REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos 1-osios bus privaloma deklaruoti per Lietuvos sieną visoje šalies teritorijoje gabenamus grynuosius pinigus, kurių vienkartinė suma viršija 10 tūkst. eurų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta. Tačiau visuotinio vežamų grynųjų pinigų deklaravimo nebus.

REKLAMA
REKLAMA

Vežama grynųjų pinigų suma bus deklaruojama raštu. Muitinės pareigūnas pateiks deklaraciją, kurią turės užpildyti pats asmuo. Kilus įtarimams, kad deklaracijoje pateikti duomenys neteisingi, asmuo ir jo automobilis bei daiktai galės būti patikrinti. Informaciją apie visus grynųjų pinigų gabenimo atvejus muitinės pareigūnai teiks Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT).

REKLAMA

Už deklaravimo tvarkos reikalavimų pažeidimus ATPK nustatyta administracinė atsakomybė - bauda nuo 1 tūkst. iki 3 tūkst. litų su galimybe konfiskuoti rastus grynuosius pinigus. Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, jau bausto už šiuos pažeidimus, užtrauks baudą nuo 3 tūkst. iki 10 tūkst. litų su galimybe konfiskuoti rastus grynuosius pinigus.

Be to, muitinės pareigūnai įgijo teisę surašyti administracinius teisės pažeidimų protokolus dėl grynųjų pinigų deklaravimo tvarkos pažeidimų. Šių administracinių teisės pažeidimų bylas nagrinės rajonų (miestų) apylinkių teismai.

REKLAMA
REKLAMA

Naujosios Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pakeitimus parengusi FNTT atsižvelgė į Europos Tarybos ekspertų rekomendacijas.

Tarptautinė praktika rodo, kad grynųjų pinigų nelegalus gabenimas yra vienas dažniausių pinigų plovimo elementų, kuriuo siekiama nuslėpti neteisėtą piniginių lėšų šaltinį ir kilmę, kilmės valstybę.

Iki šiol Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos valstybėse nusikalstamu būdu įgytos lėšos buvo be trukdžių pervežamos į pageidaujamas valstybes, jose atliekamos tolesnės finansinės operacijos, taigi nelegalių lėšų kilmės valstybę atsekti buvo ypač sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų