REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parduotuvių lentynose ir mugėse jau galima pamatyti Kokybės ženklu paženklintų produktų, kuriems būdingas natūralumas, didesnis maistingumas ir kitos vertingos savybės.

REKLAMA
REKLAMA

Šis ženklas yra registruotas Valstybiniame patentų biure ir  Žemės ūkio ministerijos pavedimu sertifikuojamas VšĮ „Ekoagros“. Išskirtinės kokybės maisto produktų (IKP) gamintojai remiami iš valstybės biudžeto pagal Kaimo plėtros 2007–2013m. programos priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“.

REKLAMA

Pažangus ūkininkavimo būdas

Netoli Pasvalio, Trajoniškio kaime, įsikūrusi bendrovė „Sodžiaus rytas“ pirmąjį VšĮ „Ekoagros“ sertifikatą , patvirtinantį, kad išaugintos morkos ir burokėliai atitinka išskirtinės kokybės produktams (IKP) keliamus reikalavimus, pelnė 2009-aisiais. Pernai buvo sertifikuotos likusios daržovės: kopūstai, bulvės, svogūnai ir kt.

Tai bene didžiausias išskirtinės kokybės daržovių augintojas Lietuvoje. Daržovių laukai užima daugiau kaip šimtą hektarų. Morkos sėjamos net 50 ha. Kopūstai auginami 30 ha, burokėliai – perpus mažesniame plote. Kitų rūšių daržovės išsitenka šešiuose hektaruose.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės vadovas Algimantas Morkūnas tvirtina, kad jų taikomas ūkininkavimo būdas yra pažangesnis už ekologinį. IKP ūkyje, priešingai nei ekologiniame, galima naudoti mineralines trąšas bei pesticidus – tiek, kiek yra būtina normaliam augalų augimui užtikrinti. Kad trapi riba nebūtų peržengta, periodiškai atliekami tyrimai. Pasak A.Morkūno, nenaudojant jokių augalų apsaugos priemonių, vargu ar pavyktų užauginti deramos kokybės daržovių. Kas gi norės pirkti menką ar kirmėlių apgraužtą kopūstą?

Taps konkurencingesni

Ryžto auginti kokybiškas daržoves „Sodžiaus rytui“ suteikė siekimas konkuruoti su įvežtine produkcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar bendrovės laukuose seikėjama bent trečdaliu mažiau trąšų nei įprastuose ūkiuose. Įpusėjus derliaus brandai žemės ūkio chemija visai nenaudojama. Piktžolės ravimos rankomis. Tai atsieina kelis kartus brangiau nei purkšti herbicidus.

Dėl auginimo technologijos išskirtinės kokybės daržovių savikaina brangesnė, jos ir kainuoja brangiau už įprastines. Vis dėlto jos yra pigesnės už ekologiškas.

Anksčiau sertifikuotų daržovių bendrovė atveždavo tik į muges, o nuo praėjusių metų gruodžio „Sodžiaus rytui“ prekybos sales atvėrė ir didieji prekybos centrai. Pasak A. Morkūno, kol kas už aukštesnę kainą pavyko parduoti nedidelę daržovių produkcijos dalį. Tačiau tai tik pradžia. Ateitį bendrovės vadovas vertina optimistiškai.

REKLAMA

IKP pionieriai

Pirmasis išskirtinės kokybės produkto sertifikatas Lietuvoje išduotas 2008-aisiais (mėsinių viščiukų augintojui). Šių metų pradžioje turėjome 32 sertifikuotus IKP gamintojus.

Daugiausia tai bitininkai – 26. Bendra metinė jų bitynų produkcija – daugiau kaip 30 tonų išskirtinės kokybės medaus.

Maisto kokybės schemoje dalyvauja trys sodininkai. Du ūkininkai augina bemaž 5 ha aviečių, gervuogių ir serbentų, vienas – per 40 ha obelų sodą, iš kurio kasmet priskina daugiau kaip 230 t išskirtinės kokybės obuolių.

REKLAMA

Tarp IKP pionierių – ir trys daržininkystės ūkiai. Bendras juose auginamų daržovių plotas sudaro beveik 200 ha.

Tikėtina, kad prie šių gamintojų šiemet gali prisijungti antratiek ūkininkų, perdirbėjų.  patrauklesnės.

Parama – kompensacinė

Išskirtinės kokybės maisto produktų gamyba remiama iš ES bei valstybės biudžeto. Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“ dalyviams per metus skiriama maksimali finansinė parama – 10 358 litų (3000 eurų), šia parama IKP gamintojai gali naudotis iki penkerių metų. Manoma, kad per tą laiką jie turi progą pakankamai sustiprėti ir tapti konkurencingi, rinkoje išsikovoti sau nišą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parama teikiama gaminantiesiems ar auginantiesiems šiuos produktus: paukštieną, mėsą, pieną, sūrius, miltus, kruopas, burokėlius, ridikėlius, salotas, kopūstus, žiedinius kopūstus, svogūnus, česnakus, morkas, pomidorus, agurkus, saldžiąsias paprikas, bulves, obuolius, kriaušes, slyvas, vyšnias, avietes, braškes, serbentus, medų bei bičių produktus ir jų mišinius, atitinkančius žemės ūkio ministro nustatytus reikalavimus. Europos Komisijai pritarus, į remiamų produktų sąrašą bus įtraukti kiaušiniai, triušiena, aviena, pieno produktai, tradicinis mėsos gaminys „Skilandis“.

REKLAMA

Žemės ūkio ministerijos Išteklių ir kokybės politikos departamento Kokybės politikos skyriaus vedėja Angelė Liubeckienė akcentuoja, kad ši parama yra kompensacinė – šimtu procentų padengiamos sertifikavimo, laboratorinių tyrimų ir pan. išlaidus; tinkamos kompensuoti išlaidos yra griežtai apibrėžtos.

Tinkamomis kompensuoti taip pat gali būti pripažintos veiklos, susijusios su kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimu ir realizavimu, išlaidos: vartotojų informavimo, transporto, reklamos, dalyvavimo mugėse ir pan. išlaidos. Taisyklės numato, kad atlyginta gali būti iki 80 proc. šių tinkamomis pripažintų išlaidų. Šiuo atveju paramos gali prašyti ne pavieniai gamintojai, o gamintojų asociacijos ir kooperatyvai.

Paraiškos dėl veiklos, susijusios su kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimu ir realizavimu, finansavimo renkamos nuo birželio 1-osios iki birželio 30-osios.

ŽŪM inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų