REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Autoriai tvirtina įtariantys, kad agentūra su jų pinigais tvarkosi ne visiškai tiksliai.

LATGA-A virto pinigų plovykla. Padėtis čia apgailėtina, - sprendimą spaudos konferencijoje aiškino Raigardas Tautkus. - Pinigai skirstomi įvairiausiems projektams. LATGA-A pamiršo, kad turi tiesiog administruoti autorių pinigus“.

REKLAMA
REKLAMA

Autoriai spaudos konferencijoje teigė, kad daugelis jų stipriai abejoja LATGA-A veiklos skaidrumu, o LATGA-A generalinis direktorius Edmundas Vaitekūnas kategoriškai atsisako ne tik paaiškinti autoriams išpūstas administravimo sąnaudas, bet ir pateikti informaciją apie priimtus sprendimus.

REKLAMA

Anot Raigardo Tautkaus, LATGA-A administracinės išlaidos siekia 3,5 mln. Lt, nors dirba tik trisdešimt žmonių. „Gal jie kiekvieną popierių su nauju spausdintuvu spausdina“, – ironizavo jis.

Abejones autoriams kelia ir LATGA-A ataskaitose nurodytos „nepanaudotos lėšos“. Kūrėjų teigimu, metų metais jos kaupiamos ir neišmokamos autoriams. Per 2007-2010 m. tokių lėšų sukaupta ir neišmokėta gali būti apie 1,8 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, anot R.Tautkaus, negalima garantuoti, ar tie pinigai yra, nes autoriai nemato LATGA-A sąskaitų. Muzikanto teigimu, per metus LATGA-A įvairiems projektams remti skiria apie 1 mln. Lt, nors turėtų tuos pinigus skirti autoriams. Kūrėjai teigia, kad projektams remti nuo visų autorių pinigų nuskaičiuojami 6 proc.

Kūrėjai prašė, jog LATGA-A būtų atliktas auditas. Į tai jiems buvo atsakyta teismu. „Buvo padaryta viskas, kad auditas neįvyktų. Nežinome į ką kreiptis daugiau, todėl kreipėmės į prokuratūrą“, - teigė A.Mamontovas. „Esu LATGA-A narys, tačiau paprašius konferencijų, tarybos posėdžių protokolų, jų negavau. Nieko nepešiau ir nuėjęs su antstole“, - kalbėjo R.Tautkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Autoriai reikalauja, kad atsistatydintų LATGA-A vadovas, tačiau tikina, jog jo atstatydinti negali. Mat atstatydinti LATGA-A vadovą galima konferencijos metu, tačiau šis klausimas turi prieš mėnesį būti įtrauktas į konferencijos darbotvarkę, o tai, kūrėjų teigimu, atstatydinimo klausimą daro itin komplikuotą.

Atsakydama  autoriams ir kūrėjams, LATGA-A paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad „visa LATGA-A veikla yra visiškai skaidri ir teisėta“, – o LATGA-A visuomet veikė ir veikia autorių labui.

Pranešime teigiama, kad visas LATGA-A finansines ataskaitas galima rasti LATGA-A interneto svetainėje, kur skelbiami ir LATGA-A autorinio atlyginimo tarifai ir paskirstymo taisyklės. Todėl, rašoma pranešime, LATGA-A'ai „nesuprantami kūrėjų priekaištai dėl neaiškaus autorinio atlyginimo paskirstymo“.

REKLAMA

Išplatintame pranešime taip pat teigiama, kad darbo užmokesčiui Agentūra išleido gerokai mažiau.

„Ne 3-4 mln., kaip spaudos konferencijoje teigė kūrėjai, o 1 630 074 Lt. Pasak generalinio direktoriaus Edmundo Vaitekūno, vidutinis atlyginimas siekia 3881 Lt „ant popieriaus“, pas mus dirba kvalifikuoti darbuotojai ir tikrai nemanyčiau, kad tai yra daug“, – rašoma pranešime.

LATGA-A atstovai pranešime teigia, kad jiems nesuprantami ir Raigardo Tautkaus priekaištai, esą jis negalėjo gauti informacijos apie LATGA-A Tarybos priimtus sprendimus. „Tiek pagal Asociacijų įstatymą, tiek pagal LATGA-A įstatus, kiekvienas Asociacijos  narys turi teisę susipažinti su LATGA-A dokumentais ir gauti visą informaciją apie LATGA-A veiklą“, – skelbiama LATGA-A interneto svetainėje.

REKLAMA

Atsakydami kūrėjams, LATGA-A atstovai rašo: „Iki šiol visuomet lėšos socialiniams-kultūriniams tikslams (autorių projektams remti) buvo atskaitomos tik nuo tų Lietuvos autorių, kurie raštu sutiko su tokiais atskaitymais. Logiška, kad į paramą galėjo pretenduoti tik tie autoriai, kurie skyrė dalį savo autorinio atlyginimo į šį „Fondą“.

LATGA-A išplatintame pranešime primenama, kad š.m. balandžio 5 d. vykusioje LATGA-A konferencijoje buvo nutarta pritarti atskaitymų principui, pagal kurį „6 proc. dydžio atskaitymai būtų daromi nuo visų Lietuvos autorių, paliekant galimybę visiems norintiems nesutikti su atskaitymais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau galimybe pranešti nesutinkantys su naujuoju principu esą pasinaudojo nemažai autorių, todėl jo gali būti atsisakyta.

„Atsižvelgiant į bendrą nepritarimo reakciją, kurios sulaukėme, greičiausiai bus pasiūlyta artimiausioje LATGA-A konferencijoje apskritai atsisakyti tokių atskaitymų“, – praneša Agentūra. Ji taip pat primena, kad nuo š.m. sausio 1 d. nėra daromi jokie atskaitymai socialinėms-kultūrinėms reikmėms nei nuo Lietuvos, nei nuo užsienio autoriams surinktų autorinių atlyginimų.

Būrys Lietuvos autorių prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl to, kad LATGA-A esą nesumoka jiems priklausančių pinigų, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

REKLAMA

Anksčiau ,,Balsas.lt“  rašė, kad š.m. kovo 21 d. Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį LATGA-A vadovo E. Vaitekūno sūnui – buvusiam Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokurorui Erikui Vaitekūnui. Už kardomosios priemonės pakeitimą 30 000 litų reikalavęs prokuroras nubaustas 1,5 metų laisvės atėmimo bausme.

Pernai birželio 21-ąją E. Vaitekūnas vienoje Kauno degalinėje iš A. P. už tai, kad pastarojo sūnui pakeisiąs kardomąją priemonę – iš suėmimo į namų areštą – paėmė kyšį. Tačiau A. P. apie tai buvo pranešęs atitinkamoms tarnyboms, ir prokuroras E. Vaitekūnas buvo sulaikytas su visais įkalčiais.

Būdamas Generalinės prokuratūros prokuroru, E. Vaitekūnas tyrė bylas, susijusias su prekyba žmonėmis ir nusikaltimais elektroninėje erdvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų