REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paraginusi stabdyti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) veiklą ir pažadėjusi visokeriopą pagalbą, Europos Sąjunga (ES), panašu, pažadus pamiršo. Suformuotoje naujoje finansinėje perspektyvoje 2014-2020 metais IAE uždarymui skiriama perpus mažesnė suma nei prašoma Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva 2014-2020 metų laikotarpiui ES prašė skirti 870 mln. eurų, dar 100 mln. skirtų Lietuva. Tačiau panašu, kad lūkesčiai liks neįgyvendinti, kadangi bendra trijų ES šalių narių (Slovakijos, Bulgarijos, Lietuvos) atominių jėgainių uždarymui skiriama suma – 700 mln. eurų. Lietuvai tektų maždaug 300-400 mln. eurų.

REKLAMA

„Tokia suma mus lengvai šokiravo. Grubiai skaičiuojant, trijų AE uždarymui trūksta maždaug milijardo eurų“, – sakė „Ekonomika.lt“ šaltinis. Pasak jo, nors Lietuvai stojant į ES ir derantis dėl IAE uždarymo buvo žadama pagalba ir didžioji dalis finansavimo būtent iš Sąjungos, dabar pažadai pamirštami. „Sutartyje su ES yra juodu ant balto įrašyta, kad Lietuva turi teisę gauti adekvatų finansavimą, kadangi našta, tenkanti šaliai, yra neadekvati jos dydžiui. Ir pats projektas vienai valstybei, tokiai kaip Lietuva, kainuoja per brangiai“, – sakė šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA

2014-2020 metais, pasak šaltinio, būtų vykdomi svarbiausi IAE uždarymo darbai, tačiau dėl sumažinto finansavimo juos gali tekti atidėti, o tai reikštų atominės jėgainės uždarymo projekto pabrangimą.

Finansinėje perspektyvoje suformuluotos idėjos nėra galutinės, todėl neatmetama galimybė išsiderėti palankesnę sumą Lietuvai arba sulaukti pažado peržiūrėti finansavimą atsiradus pirmai galimybei. Neslepiama, kad sėkmingoms deryboms gali sukliudyti ES Audito rūmų išvados, susijusios su IAE eksploatavimo nutraukimo darbais bei lėšų panaudojimu. „Ekonomika.lt“ šaltinio teigimu, išvados busiančios neigiamos, priekaištų jose negailima tiek pačiai Lietuvai, tiek uždarymą finansuojantiems bankams ir pačiai Europos Komisijai. Pastebima, kad ES Audito rūmų ataskaita nebus palanki nė vienai atomines jėgaines uždarančiai šaliai.

Dina Sergijenko

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų