• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis Berlyno sienos, praėjus pusei amžiaus nuo tada, kai ji buvo pastatyta, ir dviem dešimtmečiams po nugriovimo, vėl iškilo.

REKLAMA
REKLAMA

Berlyno meras Klausas Wowereitas sako dažnai girdėjęs skundų, kad nevertėjo sugriauti visos sienos, dalijusios Berlyną, o kartu ir Vokietiją, į Rytų ir Vakarų.

REKLAMA

„Tai suprantama žiūrint iš šiandienos pozicijų. Turistams būtų geriau, jei daugiau sienos būtų išsaugota, – sakė jis „Reuters“. – Bet tuo metu mes buvome tokie laimingi matydami, kaip siena griūva.“

Iš tiesų, 1989 m. paskelbus, kad siena atidaroma, labai skubėta sugriauti 3,6 metrų aukščio ir beveik 160 km ilgio barjerą bei panaikinti jo žymes.

Mažiau nei po metų, kai susivienijo abi Vokietijos (1990 m. spalio 3 d.), tebuvo vos keletas sienos liekanų. Tik 3 iš 302 Rytų Vokietijos sargybos bokšų vis dar tebestovėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Sienos kirtėjai, apsiginklavę kūjais ir kaltais, gavo prisiminimui nuolaužų, o buldozeriai padarė likusį darbą. Daugybė sienos luitų buvo parduoti – iš to valdžia uždirbo maždaug 2 mln. vokiškų markių (apie 1 mln. dolerių tuo metu).

Bet dabar, kai kasmet vis daugiau turistų atvyksta į Berlyną didžia dalimi veltui ieškodami Berlyno sienos pėdsakų, miestas atkūrė ir vėl pastatė jos dalį.

Per keletą paskutinių metų dalis sienos, besitęsiančios per šešis miesto kvartalus, arba maždaug 800 metrų, buvo atstatyta Bernauer gatvėje – vietoje, mačiusioje dramatiškų pabėgimų iš Rytų Vokietijos į Vakarų Vokietiją po to, kai siena buvo pastatyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės šokdavo iš viršutinių aukštų langų, buvusių pastatuose rytinėje sienos pusėje, į gatvę vakarinėje pusėje. Netrukus langai buvo užmūryti, o vėliau ir patys pastatai nugriauti.

Dalis atstatytos sienos fragmento yra iš autentiškų jos luitų. Už kai kuriuos jų valdžia privatiems kolekcininkams turėjo sumokėti po 1 tūkst. eurų. Kita dalis atstatyto fragmento yra iš 3,6 metrų aukščio geležinių virbų, kurie rodo, kur siena stovėjo, bet palieka plyšius, leidžiančius matyti per ją.

Dar viena Berlyno sienos dalis, besidriekianti per keturis miesto kvartalus, arba beveik 500 metrų, iš betoninių sienos luitų ir geležies virbų bus pastatyta kitais metais.

Berlynas, padedamas savo šalies federalinės vyriausybės ir Europos Sąjungos, sienos atstatymui skyrė maždaug 28 mln. eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų