REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likęs nesuimtas už tai, kad padegė gyvą medkirtį, brigadininkas netrukus miške išprievartavo ir nužudė moterį.

REKLAMA
REKLAMA

Netoli Užvenčio (Kelmės raj.) esančiame „trijų trobų“ Želvių kaimo pamiškėje su vyru bei jauniausiuoju devyniolikmečiu sūnumi gyvenusi 44 metų Genovaitė Vasilienė niekada nedingdavo visai nakčiai. Tad kai pernai, liepos 14-ąją, trečiadienį, G. Vasilienė išėjo iš namų ir iki ryto negrįžo, artimieji ne juokais sunerimo.

REKLAMA

Jau kitą rytą dingusios žmonos ėmė ieškoti sutuoktinis 46 metų Alfonsas Vasilius su sūnumi Simu. Į paiešką įsijungė ir netoliese gyvenantis pražuvėlės tėvas, tiksliau, G. Vasilienę užauginęs patėvis –buvęs kolūkio darbininkas Alfonsas Geštautas (80 m.).

Vyrai pirmiausia surado liudytojus, mačiusius, kaip G. Vasilienė sėda į baltą mikroautobusą ir kažkur išvažiuoja.

Didmiestyje tokį automobilį surasti būtų neįmanoma, tačiau visi aplink Užventį gyvenantys žmonės žinojo, kad baltu autobusiuku „Volkswagen Transporter“ važinėjasi „miškiniai“. Taip žmonės vadina smulkaus verslininko Budreckio medkirčių brigadą, pernai vasarą kirtusią medžius Užvenčio bei Želvių giriose. Šis darbdavys laiko kelis pjūklininkus, kuriems vadovauti buvo paskirtas iš šių vietų kilęs 30 metų Nerijus Bagdonas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagiriškuose, netoli Užvenčio, medkirčiams buvo išnuomotas kaimo namelis, o brigadininkas N. Bagdonas gavo baltą autobusiuką, kuriuo jis „miškinius“ vežiojo į girią.

Kai dingusios G. Vasilienės artimieji, užsukę į medkirčių nuomojamą sodybą, ėmė N. Bagdono teirautis, kur šis trečiadienio vakarą baltuoju autobusiuku nuvežė moterį, brigadininkas suprato, kad jam būtų kvaila neigti liudytojų matytą faktą. N. Bagdonas sumojo akiplėšiškai pameluoti, kad moterį pavėžėjo apie porą kilometrų, išlaipino pamiškėje ir nuburzgė pas savo „miškinius“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brigadininkas pamelavo

Patėvis A. Geštautas kartu su žentu A. Vasilium bei anūku Simu Vasilium išmaišė A. Bagdono nurodytą mišką bei apylinkes, tačiau neaptiko nė menkiausio dingusiosios pėdsako.

Beklaidžiodami ieškotojai sutiko medžiotoją, kuris papasakojo vėlų trečiadienio vakarą matęs baltą mikroautobusą, kuriuo važiavo N. Bagdonas su kažkokiu draugu, visai kitame, nei nurodė pats brigadininkas, miške! Automobilis stovėjo giliai įklimpęs girios keliuko purvyne.

Priėjęs medžiotojas N. Bagdono dar paklausė, ko jie girti naktimis trankosi po mišką – ar tik ne brakonieriauja? Tačiau žvilgtelėjęs į mašinos vidų ir įsitikinęs, kad įklimpėliai šautuvų nesiveža, medžiotojas pasitraukė, o telefonu iškviestam traktoriui ištempus mikroautobusą, vyrai nuvažiavo.

REKLAMA

Vėl nuskubėję pas N. Bagdoną G. Vasilienės giminaičiai ėmė „miškinių“ brigadininką remti prie sienos – kodėl jis melavo? Ką slepia? Žvelgdamas į horizontą negyvu žvilgsniu, N. Bagdonas nenoriai prisipažino suklydęs nurodydamas mišką, bet toliau kategoriškai neigė ką nors žinąs apie dingusią G. Vasilienę.

Puolė plauti automobilį

Pagrasinę, kad melagį paskųs policijai, G. Vasilienės artimieji išvyko. Atsigręžę vyrai pastebėjo, kad N. Bagdonas nedelsdamas puolė plauti mikroautobuso vidaus, ko anksčiau niekada nedarydavo.

REKLAMA

„Tuo parūdijusiu autobusiuku per girių kemsynus vežiojami pjūklai, malkos, sakuoti ir žemėti darbininkai. Mašina tikriausiai niekada nemačiusi nei vandens, nei šepečio. Todėl nustebome pamatę, kad išgirdęs apie policiją N. Bagdonas puolė šveisti ir blizginti mikroautobusą – lyg į paradą ruoštųsi“, – „Akistatai“ pasakojo nužudytosios artimieji.

Telefonu išgirdę žinią, kad motina dingo be žinios, Anglijoje gyvenantys du G. Vasilienės sūnūs metė darbus ir išskubėjo į Lietuvą. Tik policininkai neskubėjo skelbti paieškos, bet visgi paskambino apylinkės inspektoriui, kad šis pasidomėtų, ką slepia N. Bagdonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Purvina medkirčio istorija

Policijos inspektorius atvažiavo pas medkirčių brigadininką. Užmetęs akį į išplautą baltąjį mikroautobusą, pareigūnas apklausė N. Bagdoną, bet pastarasis tik pakartojo savo melą, kaip G. Vasilienę pavežęs, išleidęs ir daugiau esą akyse nematęs.

Tuo metu Kelmės policijos komisariato kriminalistai iš kompiuterių duomenų bazės gavo visas žinias apie N. Bagdoną. Jas perskaičiusiems tyrėjams profesinė nuojauta kuždėjo, kad medkirčių brigadininkas – itin linkęs smurtauti, todėl jis gali būti ir G. Vasilienės žudikas.

REKLAMA

Nors Kelmės rajono Junkilų kaime su sugyventine vaiką auginantis N. Bagdonas nė karto neteistas, tačiau pagarsėjęs sadistišku elgesiu bei kvailais išpuoliais.

Padegė gyvą žmogų

2009-ųjų kovą dingo vienas benzininis pjūklas. N. Bagdonas įtarė vieną darbininką, kurį kartu su savo pavaduotoju Algirdu Skirmantu sumušė, versdamas prisipažinti. Tačiau net ir daužomas žmogus prisiekinėjo daikto neėmęs, tuo tik dar labiau įsiutindamas N. Bagdoną. Jis ant medkirčio šliūkštelėjo benzino ir jį padegė! Smarkiai apdegusį vyrą medikams ligoninėje pavyko išgelbėti, o tada atsirado ir pjūklas, kuris buvo paprasčiausiai pamestas per „miškinių“ išgertuves.

REKLAMA

Sadistui N. Bagdonui buvo iškelta baudžiamoji byla, bet brigadininkas teismo laukti liko laisvas, todėl nutarė, kad yra nebaudžiamas.

Pernai per Jonines N. Bagdonas surengė naują kruviną išpuolį, tiesa, ne savo rankomis. Junkilų kaime per šokius girtas N. Bagdonas susipyko su kažkokiu vyruku ir nutarė atkeršyti: baltuoju autobusiuku iš nuomojamo „miškinių“ namelio Pagiriškiuose atsivežė girtus medkirčius, kuriuos „užsiundė“ ant šokančiųjų.

Organizavo muštynes

Medkirčiai visai niekuo dėtam pro šalį ėjusiam vedusiam Junkilų kaimo gyventojui gelžgaliu sulaužė kaukolę. Subėgę kaimo vyrai surišo mušeikas ir iškvietė policiją, tik apsukrusis N. Bagdonas spėjo išnešti kudašių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visa tai sužinoję Kelmės kriminalistai nutarė medkirčių nuomojamame namelyje atlikti kratą, kurios metu rado po lova paslėptą brigadininko nelegaliai laikomą medžioklinį šautuvą.

Kelioms paroms sulaikytas N. Bagdonas nesispyriodamas prisipažino laikęs šautuvą, tačiau atkakliai neigė ką nors žinąs apie dingusią G. Vasilienę ir veržėsi kuo greičiau į laisvę.

Na, o dingusios G. Vasilienės artimieji toliau kasdien atkakliai ieškojo moters.

Kūną surado artimieji

Ketvirtą paieškos dieną, liepos 18-ąją, ieškotojai sutiko karvių bandos melžti pėdinantį ūkininką Rimantą Krencių, kuris prisiminė, kad naktį į liepos 15-ąją, prieš pat vidurnaktį, jo sūnui Romui Krenciui, vairuojančiam traktorių, paskambinęs N. Bagdonas. Jis skundėsi, kad jo autobusiukas antrą kartą per naktį įklimpo miške prie Varmės upelio netoli Lapvarčių ir prašėsi ištraukiamas traktoriumi.

REKLAMA

Ieškotojai nedelsdami nuskubėjo į nurodytą vietą. Nuvažiavę pasidalijo į kelias grupeles ir ėmė sukti ratus. Netrukus pasigirdo A. Geštauto riksmas...

Pribėgę G. Vasilienės vyras su sūnumi pamatė ieškomąją. Moteris gulėjo išrengta nuoga, įmesta į krūmus. Iš šliūžės žolėje moterį radę artimieji nusprendė, kad žudikas ją vilko už kojų, nes veidas buvo apibrozdintas.

Išžagino ir užmušė

Sužinojus, kad surastas G. Vasilienės kūnas, N. Bagdonas nebuvo paleistas, o pradėtas tardyti ką tik užvestoje byloje dėl tyčinio nužudymo. Įtariamasis tą pačią dieną palūžo ir prisipažino.

REKLAMA

Pasirodo, liepos 14-osios vakare „miškinių“ brigadininkas, važiuodamas baltuoju autobusiuku pro Želvius, pamatė G. Vasilienę ir stabtelėjo ją pavėžėti.

Tądien N. Bagdonas buvo įkaušęs nuo alkoholio, todėl vairuodamas miške pasiūlė moteriai pasimylėti. G. Vasilienė atsisakė, bet buvo ištempta iš autobusiuko, pargriauta ant žemės, nurengta ir išžaginta.

Gal be reikalo išniekintoji pagrasino pasiskųsianti policijai, nes po tų žodžių nebaudžiamu ereliu besijautęs N. Bagdonas G. Vasilienę mirtinai sumušė.

Po egzekucijos smurtautojas nuogą auką, nuo kurios neužmiršo nuplėšti auksinės grandinėlės, įmetė į mikroautobusą ir nuvažiavo slėpti lavono, bet už poros kilometrų, prie Varmės upelio, mašina netikėtai užklimpo. Nutaręs lavoną paslėpti vėliau, žudikas G. Vasilienės kūną už kojų nuvilko į miško gilumą ir paslėpė krūmuose, o pats telefonu išsikvietė traktorių.

REKLAMA
REKLAMA

Nuosprendis pradžiugino

Žudikas nesitikėjo būsiąs policijos sulaikytas dėl po lova slepiamo šautuvo, todėl nespėjo užkasti G. Vasilienės kūno, kurį surado jos artimieji.

Pernai lapkritį už medkirčio apdeginimą N. Bagdonas buvo nuteistas kalėti 9 metus. Išgirdęs, kad privalo ligonių kasai atlyginti 2 500 litų už gydymą bei 50 000 litų padegtajam už kančias, N. Bagdonas tik ironiškai suprunkštė.

Teisiamas už G. Vasilienės išžaginimą, apiplėšimą bei nužudymą nusikaltėlis jau nebeprunkščiojo, o savo negyvu žvilgsniu dėbčiojo į nužudytosios artimuosius. Išgirdęs, kad išvengė kalėjimo iki mirties, o sudėjus bausmes už kelis sunkius nusikaltimus turės kalėti tik 20 metų, medkirtys patenkintas nusišypsojo ir, ant galvos užsimetęs džemperio gobtuvą, kad fotografai nematytų jo veido, ramiai leidosi policininkų išvedamas.

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų