REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tautą vis raginusi veržtis diržus pati Lietuvos valdžia to daryti, atrodo, visai neketina. Dar ne taip seniai klestėjo politinis, o dabar viršų ima valdininkų turizmas.

REKLAMA
REKLAMA

Kol premjeras Andrius Kubilius su savo bendražygiais mynė dviratį vis sukdamas į dešinę ir mėgavosi kitais atostogų malonumais, Ministro Pirmininko pirmasis vicekancleris Giedrius Kazakevičius, į draugiją pasikvietęs žavią kolegę, Ministro Pirmininko tarnybos Strateginio valdymo departamento planavimo ir stebėsenos skyriaus vadovę Eglę Rimkutę, smagiai leido laiką Naujojoje Zelandijoje.

REKLAMA

Kiekvieno, nors ir paties aukščiausio valdininko, valia, kur ir su kuo vasarą leisti laiką, tačiau šiuo atveju yra viena „smulkmenėlė“. Jei tikėtume oficialia mūsų valdininkijos versija, Vyriausybės pirmasis vicekancleris G.Kazakevičius Naujojoje Zelandijoje su kelionės palydove visai ne atostogavo, o pagal specialią Vyriausybės programą „Valdymo, orientuoto į rezultatus, tobulinimas“ kėlė kvalifikaciją, esą domėjosi, kaip dirba šios valstybės institucijos.

REKLAMA
REKLAMA

Na, tiek jau to, kad mūsų valdininkams atrodo, jog šioje srityje Naujoji Zelandija perspjovė visą senąją Europos demokratiją, iš kurios mums jau nėra, ko mokytis, todėl žinių reikia ieškoti kur kas tolimesnėse šalyse. Jei jie į tokius kvalifikacijos „kursus“ važiuotų savo lėšomis, iš viso nebūtų apie ką kalbėti.

Bet jie tam leido Europos Sąjungos paramos pinigus. Ir ne šiaip sau leido, o švaistė. Pasvarstykite patys – kelionei išleista daugiau kaip 40 tūkstančių litų. Vien lėktuvo iš Vilniaus į Naujosios Zelandijos sostinę Velingtoną ir atgal bilietai atsieina kone 20 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesispaudė mūsų valdininkai ir nuvykę į Naująją Zelandiją. Vien už keliavimą kitomis transporto rūšimis – autobusais, traukiniais, taksi, už lydinčio asmens į susitikimus paslaugas paklojo dar apie 17 tūkst. litų. Ir ne kokiame nors studentų ar doktorantų bendrabutyje Naujosios Zelandijos valdymo patirties pasisemti ištroškę mūsų valdininkai apsigyveno, o ištaigingame viešbutyje „James Cook Hotel“, kaip piniguose besimaudantys pasaulio verslininkai.

Vargšė Europos Sąjunga – kas nori, tas ją apgaudinėja, ne tik Graikija, bet ir mūsų valdininkėliai. Tačiau ši žinia, atrodo, pribloškė ir Europos socialinio fondo agentūrą. Pamačiusi išlaidų popierius ji iškart atsisakė jas padengti.

REKLAMA

Sutrikęs dėl tokio švaistūniškumo mūsų skaitytojas tikriausiai jau klausia: nejaugi tie valdininkai patys sugalvojo šią kelionę ir išvažiavo po pasaulį pasižmonėti už Europos Sąjungos paramos pinigus? Ne, pasirodo, taip dar liepos pradžioje nusprendė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.

Būtent jis sugalvojo, kad valdininkų pora galėtų ten nuvyktų už specialios Vyriausybės programos „Valdymo, orientuoto į rezultatus, tobulinimas“ lėšas. Oficialiai skelbiama, kad šios programos tikslas – pasinaudojus sėkmingiausia tarptautine praktika diegti į rezultatus orientuotą valdymą. Programą įgyvendina ne tik Vyriausybė, bet ir Finansų ministerija, o ES lėšomis finansuoja Europos socialinio fondo agentūra.

REKLAMA

Šiomis dienomis visai šiai istorijai išnirus į dienos šviesą, neapsikentęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma paragino savo partijos kolegą premjerą Andrių Kubilių griežtai reaguoti į Ministro Pirmininko tarnybos valdininkų kelionę. Politikas savo socialiniame tinkle Vyriausybės vadovui netgi pasiūlė atsisakyti G.Kazakevičiaus, kaip praradusiojo pasitikėjimą, paslaugų.

Principinga pozicija. Neaišku tik viena, kodėl dėl šios švaistūniškos kelionės nesiūloma trauktis pačiam Ministro Pirmininko kancleriui D.Matulioniui, sumaniusiam ir palaiminusiam šią vadinamąją komandiruotę? Gal todėl, kad tradiciškai Lietuvoje kalčiausias būna iešmininkas?

VL vyr. redaktorius Stasys Jokūbaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų