• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš miesto gimtadienį akmens skulptūros simpoziumo dalyvių darbai bus įkurdinti Sausio 13-osios skvere. Prie skulptūrų vargu ar atsiras jų identifikavimo lentelės, nors miesto valdžia darbus atlikti žadėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio 13-osios skverą veikiai papuoš penkios skulptūros, kurias sukūrė 4-ojo tarptautinio akmens skulptūros simpoziumo dalyviai. Šiųmečio simpoziumo tema „Skulptūra tarp mūsų. Laisvė“.

REKLAMA

Dovana miestui

Simpoziume dalyvavo ir „Aukštaitijos vandenų“ bendrovės teritorijoje tris savaites dekoratyvinio pobūdžio skulptūras kūrė penki profesionalūs skulptoriai iš Lietuvos ir užsienio – Thierris Lauwersas (Belgija), Ozguras Turhanas (Turkija), Rumenas Dimitrovas (Bulgarija), Antanas Balkė ir Vytautas Tallat-Kelpša (Lietuva).

Simpoziumui surengti miesto valdžia skyrė 30 tūkstančių litų.

Akmens skulptūromis labai džiaugėsi miesto Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė. Anot jos, skulptoriai jau ketvirtą kartą Panevėžiui dovanoja meno kūrinius, jie puošia Laisvės aikštę, Senvagę, o šiemet sukurti darbai bus pastatyti Sausio 13-osios skvere. „Šiųmečio akmens skulptūros simpoziumo dalyviai kūrė Laisvės tematika, – aiškino valdininkė, – todėl ir nuspręsta jas pastatyti Sausio 13-osios skvere. Jis skulptūromis pasipuoš prieš pat 508-ąjį miesto gimtadienį. Skulptūros bus įtvirtintos, o ties kiekviena pastatyta identifikavimo lentelė su skulptoriaus vardu, pavarde, pavadinimu ir nuoroda, kada vyko simpoziumas.“

REKLAMA
REKLAMA

Darbus atliks iki galo

Pasitikslinus, ar skulptūrų identifikavimo lentelės bus tikrai padarytos ir ar tiems darbams atlikti bus skirta pinigų, J. Gaidžiūnaitė patvirtino: „Visi darbai turi būti atlikti iki galo. Šių metų simpoziumui, kaip ir prieš tai buvusiems, Savivaldybė lėšų skyrė – 30 tūkstančių litų. Taip pat buvo neužmiršta, kad reikės pinigų ir skulptūroms pastatyti, ir identifikavimo lentelėms pagaminti bei jas pastatyti ties kiekviena skulptūra. Taip buvo anksčiau, taip bus ir dabar. 30 tūkstančių – nėra dideli pinigai, nes, kiek pamenu, prieš porą metų 3-iajam simpoziumui buvo skirta 40 tūkstančių litų“, – įtikinamai kalbėjo J. Gaidžiūnaitė ir žadėjo, kad prie kiekvienos naujos skulptūros tikrai stovės identifikavimo lentelės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškinus, kodėl taip rūpinamės skulptūromis ir jų identifikavimo lentelėmis, nes Senvagėje ne prie visų meno kūrinių jos yra, o prie kai kurių lentelės stovi, bet perskaityti, kas parašyta, – neįmanoma, administracijos direktorės pavaduotoja J. Gaidžiūnaitė stebėjosi: „Kokie panevėžiečiai vandalai! Jie ne tik žiūri į skulptūras, bet dar jas niokoja. Negerų žmonių yra... Vieni kuria grožį, o kiti jį sugeba tik niokoti. Teks sudaryti sąmatą ir numatyti pinigų identifikavimo lentelėms padaryti. Negalima taip palikti, nes dabar neaišku, kokio akmens skulptūros simpoziumo, koks dalyvis sukūrė meno kūrinį ir padovanojo miestui. Tikrai nepaliksime taip. Juolab kad artėja ir miesto gimtadienis, ir krepšinio čempionatas. Reikės sutvarkyti.“

REKLAMA

Pinigų neturi

Akmens skulptūromis – tos, kur jau stovi, ir tas, kurias dar pastatys, – rūpinasi ir jas prižiūri bendrovė „Panevėžio gatvės“. Savivaldybei pavaldžios įmonės vadovas Gintaras Petrauskas, išgirdęs apie naujai sukurtas akmens skulptūras, pratarė: „Žinau, kad vyko toks simpoziumas, bet mums dar niekas nesakė, kad jas statysime Sausio 13-osios skvere. Tam nėra numatyta net lėšų. Tiesa, miesto Savivaldybė metams mažosios architektūros elementams prižiūrėti ir kitiems panašiems darbams atlikti skyrė 50 tūkstančių litų. Tai labai mažai, nes dalis lėšų jau panaudota. Suoliukus tvarkėme ir kitus priežiūros darbus atlikome. O kiek jų dar teks atlikti iki miesto gimtadienio! Todėl nežinau, kaip bus. Galbūt skirs papildomai lėšų, kad galėtume pastatyti 4-ajame akmens skulptūros simpoziume sukurtus darbus.“

G. Petrauskas pasakojo, kad mažosios architektūros elementams prižiūrėti lėšų reikia. „Juk skulptūras reikia valyti, – skaičiavo jis darbus. – Jeigu jos yra išjudintos iš vietos, sutvirtinti. Ir identifikavimo lentelėms atnaujinti arba naujas vietoj išvogtų pastatyti pinigų reikia, ir nemažai. Tik, atrodo, kad tai smulkūs darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų