tualetas uždarytas, nes valgyklėlės lankytojai jį sulaužė.

Pažadėjo išsiaiškinti

Šiaulių miesto savivaldybės Socialinės paramos centro direktorė Vida Šalnienė „Šiaulių kraštą“ patikino, kad Stoties gatvėje Paramos tarnybos patalpose esančios valgyklėlės laukiamojo bei tualeto durys bus atvertos.

„Kad nuo vidudienio valgyklėlės laukiamojo durys turi būti uždarytos, nieko iki šiol negirdėjau ir nežinau kas davė tokį nurodymą. Čia ateinantys pavalgyti žmonės neturėtų būti priversti stovėti lauke“, – patikino V.Šalnienė, pripažinusi, kad į šias pareigas atėjusi prieš porą mėnesių ir nespėjo iki galo susipažinti su visų tarnybų veikla.

REKLAMA

V. Šalnienė teigia pastebėjusi, kad tualetas yra dažnai remontuojamas, nuolat teikiamos sąskaitos už perkamus naujus įrenginius ir jų dalis.

„Nei valgyklos laukiamasis, nei tualetas nėra kieno nors asmeninė nuosavybė. Tvarkai prižiūrėti yra darbuotojai, jų pareiga rūpintis, kad tarnyba dirbtų ir joje būtų tvarka, – patikino V. Šalnienė.

Įsteigti 8 etatai

Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių paslaugų centro Paramos tarnyboje, esančioje Stoties gatvėje, vargetoms yra dalijami nemokami pietūs, jiems leidžiama nusiprausti duše, pasinaudoti kirpėjos paslaugomis, gauti nemokamai dalijamų dėvėtų drabužių ir avalynės.

Šiam darbui atlikti miesto savivaldybė yra įsteigusi 8 etatus: 2 socialinio darbo organizatorių, 1 socialinio darbuotojo padėjėjo, 1 valytojos, 1 vyriausios virėjos ir 2 jos padėjėjų, 0,5 etato kiemsargio ir 0,5 etato tvarkos prižiūrėtojo.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų