REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint birželio pirmąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, dėmesio centre atsiduria kone jautriausia socialinių asmenų grupė – vaikai. Tądien prisimenami visi: laimingi, gyvenimo vėtyti ir mėtyti mažieji šalies piliečiai.Deja, statistika negailestinga, nes kasmet vaikų globos namuose užuovėją randa tūkstančiai vaikų. Apie globos namus iki šiol vyrauja įvairių nuomonių, kurios neretai sudaromos besiremiant visuomenės suformuotais stereotipais, kai kuriais aspektais – mitais.

REKLAMA
REKLAMA

Šia tema sutiko pakalbėti ir iš savo patirties perspektyvos pažvelgti į šiandieninius Kauno miesto savivaldybės vaikų globos namus, kuriuose šiuo metu gyvena 76 auklėtiniai, Kauno miesto apylinkės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus vyriausioji prokurorė Liudmila Borisova.

REKLAMA

Sakykit, kokias funkcijas, susijusias su vaikų patekimu į globos namus, vykdo Jūsų vadovaujamo skyriaus prokurorai?

L. Borisova. Pagal kompetenciją Kauno miesto apylinkės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokurorai, tarp jų ir aš, rengia teismui ieškinius dėl tėvų valdžios apribojimo, nuolatinės globos, rūpybos nustatymo, nuolatinio globėjo, rūpintojo paskyrimo, vaikų gyvenamosios vietos nustatymo, lėšų vaikų išlaikymui priteisimo. Be minėtųjų funkcijų giname asocialiai saugomų asmenų viešąjį interesą, o vaikų teisių ir interesų apsauga yra viena iš prioritetinių mūsų skyriaus sričių.

REKLAMA
REKLAMA

Keliems tėvams praėjusiais ir šiais metais buvo apribota valdžia?

L. B. Svarbu paminėti, kad mūsų skyriaus prokurorai dėl tėvų valdžios ribojimo kreipiasi į teismą tik sudėtingesniais atvejais, nes atstovauti vaikų teises ir teisėtus interesus teismuose yra viena iš Kauno miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vykdomų funkcijų. Remdamasi prokuratūros statistiniais duomenimis galiu pasakyti, kad praėjusiais metais dvidešimt penkiems tėvams buvo apribota valdžia – vaikai paimti iš šeimos ir apgyvendinti globos namuose. Per penkis šių metų mėnesius valdžia buvo apribota vienuolikai tėvų. Statistiniai rodikliai mūsų nedžiugina, tačiau atspindi realią situaciją ir parodo, kad ši socialinė problema vis dar yra opi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokiu tikslu Jūs einate į Vaiko teisių apsaugos skyriaus organizuojamas šeimos peržiūras?

L. B. Rengdama ieškinį noriu pamatyti tėvų akis. Kaip aš galiu kreiptis į teismą, jeigu nežinau realios situacijos. Nuomonę susidarau analizuodama dokumentus, įprastai iš jų matau, kad situacija yra labai bloga, bet man to neužtenka. Nesinori teisme kalbėti vien sausa teisine leksika, norisi kaskart pažvelgti tėvams į akis, pasikalbėti, užčiupti juose bent mažą šviesuliuką, menkiausią viltį. Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu valdžia tėvams apribojama laikinai. Po to jiems duodamas bandomasis laikotarpis, kurio metu su tėvais intensyviai dirba socialiniai darbuotojai, bando juos visais įmanomais būdais tempti. Paskyrus laikiną globą, vaikai patenka į globos namus, va čia ir atsakymas, kodėl aš ten einu – iki valdžios ribojimo stebiu, kuria linkme viskas krypsta: ar vaiką lanko tėvai, ar jie stengiasi, deda pastangas. Buvę atvejų, kai atsisakiau kreiptis į teismą dėl valdžios apribojimo, nes pamačiau, kad per pusmetį įvyko kardinalių teigiamų pokyčių.

REKLAMA

Su kokiomis kitomis susiduriate problemomis?

L. B. Teismas priteisia vaikams išlaikymą, bet dažniausiai jų tėvai būna bedarbiai, dėl to kyla daug problemų. Bet man vis kirbėdavo ir iki šiol kirba mintis, o gal jie visgi dirba. Deja, vykdančių teismo sprendimą, vos vienas kitas. Dideliu pasiekimu laikau tai, kad antstoliai paslaugas vaikų blogos namams šiuo metu teikia nemokamai. Kita problema – į socializacijos centrus siunčiami nuolat pažeidimus darantys nepilnamečiai. Ten reikia laikytis griežtos drausmės, taisyklių, todėl iš ten vaikai bėga, daro nusikaltimus, administracinius pažeidimus, o žalą reikia atlyginti vaikų globos namams, dėl to išleidžiamos didelės pinigų sumos.

REKLAMA

Kaip nusakytumėte šiandieninę padėtį Kauno miesto savivaldybės administruojamuose vaikų blogos namuose?

L. B. Materialinė situacija nėra bloga. Kiek girdžiu, iki šiol žmonės išsivaizduoja, kad globos namuose vaikai miega kone ant geležinių lovų, neturi ką valdyti, apsirengti...Situacija yra kur kas geresnė ir tai mane be galo džiugina. Pirmiausia noriu pasidžiaugti, kad Kauno miesto savivaldybės vaikų blogos namai beveik visi gražiai renovuoti. Vaikai gyvena šeimynomis po keturiolika asmenų. Kambaryje jie gyvena po du. Kiekviena šeimyna turi svetainę, higienos kambarį, kuriuose, kiek teko matyti, netrūksta nei buitinės, nei video technikos. Turiu silpnybę ir visada dėmesį atkreipiu į interjero detales, spalvų gamas, derinius, tai globos namuose akį traukia skoningai parinktos spalvos, dekoruoti kambariai. Pavyzdžiui, mergaičių kambariuose vyrauja rožinė ir balta spalvos, jaukumo juose suteikia įvairiaspalviai kilimėliai, natūralios medžio spalvos baldai, ant sienų iškabinti vaikų piešiniai, kiti mažmožiai. Vaikų blogos namų administracija pasirūpinusi, kad vaikai miegotų ant aukštos kokybės ortopedinių čiužinių, kas yra neabejotinai svarbu jų vystymuisi. Muzikinių sugebėjimų turintiems vaikams buvo nupirktas pianinas. Vaikų kambariuose ir bendrose jų erdvėse vyrauja preciziška tvarka. Teigiamai vertintina tai, kad šeimynų nariai turi atsakomybės sritis, tvarkosi, kuriasi, mokosi nudirbti kasdieninius namų ruošos darbus, taip įgyja vis naujų kompetencijų. Tiesa, vos įžengus į globos namų teritoriją, akį traukia tvarkinga, apželdinta aplinka. Vaikų laisvalaikiui yra suręstos sūpuoklės, pasirūpinta ir kitais kiemo žaidimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdu, kad globos namų auklėtinių gyvenimo sąlygos yra išties geros, o kokia yra finansinė situacija?

L. B. Kauno savivaldybės vaikų blogos namų direktorės duomenimis, kas mėnesį vaiko poreikiams yra skiriama apie 520 litų. Tai pinigų krepšelis, iš kurio mokama už auklėtinio lankomus būrelius, drabužius, apavą, mokymosi reikmenis, vaistus. Be šio krepšelio vieno vaiko išlaikymui per mėnesį skiriama apie 2 180 litų, kurie panaudojami komunaliniams mokesčiams, darbuotojų atlyginimams.  Į šią sumą neįeina remonto darbai ir ilgalaikio turto įsigijimas. Tiesa, pamiršau paminėti, kad Kauno vaikų globos namuose įkurtas stomatologijos kabinetas, tik suskaudus dantuką, vaikams nedelsiant suteikiama pagalba. Be to, sulaukusiems pilnametystės vaikams, išmokama 9 750 litų vienkartinė pašalpa būstui įsigyti ar įsikurti. Administracijos teigimu, vaikai, priklausomai nuo amžiaus, kasdien gauna nuo 10 iki 30 litų dienpinigių, o maistui kasdien vienam auklėtiniui skiriama 13 litų. Kaip jau minėjau, šiandien globos namuose gyvena 76 vaikai, dar 12 vaikų lanko Dienos centrą, esantį globos namuose. Praėjusiais metais buvo apgyvendinta 30 vaikų, o globos namų duris užvėrė 28 vaikai, iš kurių 18 sulaukė pilnametystės, 3 pasiėmė laikinai globoti giminaičiai, 7 grąžinti tėvams. Šiemet apgyvendinti 6 vaikai, 3 iš jų atvyko iš globėjų, kiti 3 atvyko iš vaikų gerovės centro „Pastogė“. Globos namų administracijos teigimu, nebuvo įvaikintas nė vienas vaikas per pastaruosius metus.

REKLAMA

Kokios institucijos ir kokias paslaugas teikia tėvams, balansuojantiems tarp vaikų netekimo/atgavimo ribos?

L. B. Visgi tendencijos yra tokios, kad vaikai į globos namus patenka iš asocialių, į rizikos šeimų grupę įrašytų šeimų sąrašą. Tėvai įprastai vartojama alkoholį, svaiginasi narkotikais. Esama atvejų, kai tėvams valdžia apribojama, kai jie išvyksta į užsienį ir likimo valiai palieka savo atžalas. Tokių tėvų paieška taip pat užsiimame mes, prokurorai. Dažnai tam tikrų asmenų ieškome ne tik tradiciniais būdais, bet ir šiuolaikinėmis priemonėmis. Vieną motiną radau per socialinį tinklapį facebook, dažnai tenka narstyti internete, nes įprasti paieškų būdai, kaip kaimynų, giminaičių apklausos, teikiamų rezultatų neduoda. Su įvairių priklausomybių turinčiais tėvais dirba Socialinių paslaugų centro socialiniai pedagogai, psichologai, kiti specialistai. Socialiniai darbuotojai žūtbūt stengiasi jiems padėti, netgi juos lydi iki Darbo biržos, padeda užpildyti reikiamus dokumentus. Sudaromos jiems gydymosi nuo priklausomybių programos.

REKLAMA

Kokią įtaką vaikams, jų vystymuisi turi priklausomybių turintys tėvai?

L. B. Dauguma vaikų gimsta su patologija, medikai jiems nustato alkoholinį vaisiaus sindromą. Lietuvoje apie tai nėra garsiai kalbama, bet kone kas antras turi psichikos sutrikimų. Čia reikėtų kalbėti apie Sveikatos įstatymo keitimą, kadangi šiandien jis yra labai demokratiškas, liberalus. Tai labai atsiliepia vaikams, gyvenantiems psichikos problemų turinčiose šeimose. Vaikams yra daroma neabejotinai didelė žala, o mes neturime teisinio pagrindo paimti jų iš tokių šeimų. Tokiose šeimose augę vaikai ir po kurio laiko atsidūrę globos namuose, nemažai daro administracinių pažeidimų, nes jie užaugo, vystėsi, formavosi tokioje aplinkoje, matė suaugusių žmonių elgesį, kuris, matyt, jiems įsišaknijo kaip teigiamas, sektinas pavyzdys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką mes dar turėtumėme žinoti apie vaikų globos namus?

L. B. Ne vienerius metus nuolatos lankausi Kauno miesto savivaldybės vaikų globos namuose, palaikau glaudžius ryšius su administracija, kiek galiu padedu, teikiu teisinę pagalbą. Dažnai tenka bendrauti ir su vaikais, jie jau mane pažįsta, prieina, pasikalbam. Iš jų pasakojimų supratau, kad juos be galo žeidžia, kai kiti į globos namus atvyksta tarsi į ekskursiją apžiūrėti daiktinių eksponatų, esančių jų kambariuose, bendrose patalpose. Įsitikinau, jog norint, kad jie tave prisileistų arčiau, tam reikia laiko, kantrybės, pastangų, dėmesio, bendravimo. Galbūt mažai žinoma, kad globos namuose verda gana aktyvus kultūrinis gyvenimas. Dažnai organizuojami renginiai, vyksta įvairios šventės, neseniai buvau pakviesta vertinti globos namų auklėtinių muzikinių vokalinių gebėjimų. Vieną savaitgalį vaikai praleido Druskininkų vandens parke, kitą – Anglijos futbolo komanda juos pakvietė pasisvečiuoti Jungtinėje Karalystėje. Bet tai ik keletas jų laisvalaikio detalių, nes šie vaikai šiuose namuose turi galimybę realizuoti savo kūrybines idėjas, lavinti ir tobulinti gebėjimus, ar paprasčiausiai atrasti kažką artimo jų sielai...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų