REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maršrutinių mikroautobusų vairuotojai ir keleiviai sulauks mokesčių inspektorių ir Valstybinės kelių ir transporto inspekcijos dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), siekdama užkirsti kelią gaunamų pajamų neapskaitymui keleivių vežimo reguliariaisiais maršrutais sektoriuje kartu su Valstybine kelių ir transporto inspekcija (VKTI) rugpjūčio 15 - 28 dienomis organizuoja bendrus maršrutinių mikroautobusų patikrinimus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Tai viena iš VMI įgyvendinamo projekto „Keleivių vežimas ir taksi“ sudėtinių dalių.

REKLAMA

Šiais patikrinimais bus norima išsiaiškinti, kaip keleivių vežėjai bei patys keleiviai laikosi savo mokestinių prievolių: vairuotojas privalo kiekvienam keleiviui išduoti kasos aparato kvitą (bilietą), o keleivis visą kelionės laiką turi jį saugoti. VMI pažymi, kad patikrinimų metu bus taikoma administracinė atsakomybė.

Vairuotojai, kurie neišduos kasos aparato kvito keleiviams, bus baudžiami nuo 200 iki 500 litų baudomis. Keleiviams, neturintiems kelionės bilieto, gali grėsti bauda nuo 60 iki 100 litų, todėl VMI ragina nelikti abejingais „šešėliniam verslui“, netapti jo dalimi ir reikalauti kasos aparato kvito (bilieto) iš vairuotojo.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Kauno miesto tarybos narys, savivaldybės Ūkio komiteto pirmininkas Rytis Šatkauskas įsitikinęs, kad nuo pirmadienio dvi savaites VMI ir VKTI vyksiantys maršrutinių mikroautobusų patikrinimai realios padėties neparodys, jei procedūros bus atliekamos tik darbo metu.

„Apie tikrinimus vairuotojai ir įmonių savininkai yra informuoti, todėl jie saugosis. Be to, reikia žinoti, jog labai skiriasi bilietus išduodančiųjų elgesys darbo dienos metu ir vakarais“, - pasakojo R. Šatkauskas.

Politikas savaitę laiko kartu su partijos kolegomis savo iniciatyva stebėjo situaciją Kauno mikroautobusuose. Jo tvirtinimu, iki 18 val. liudijimo, kad sumokėjo už važiavimą visuomeniniu transportu, negaudavo apie 20 proc. keleivių. Tuo tarpu pasibaigus oficialiam darbo laikui bilietai nebūdavo pateikiami net 50-70 proc. besinaudojančiųjų mikroautobusų paslaugomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip verslininkams pavyksta nuslėpti įspūdingas sumas, kurios turėtų būti sumokamos VMI“, - sakė R. Šatkauskas.

Jo teigimu, siekiant realiai užkirsti kelią mokesčių slėpimui artimiausiu metu Kauno miesto Ūkio komitete bus sukurtos naujos griežtos specialiosios taisyklės. Įmonės, kurių vairuotojai neišduos klientams bilietų ir tai bus nustatyta kelis kartus iš eilės, neteks teisės verstis keleivių vežimo verslu bei gauti populiaresnių, pelningesnių maršrutų.

Pasak VMI pranešimo, griežtos kontrolės priemonės bus taikomos įmonėms, turinčioms didžiausią mokesčių nemokėjimo riziką, ir toms, kurios po pokalbių toliau vengs apskaityti visas gaunamas pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų