REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius sako apgailestaujantis, kad dvišalės teisinės pagalbos informacija yra panaudojama susidorojant su žmogaus teisių aktyvistais. Jo vertinimu, Teisingumo ministerijai suteikiant Baltarusijai informaciją apie opozicionieriaus Alesio Beliackio finansines operacijas trūko bendradarbiavimo tarp Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijų bei Valstybės saugumo departamento.

REKLAMA
REKLAMA

„Lieka tik apgailestauti, kad informacija ir mechanizmas, kuris yra skirtas bendradarbiauti tarp valstybių gaudant kriminalinius nusikaltėlius ir užtikrinti žmonių saugumą, gretimos šalies institucijų yra panaudojami susidoroti su žmogaus teisių aktyvistais. Ir tai jokiu būdu nėra pateisinama. Atsakomybė dėl to klausimo visų pirma kyla tiems žmonėms, kurie tą informaciją naudojo ne pagal paskirtį ir kėsinasi sodinti žmogaus teisių gynėjus į kalėjimą“, – antradienį po neeilinio Seimo Užsienio reikalų komiteto sakė R. Šimašius.

REKLAMA

Jis apgailestavo dėl tokios situacijos ir pabrėžė, kad buvo nepakankamai efektyvus koordinavimas. Pasak jo, 18 metų veikęs Lietuvos ir Baltarusijos teisinės pagalbos teikimo instrumentas parodė, kad jo veikimas turi spragų.

R. Šimašius paragino Lietuvos institucijas dėl šio įvykio padaryti išvadas. Anot ministro, šiuo metu jau yra sutarta tarpinstitucinė komisija iš Teisingumo, Užsienio reikalų ministerijų atstovų, Valstybės saugumo departamento ir kitų institucijų atstovų, tirsianti įvykio aplinkybes. Jis pakartojo anksčiau išsakytą poziciją, jog informacija Baltarusijai apie A. Beliackį išsiųsta nežinant to, kad jis yra žmogaus teisių gynėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministras pažadėjo visapusišką pagalbą A. Beliackiui.

„Tiek pats asmeniškai, tiek ir kitos institucijos padarys viską, kad ponas A. Beliackis nebūtų sodinamas į kalėjimą už savo visuomeninę žmogaus teisių gynimo veiklą ir tam mūsų institucijos dės visas pastangas, kokios yra įmanomos“, – kalbėjo ministras ir neatmetė, kad baltarusių opozicionieriams gali būti apmokama advokatai ar apmokamos baudos. Tiesa, nedetalizavo, ką gali konkrečiai padaryti, kad A. Beliackis nenukentėtų.

Pasiteiravus dėl asmeninės Teisingumo ministerijos darbuotojų atsakomybės, R. Šimašius teigė, kad svarbiausia ne nubausti kaltuosius. Jo vertinimu, trūko tarpinstitucinės koordinacijos, politinės įžvalgos tarp Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijų bei Valstybės saugumo departamento, o tikruosius kaltininkus parodys tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nesu tikras, ar kitos institucijos padarė viską, ką turėjo padaryti. Manau, kad trys institucijos šiuo atveju yra aktualios, t.y. Teisingumo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, kuri vadovaujasi Rytų kaimynystės politika ir turi Baltarusijos skyrių, koordinuoja politinius reikalus, ir, be abejo, Valstybės saugumo departamentas, kuris turi, ko gero, realią informaciją, kas yra opozicijos veikėjai, o kas galbūt tais vardais tik prisidengia ir turėtų perspėti apie grėsmes, kurios gali atsirasti vykdant Seimo ratifikuotą tarptautinę sutartį“, – dėstė R. Šimašius.

REKLAMA

Nevyriausybinės organizacijos „Viasna“ vadovas A. Beliackis buvo sulaikytas ketvirtadienį Minske.

Remiantis Lietuvos pateiktais duomenimis, jam pareikšti įtarimai mokesčių slėpimu.

R. Šimašiaus vadovaujama ministerija pripažįsta birželį gavusi Užsienio reikalų ministerijos įspėjimą netalkinti Baltarusijos tarnyboms, tačiau esą buvo jau per vėlu, mat baltarusių teisėsauga trokštamą informaciją gavo dar kovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų