REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praeitoje dalyje aprašėme, kaip Michaelas Jacksonas su savo broliais dalyvaudavo talentų konkursuose, išleido debiutinį albumą bei krėtė linksmybes turne metu. Šioje dalyje aprašysime Michaelo Jacksono prasidėjusią solo karjerą, jo pirmąsias moteris bei geriausiai parduodamą visų laikų albumą „Thriller“.

Praeitoje dalyje aprašėme, kaip Michaelas Jacksonas su savo broliais dalyvaudavo talentų konkursuose, išleido debiutinį albumą bei krėtė linksmybes turne metu. Šioje dalyje aprašysime Michaelo Jacksono prasidėjusią solo karjerą, jo pirmąsias moteris bei geriausiai parduodamą visų laikų albumą „Thriller“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lina Girevičienė

Išsiskyrimas su įrašų studija

Mūsų problemos su įrašų studija „Motown“ prasidėjo 1974 metais, kai nenurodydami jokių priežasčių pareiškėme, jog norime kurti ir prodiusuoti savo dainas. Iš esmės mums nepatiko, kaip tuo metu skambėjo mūsų grupė. Mes puoselėjom stiprų norą varžytis ir jautėme pavojų būti užgožti kitų grupių, kurios kūrė šiuolaikiškesnę muziką.

REKLAMA

„Motown“ pareiškė: „Ne, savo dainų kurti negalėsite, turėsite kviestis rašytojus ir prodiuserius“. Jie ne tik nesutiko patenkinti mūsų noro, bet ir uždraudė užsiminti apie savo muziką. Aš iš tikro nusiminiau ir pradėjau rimtai nekęsti visko, ką mums kišo „Motown“.

Kai pajuntu, kad kažkas negerai, turiu išsiaiškinti. Ilgainiui su broliais priėjome tašką, kad jautėmės įrašų kompanijoje apgailėtinai, bet niekas nieko nekalbėjo. Broliai tylėjo. Tėvas irgi. Taigi beliko man organizuoti susitikimą su Beriu Gordžiu ir rimtai pasišnekėti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasakiau, kad planuojame palikti jo įrašų studiją. Jeigu būčiau jautęsis tik vienas nelaimingas, gal ir įstengčiau prilaikyti liežuvį už dantų, bet mes tiek daug namie niurzgėdavome, kokie esame nelaimingi, kad nuėjau ir viską išklojau. Paaiškinau, kas nepatinka.

Menininkams labai svarbu išlaikyti savo gyvenimo ir darbo kontrolę. Praeityje pasitaikydavo, kad menininkais pasinaudodavo. Supratau, jog žmogus gali užkirsti tam kelią gindamas tai, kuo tiki, nesusimąstydamas apie pasekmes. Mes galėjom liktu su „Motown“; bet kada tikriausiai būtume virtę pasenusia grupe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaučiau, kad atėjo metas keistis, todėl paklusome savo nuojautai ir laimėjome, kai nusprendėme pradėti iš naujo su kita įrašų kompanija - „Epic“.

Michael Jackson. (AFP/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Michael Jackson. (AFP/Scanpix nuotr.)

Sekantys albumai

Kai pirmą kartą išvydome „The Jacksons“ albumo, kurį įrašėme „Epic“, viršelį, apstulbome pamatę, kokie mes visi panašūs. Netgi Titas atrodė liesas! Tuo metu nešiojau „afrikietišką vainiką“, todėl, rodos, labai neišsiskyriau.

Singlas „Show You the Way to Go“ buvo linksmas, o „Enjoy Yourself“ buvo puikus „gabalas“ šokti. Skambėjo ritminė gitara ir pučiamieji, kurie man tikrai patiko. Daina taip pat atsidūrė pirmoje topų vietoje. Mes sudėjome visą širdį į dainas ir jos tapo geriausios, kokias tik buvome įrašę.

REKLAMA

Gemblas ir Hufas prikūrė tiek dainų, kad užteko antram albumui, bet iš patirties žinojome, kad pamažu netenkame savo tapatybės, nors jie stengiasi iš paskutiniųjų. Mums buvo garbė jaustis „Epic“ šeimos dalimi, tačiau to neužteko. Buvom apsisprendę padaryti viską, ko tiek metų troškome.

„Going Places“, antrasis mūsų albumas su „Epic“ įrašų studija, skyrėsi nuo pirmojo. Jį sudarė daugiau prasmingų dainų, o ne šokių muzikos. Nors žinojome, kad skelbti taiką ir pasiduoti muzikai yra gerai, muzika labiau priminė senąją „O'Jays“ grupės dainą „Love Train“, o ne mūsų stilių.

REKLAMA

Michaelas Jacksonas us tėvais. Reuters/ Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)Michaelas Jacksonas us tėvais. Reuters/ Scanpix nuotr.

Sava leidybos studija

Su Kvinsiu Džounsu (Quincy Jones) susipažinau Los Andžele, būdamas maždaug dvylikos  metų, tačiau mudu ilgai nebendravome. Vėl susitikome po kokių šešerių metų, o draugystė sužydėjo „The Wiz“ filmavimo aikštelėje, virto tėvo-sūnaus santykiais.

Po to, kai baigėme sukti juostą, paskambinau jam ir pasakiau: „Klausyk, ketinu kurti albumą. Gal gali rekomenduoti kokius nors prodiuserius?“ Nedariau jokios užuominos. Klausiau naiviai, bet sąžiningai. Truputį pasišnekėję apie muziką, Kvinsis pasiūlė: „Gal man pačiam jo imtis?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš tikrai apie tai nepagalvojau. Jam pasirodė, kad laidžiau užuominas, aš to nedariau, nes nemaniau, kad domisi mano muzika. Todėl tik kažką išlemenau: „O. Taip, puiki mintis. Net ir nešovė į galvą.“ Tačiau mes iškart pradėjom planuoti albumą, kuris vėliau gavo „Off the Wall“ pavadinimą.

Mes su broliais nutarėme įkurti savo įrašų kompaniją, todėl pradėjom ieškoti tinkamo pavadinimo. Labai žavėjausi povais. Jie man labai gražūs. Viename straipsnyje perskaičiau, kad povo apdaras visomis spalvomis suspindi tik tuomet, kai paukštis įsimylėjęs. Mane pakerėjo povo perteikiama žinia. Naują kompaniją pavadinome „Peacock Productions“, stengdamiesi nesukrauti visko Džeksonų vardui.

REKLAMA

Pirmasis mūsų pasaulinis turnė per muziką akcentavo visų rasių žmonių vienybę. Kai kurie mūsų pažįstami spėliojo, ką turime galvoje tai sakydami, juk, šiaip ar taip, esame juodažodžiai muzikantai. Atsakydavome: „Muzika neskiria spalvų“. Mūsų fanams nerūpėdavo, kokios spalvos mūsų oda ir kokią šalį vadiname namais.

Vėliau išleidome albumą „Destiny“, kuris tapo sėkmingiausiu ir mes supratome pasiekę stadiją, kai žmonės perka albumą todėl, kad yra įsitikinę, jog esam geri, ir kiekviena daina parodysime viską, ką sugebame.

REKLAMA

Michaelas Jacksonas. Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)Michaelas Jacksonas. Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)

Vienatvė ir moterys

„Off the Wall“ kūrimas buvo vienas iš sunkiausių mano gyvenimo periodų nepaisant albumo sėkmės. Tuo metu turėjau mažai artimų draugų, jaučiausi labai vienišas. Šlovė tikrai atneša vienatvę. Šventa tiesa.

Dabar jau išmokau susitaikyti su realybe ir nesijaučiu toks prislėgtas kaip anksčiau. Mokykloje neturėjau tikros merginos. Buvo mergaičių, kurios man atrodė mielos, tik buvo labai sunku prie jų prieiti. Pernelyg jaudinausi, kodėl - nežinau, tiesiog siaubingai. Turėjau vieną gerą draugę. Man ji patiko, bet taip ir nesiryžau to atskleisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmas tikras pasimatymas buvo su Teitum O'Neal. Susipažinome klube „On the Rox“. Apsikeitėme telefonais, dažnai skambinome vienas kitam. Prašnekėdavau su ja po kelias valandas grįžęs iš keliones, studijoje, namuose.

Per pirmąjį pasimatymą nuėjome į Hju Hefnerio vilą ir smagiai pasilinksminome. Tą vakarą bare ji paėmė mane už rankos. Sėdėjau prie stalelio, kai susipažinome, ir staiga pajutau, kaip švelni ranka suima manąją. Daugumai žmonių tai nieko nereikštų, o man atrodė rimta. Ji palietė mane.

Mūsų santykiai tapo rimti. Aš pamilau ją (ji mane) ir labai ilgai buvome artimi. Ilgainiui meilė virto draugyste. Mes ir dabar pasišnekame. Ko gero, reikia pripažinti, kad ji buvo pirmoji mano meilė - po Dajanos Ros.

REKLAMA

Kai išgirdau, kad Dajana Ros išteka, džiaugiausi, kad ji dabar laiminga. Bet man buvo sunku apsimetinėti, jog džiūgauju, nes draugė išteka už visiškai nepažįstamo vyro. Norėjau, kad ji būtų laiminga, tačiau turiu prisipažinti, jaučiausi šiek tiek įskaudintas ir pavydėjau, juk visada mylėjau Dajaną ir visada mylėsiu.

M. Jacksonas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)M. Jacksonas (nuotr. SCANPIX)

Visų laikų geriausiai parduodamas albumas

Kai man sukako dvidešimt vieneri, perėmiau visus savo verslo reikalus. Tai buvo reikšmingas mano gyvenimo įvykis vien todėl, kad vėlesnė sėkmė įrodė, jog „vaikas-žvaigždė“ gali išaugti į brandų atlikėtą, kuris nepraranda savo patrauklumo.

REKLAMA

Iš dabartinės perspektyvos matau ir suvokiu, kaip pirmasis albumas „Off the Wall“ parengė mane darbui, kuris virto „Thriller“ albumu. Albumą „Off the Wall“ mano šalyje nupirko šeši milijonai žmonių, bet aš norėjau albumo, kurio tiražas būtų dar didesnis. Nuo pat vaikystės svajojau įrašyti visų laikų geriausiai parduodamą albumą.

Aš tikiu norų išsipildymu ir žmogaus sugebėjimu įgyvendinti savo troškimus. Tikrai tikiu. Kas kartą pamatęs saulėlydį, prieš saulei pasislepiant už horizonto ir galutinai pradingstant, tyliai sugalvoju norą. Tarsi pasiunčiu jį saulei prieš užgęstant paskutinaim šviesos krašteliui.

REKLAMA
REKLAMA

Prisimenu, kaip kartą su kolegomis dirbome studijoje prie „Thriller“ albumo. Lošiau pinbolą, kai kažkuris jų pasiteiravo: „Jeigu šitas albumas nebus toks sėkmingas kaip pirmasis, tu nusivilsi?“ Pamenu, kaip nusiminiau ir įsižeidžiau, kad toks klausimas išvis kilo. Atrėžiau, kad antrajam albumui seksis geriau. Prisipažinau, jog noriu, kad tas albumas būtų didžiausias visų laikų bestseleris. Vyrai ėmė juoktis. Noras atrodė toks nerealus.

Kurdamas tą albumą kartais susinervindavau arba nuliūsdavau, nes nesugebėdavau atskleisti kartu dirbantiems žmonėms to, ką pats mačiau. Ir dabar man kartais taip nutinka. Dažnai žmonės tiesiog nemato to, ką įžvelgiu aš. Jie pernelyg abejoja. Niekada neatliksi darbo gerai, jei savimi abejosi.

„Thriller“ albuamas iš tiesų tapo geriausiai perkamu visų laikų albumu ir tas faktas atsidūrė ant Gineso pasaulio rekordų knygos viršelio. Svajonė virto realybe.

Kitoje dalyje aprašysime Micahelo Jacksono legendinius vaizdo klipus, ne mažiau legendinę mėnulio eiseną bei pašniukštinėsime Michaelo Jacksono gyvenimo detalėse, kontroversijose.

Taip pat skaitykite:

M. Jacksonas apie save (I dalis)

M. Jacksonas apie save (II dalis)


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų