REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žymus JAV mokslininkas, vienas garsiausių hipotezės apie natūralų Žemės klimato keitimąsi šalininkų, daug metų gavo finansinę paramą tyrimams vykdyti iš naftos, dujų ir akmens anglies gavyba besiverčiančių kompanijų, pranešė gamtosaugos organizacija „Greenpeace".

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime teigiama, kad amerikietis astrofizikas Willie Soonas, dirbantis Harvardo - Smithsono astrofizikos centro Saulės, žvaigždžių ir planetų skyriuje, yra vienas garsiausių klimato šiltėjimo dėl žmogaus veiklos teorijos priešininkų. Jis griežtai nesutinka su teiginiu, kad planetos klimatas keičiasi dėl didėjančių „šiltnamio dujų" emisijų, kurios atsiranda deginant organinį iškastinį kurą.

REKLAMA

„Greenpeace" išplatintame pranešime pateikiami įrodymai, kad W. Soonas daug metų gaudavo ir tebegauna finansinę paramą iš naftos ir anglies bendrovių. Remdamiesi Harvardo - Smithsono astrofizikos centro veiklos ataskaitomis, kurios buvo gautos pasinaudojus JAV galiojančiu informacijos laisvės aktu, „Greenpeace“ atstovai nustatė, kad nuo 2001 m. Willie Soonas iš įvairių naftos, dujų ir anglies gavyba užsiimančių kompanijų iš viso yra gavęs didesnę nei 1 mln. dolerių paramą. Nuo 2002 m. visi šio mokslininko  vykdomi klimato kaitos tyrimai buvo finansuojami vien tik minėtų bendrovių pinigais.

REKLAMA
REKLAMA

W. Soonas garsėja kaip natūralių Žemės klimato pokyčių teorijos šalininkas: jis bando įrodyti, kad stebimus klimato pokyčius labiausiai lemia sumažėjęs Saulės aktyvumas.

Savo ruožtu mokslininkas pripažino gavęs paramą iš organinį kurą išgaunančių kompanijų, tačiau neigia, kad tai galėjo kaip nors atsiliepti jo vykdomiems tyrimams. W. Soonas tvirtina, kad rėmėjai nedarė jokios įtakos jo moksliniam darbui. „Jei „Greenpeace„ būtų pasiūliusi man paramą, aš ją irgi būčiau priėmęs“, - pareiškė jis.

Tai jau antrasis su klimato kaitos teorijomis siejamas skandalas. 2009 m. hakeriai internete paskelbė pasaulinio atšilimo reiškinį nagrinėjančių mokslininkų elektroninį susirašinėjimą, kuriame buvo galima įžvelgti sąmoningo duomenų falsifikavimo požymių siekiant sudaryti įspūdį, kad klimato atšilimas yra kur kas dramatiškesnis, nei yra iš tiesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų