REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krikščionių partijos frakcijos Seime seniūnas Vidmantas Žiemelis mano, kad Seime patvirtinta valdančiųjų rezoliucija dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) iš esmės yra niekinė, suteikianti Vyriausybei galimybę derėtis su Trišale taryba nors ir iki kadencijos pabaigos, o po to dar ilgus mėnesius ieškoti argumentų dėl MMA diferencijuoto nustatymo atskiroms ūkio šakoms, regionams bei darbuotojų grupėms.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi Seimas paveda Vyriausybei atlikti Sizifo darbą, kuris, V. Žiemelio nuomone, vargu ar yra įgyvendinamas. „Taigi šia rezoliucija Seimo dauguma pademonstravo visišką abejingumą žmonių, gyvenančių ties skurdo riba, atžvilgiu“, – teigia V. Žiemelis.

REKLAMA

Jis buvo įregistravęs rezoliucijos pataisos projektą, pagal kurią MMA jau nuo šių metų liepos 1 dienos turėjo kilti iki 900 litų, nuo kitų metų pradžios – iki 1000 litų, o iš papildomai gautų įplaukų būtų laipsniškai didinamas neapmokestinamų pajamų dydis.

„Deja valdantieji nesiryžo pritarti šioms pataisoms ir taip palengvinti ne vieno žmogaus gyvenimą“, – apgailestauja V. Žiemelis.

Krikščionių partijos frakcijos seniūnas taip pat teigia, kad MMA didinimas duotų teigiamą suminį poveikį centrinės valdžios sektoriaus finansams, nes „Sodros“, Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir nacionalinio biudžeto papildomos pajamos viršytų papildomas jų išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA

Krikščionių partijos lyderis ekspremjeras Gediminas Vagnorius teigia, kad nuo 2008 m. sausio 1 d. nedidinta MMA per trejus metus atsiliko nuo realios ekonominės vertės, todėl daro žalą šalies ekonomikai ir gyventojų realioms pajamoms, kurios toliau sparčiai krenta dėl nekompensuojamo maisto produktų ir energetinių išteklių brangimo.

Anot ekspremjero, atlyginimų ir pensijų rodikliai Lietuvoje ženkliai atsiliko nuo kaimyninių ES valstybių, nes šalies Vyriausybė palaiko žemiausią (po Rumunijos ir Bulgarijos) MMA lygį ir dirbtinai slopina vidaus vartojimą, tuo pačiu naikindama šalies įmonėse darbo vietas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ELTA jau skelbė, antradienį parlamentarai priėmė redakcinės darbo grupės narių Rimanto Jono Dagio, Eriko Tamašausko, Jurgio Razmos, Algio Čapliko ir Vito Matuzo parengtą Seimo rezoliuciją „Dėl minimalios mėnesinės algos“.

Joje Seimas pasiūlė Vyriausybei, „remiantis objektyviais ekonominės socialinės padėties vertinimais, neatidėliojant suformuoti poziciją savo atstovams Trišalėje taryboje dėl minimalios mėnesinės algos didinimo, o gavus Trišalės tarybos teikimą – priimti Vyriausybės nutarimą dėl minimalios mėnesinės algos didinimo“.

REKLAMA

Savo priimtoje rezoliucijoje Seimas prašo Trišalės tarybos narius kiek įmanoma greičiau priimti sprendimą dėl minimalios mėnesinės algos didinimo siūlymo. Parlamentarai siūlo Trišalei tarybai ir Vyriausybei apsvarstyti diferencijuotos minimalios mėnesinės algos nustatymą atskiroms ūkio šakoms, regionams bei darbuotojų grupėms.

Savo priimtoje rezoliucijoje Seimas pabrėžė, kad minimalios mėnesinės algos dydis turėtų viršyti skurdo lygį (2009 m. – 831 Lt), o pagal Europos socialinės chartijos reikalavimus grynasis minimalus darbo užmokestis turi sudaryti 50–60 procentų grynojo šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Už tokią rezoliuciją antradienį balsavo 76, prieš – 2, susilaikė 34 Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų