• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš ekstremalios situacijos dėl susikaupusių medicinos atliekų Lietuvai šiaip ne taip išsikapsčius, valdžia tikisi, jog gydymo įstaigos pačios pradės ieškoti būdų tokias atliekas utilizuoti pas save. Tačiau tai nėra taip lengva, kaip atrodo.

REKLAMA
REKLAMA

Ekstremali situacija šalyje buvo paskelbta, kai medicinos atliekos pradėjo kauptis gydymo įstaigose, sustabdžius jų deginimą statomoje gamykloje Šiauliuose. Jos čia buvo deginamos per bandymus. Birželio mėnesį, paskelbus ekstremalią situaciją, medicinos atliekas leista naikinti bendrovėje „Senovė“, nors ši įmonė leidimo tokiai veiklai neturi.

REKLAMA

Su latvių pagalba

Sveikatos apsaugos ministerija, įvertinusi, kad šiuo metu padėtis dėl šių atliekų normalizuota, pasiūlė Vyriausybei nuo šio pirmadienio ekstremalią situaciją atšaukti. Medicinos atliekas deginusi bendrovė „Senovė“ įpareigota naujų atliekų nebepriimti nuo rugpjūčio 10 dienos.

Ekstremalių situacijų komisijos duomenimis, nuo birželio 8 dienos, kai buvo paskelbta ekstremali situacija, iki rugpjūčio 4 dienos, į minėtą įmonę buvo atvežta 123,433 tonos medicinos atliekų. Per šį laikotarpį sunaikintos 115,5 tonos, likusios beveik 314,3 tonos turėjo būti sunaikintos iki rugpjūčio 22 dienos – ekstremalios situacijos atšaukimo.

REKLAMA
REKLAMA

Kad suspėtų, medicinos atliekos, Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymu, buvo pradėtos vežti utilizuoti į Latviją.

Alternatyvą susirado patys

Skaudžiai pasimokę ministerijos pareigūnai dabar kyla į naują žygį, kad įrodytų gydymo įstaigų vadovams, jog medicinos atliekų naikinimo klausimus jie privalo spręsti taip, kad nesusidarytų visuomenės sveikatai pavojingos sankaupos. Tai reiškia, kad ligoninės skatinamos turėti alternatyvias atliekų naikinimo galimybes.

„Būtų pravartu gydymo įstaigų vadovams apskaičiuoti, ar apsimoka gabenti atliekas utilizuoti į užsienio valstybes, ar atiduoti vietos perdirbėjams, o gal naikinti jas savo autoklavais, mikrobangų ar kitokiais tam tikslui skirtais įrenginiais“, – neseniai pareiškė viceministras Audrius Klišonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Respublikinė Panevėžio ligoninė, kaip paaiškėjo, kaip tik tą ir padarė – apskaičiavo.

Ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojo ekonomikos reikalams Arvydo Švagždžio teigimu, jų įstaiga sudarė sutartį su kita įmone nei anksčiau – „AV investicija“. Jos darbuotojai paima medicinos atliekas ir išveža į Latviją sunaikinti. „Problemų kol kas neturime, – džiaugiasi A. Švagždys. – Ir tai dar pigiau.“

O štai galimybę utilizuoti daugiau atliekų pačioje ligoninėje jos ūkio vadovas vertina skeptiškai.

Galimybės ribotos

A. Švagždžio teigimu, prieš keletą metų Rytų Lietuvos gydymo įstaigos kone priverstinai turėjo atiduoti atliekas utilizuoti įmonei – tiesiog joje buvo vienintelis šalyje tam tinkamas įrenginys. Iki maždaug 2008-ųjų Panevėžio ligoninė pati degindavo savo medicinos atliekas. Tačiau toks būdas pripažintas neekologišku ir jo teko atsisakyti.

REKLAMA

Dabar ligoninės Infekcinių ligų korpusas turi tik mažo pajėgumo indukcinį autoklavą. Galingesniam įrenginiui įsigyti galimybių kol kas nėra – tokiam pirkiniui prireiktų maždaug pusės milijono litų investicijų, o Sveikatos apsaugos ministerija šių lėšų nekompensuoja.

Be to, pasak A. Švagždžio, dar kyla klausimas, ar galingesnis įrenginys būtų tinkamas. Kol kas nėra jokios garantijos, kad nusipirkus ir sumontavus, juo būtų galima naudotis. Vyriausiojo gydytojo pavaduotojo ekonomikos reikalams teigimu, aukšta temperatūra atliekas padaro nepavojingomis, tačiau proceso metu išsiskiriančios dujos – jau visiškai kita problema.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų